Létrehozva: 2018.10.09.

Ide költöznek ideiglenesen a hajléktalanok

Jövõ hétfõtõl nem lehet életvitelszerûen az utcákon élni, hanem éjszakai szállásokra és nappali melegedõkbe kell a hajléktalanoknak menniük. Ám végre lesz is hová. Éjjel és nappal is. Meghosszabbítják a szállások és a nappali melegedõk nyitva tartását úgy, hogy heti hét napban lefedjék a nap 24 óráját. A Ripost megnézte, mi a helyzet a szabályozás életbe lépése elõtt egy héttel.

Tarthatatlan a helyzet sok utcán és aluljáróban, de most úgy tűnik, megkezdődik a hajléktalanhelyzet rendezése. Komoly fejlesztéseket vezetnek be, hogy be lehessen tartani a rendeletet, amely szerint október 15-től tilos lesz életvitelszerűen az utcán élni. A cél az, hogy senki ne éljen az utcán, hogy a hajléktalanok vegyék igénybe az ellátórendszert.

Tovább tartanak nyitva a melegedők

A nappali melegedők napi 6-8 óra helyett már 10 órában fogadják a fedél nélkülieket. Az éjszakai szállások 14 órán keresztül tartanak nyitva. Ez azt jelenti, hogy nem kell az utcán élni, mindenkinek egész nap lesz a feje fölött fedél: míg eddig sokszor napi 4-5 órán keresztül is az utcán kellett tartózkodniuk a hajléktalanoknak, mostantól akár 24 órán keresztül is fedett helyen lehetnek valahol. Ráadásul, aki ragaszkodik a kutyájához, annak később arra is lesz lehetősége, hogy a szálláson és melegedőben töltött idő alatt a kutyákat is megőrizzék az ellátórendszerben. A kormány ezért egy 300 millió forintos tartalékalapot hozott létre.

Lesz hely, ahol kötelező mindenkit befogadni

Nemcsak a meglévő helyeket fejlesztik, hanem kötelezően lesz egy úgynevezett „első befogadóállomás” is, ahol be kell egy időre fogadni a hajléktalant, függetlenül attól, milyen állapotban van (ha mozgássérült, ha a többi hely már megtelt, ha beteg, erősen ittas vagy máshol súlyosan megsértette a házirendet. Ezen a krízisközpontszerű helyen az azonnali segítségre szorulókat felkészítik arra, hogy később az egyik ellátóhely fogadni tudja. Az „első befogadóhelyen” legfeljebb 48 óráig lehet valaki, aztán „továbbadják” az illetőt egy másik helynek. Az első ilyen krízisközpont felállítását információink szerint a Máltai Szeretetközpont vállalja Budapesten, 40 férőhellyel, a XI. kerületi Rimaszombat utcában október 15-től.

 

Az utcán élők jó része még nem hallott a változásokról

„Nem hallottam még róla, de bevallom, én nem igazán szeretem a szállásokat. Nincs sok mindenem, de ott még azt is ellopnák mások” – mondta nekünk a belvárosi Andrássy úton Rácz Zoltán, aki 15 éve él hajléktalanként.

 „Nem hallottam még a változásokról. Remélem, a jövőben jobban fogják őrizni a szállásokat. Én ráadásul látássérült vagyok, ami megnehezíti az életemet” – mondta Rideg Lajos, aki a Keleti pályaudvar aluljárójában él. Mint mondta, reméli, hogy ezen a héten értesíteni fogja valaki a változásokról, mert még nem tudja, mi lesz jövő hétfőtől.

A következő egy hétben még lesz idő, hogy mindenkit értesítsenek az új rendről. Az általunk megkérdezett járókelők mindenütt azt mondták: elegük van az egyes aluljárókban, buszmegállókban állandósult állapotokból, másrészt pedig mindenki azt szeretné, ha a fedél nélküliek humánus ellátást kapnának, hogy senkinek ne kelljen emberhez méltatlan körülmények között élnie. A %Ripost% folyamatosan nyomon követi majd a változásokat!

 

Hétfőtől tilos lesz életvitelszerűen az utcán élni. Aki megszegi a rendeletet, szabálysértést követ el, eljárás indulhat ellene. A hajléktalanok ingóságait tárolni kell majd valahol, ez a rendőrség és az önkormányzatok feladata lesz. A nappali melegedőkkel és az éjjeli menedékhelyekkel együtt 19 ezer férőhely van. Ez azt jelenti, hogy van mindenkinek hely, több a hely, mint a hajléktalan.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt a Harry Potter-filmek sztárja

origo.hu

Magyar Péter bevallotta, hogy loptak

life.hu

Hózáporra és fagyra is számíthatunk: ennyit kell még várni a nyárias időre

hirtv.hu

Támadás ért egy iraki katonai támaszpontot

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

origo.hu

Itt a drámai bejelentés: újabb pusztító fegyvereket kap Ukrajna, kitörhet a világháború

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Meglepő döntést hozott Kis Grófo testvére a szolnoki luxusházzal kapcsolatban

magyarnemzet.hu

Nem várt támogatás érkezett Orbánnak, magyar sztárok álltak a politikája mellé

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

„Kevesebb mint egy hónapunk maradt” – Megvakulhat az egyéves Zoé, ha nem műtik meg időben

INSIDER

Nagy bajt okozhat: ha ilyet vettél a SPAR-ban, meg ne edd!

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után