1 éve

Hideg és járványhelyzet, veszélyben a hajléktalanok!

Jön a hajléktalanok rettegett időszaka, a hideg: hétvégén éjszaka mínusz 18 fok is lehet. A járvány különösen megnehezíti a dolgukat, ahogy a velük foglalkozókét is. A Ripost hajléktalanszállókon érdeklődött, negatív teszt nélkül is fogadják-e a rászorulókat.

A járvány miatt kerülni kellene a zsúfoltságot az intézményekben, de a zord időjárás és a józan ész azt kívánja, hogy mindenkit befogadjanak a menhelyek. Hogy a járványügyi szabályok ezt hogyan teszik lehetővé, arról Breitner Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) szakmai vezetője és Aknai Zoltánt, a Menhely Alapítvány igazgatója beszélt a Ripost-nak.

Fotó: Máté Krisztián (MK)
Ripost

„Senkit nem fogunk elküldeni, aki nálunk kopogtat”

„Mielőtt beköszöntött a tél, a járvány miatt megpróbáltuk csökkentett létszámmal működtetni az átmeneti szállóinkat. A nagyobb szobákat például csak 75 százalékban engedtük feltölteni” – mondta a Ripost-nak Breitner Péter.

Breitner Péter (Fotó: BMSZKI)

„A hideg miatt azonban az intézményeink most nem korlátozzák a befogadást. Az átmeneti szállásokon egész nap bent lehetnek az emberek és bár többen vannak egy szobában, még sincs akkora mozgás, mint például az éjjeli menedékhelyeken, ahol folyamatos a jövés-menés. Az elkövetkező napokban senkit nem fogunk elküldeni, aki nálunk kopogtat.”

Mindig ugyanazokat várják az éjjeli szállásokra

„Minden évben készül egy krízisterv, amikor összehangoljuk, ki mennyi embert tud fogadni. Egyes helyeken kérhetnek ugyan tüdőszűrést igazoló papírt vagy igazolást, hogy az illető közösségbe mehet, de a hideg időjárás ezt is felülírhatja – mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója.

Aknai Zoltán (Fotó: Menhely Alapítvány)

„Az éjjeli menedékhelyek igyekeznek úgy elosztani a lakóikat, hogy egy szállón mindig ugyanazok aludjanak, így csökkentve a kontaktok számát.”

Nincs szükség vírustesztre

A nappali melegedőnél is él a beléptetési protokoll, de alapvetően nincs létszámkorlátozás. Az átmeneti szállókon kérnek negatív gyorstesztet, a beköltözés után pedig PCR-tesztet kell csináltatni.

A BMSZKI Aszódi úti éjjeli menedékhely dolgozói és az orvosi stáb. (Fotó: BMSZKI)

Belépéskor minden dolgozót és lakót kikérdeznek és ellenőrzik a hőmérsékletüket. Kötelező a maszkviselés, a kézfertőtlenítés és látogatási tilalom van érvényben. Az éjjeli menedékhelyek és nappali melegedők igénybevételéhez azonban nincs szükség negatív Covid-tesztre.

Kevésbé félnek a vírustól

A nagyvárosok lakóinak félelme, hogy a hajléktalanok is terjesztik a koronavírus-járványt. Kétségtelen, ők kevésbé higiénikusak és egészségtudatosak, az oltásra sem nagyon jelentkeznek, pedig az ingyenes. A kormányhivatal a hajléktalan intézményeknek megküldte a jelentkezési lapot, a munkatársak segítenek a lakóknak kitölteni azt. A BMSZKI folyamatosan teszteli őket és a munkavállalóit is. A mintavételt az intézmények szociális szakmai stábja készíti elő és a BMSZKI orvoscsapata végzi, intézményről intézményre járva. A Menhely Alapítvány Vajdahunyad utcai intézményében csak fertőzésgyanú esetén tesztelnek, a nyilvános tesztelő pontokon azonban mindenki teszteltetheti magát. Aknai Zoltán szerint ez viszont nem egyszerű. „A hajléktalanokat nehéz rávenni a tesztelésre, ha nincsenek tüneteik, ugyanígy az oltásregisztrációra is. Az a tapasztalatunk, hogy kevésbé félnek a koronavírustól. A maszkot, a kézmosási kötelezettséget, a testhőmérséklet mérést akadálynak tekintik, bosszankodnak a sorban állás és a korlátozások miatt.”

Hívjon segítséget az utcán élőkhöz!

A Menhely Alapítvány a hidegben két krízisautót is működtet a fővárosban. Aki utcán élőt lát, a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálatnál kérhet számára segítséget a 06-1-338-41 86 számon.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tóth Andi a neki üzenőkről: még a szőr sem nőt ki a n.nijukon

origo.hu

Brutális dekoltázzsal indult bulizni Beyoncé - fotók

life.hu

Komoly döntést hozott az Aldi: ez minden vásárlót érint

hirtv.hu

Két lépcsőben emelkedik a gáz ára

ripost.hu

"Egy senkiházi b*zi vagy!" - G.w.M is beszállt a zenész háborúba

vg.hu

Átkutatta az FBI Donald Trump házát

origo.hu

Perverz taxis akarta megerőszakolni a kocsiban alvó tévésztárt

mindmegette.hu

Ez történik a testeddel, ha minden nap eszel paradicsomot

ripost.hu

Aggódnak a rajongók Hódi Pameláért

ripost.hu

Erre a 3 csillagjegyre komoly spórolás vár szeptembertől

ripost.hu

A legrosszabbtól tartanak az eltűnt inárcsi családanya lányai, most friss hírek érkeztek

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Így örültek a fővárosi állatkert lakói a szülinapi ajándékoknak – fotók

INSIDER

Ilyen volt az első Abonyi vágta – videók

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!