1 éve

Az ökörszemtől a hattyúkig minden madarat megment Klára

Kovács Klára, a Tollas Barát Madármentés civilszervezet alapítója már évek óta foglalkozik madarak, köztük hattyúk mentésével. A segítőszándék a jelek szerint „öröklött”, hiszen már a dédszülei is segítettek a bajba jutott állatokon.

A Balatontól kezdve, körbe a Kis-Duna szakaszától egészen a Dunáig mentik a bajba jutott madarakat Kovács Kláráék. A szervezet bázisa, ami Klára és férje otthona is, Dunaharasztiban található. A garázsban kialakítottak egy melegedőt is, ahol a beteg, legyengült és sérült madarak lábadoznak. A hirtelen jött hideg miatt szükség is van erre. Az utóbbi napokban több madár, köztük két hattyú is menedékre lelt náluk.

Fotó: Tollas Barát Madármentés

Befagyhatnak a hattyúk a vízbe

„Ilyen hidegben jégbe fagyott hattyúkra is számíthatunk. Amikor a Kis-Duna teljes felülete befagy, akkor a hattyúk nem tudnak élelemhez jutni. Ilyenkor a madarak annyira legyengülhetnek, hogy nem változtatják a helyüket” – mondja Klára.

Fotó: Tollas Barát Madármentés

„Ilyenkor bár ritkán, de előfordulhat, hogy belefagynak a vízbe. Amikor a teljes víztükör befagy, a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a jégfelületen elérik őket a ragadozók. Mi mentünk szárazföldről, vízről és jégről is, ha szükséges. Ezt azonban egy sétáló nem tudja megoldani” – figyelmeztet a szakértő.

„Amíg egy cinege megmentéséről volt szó, kérhettük az embereket, hogy tegyék egy dobozba a kis madarat és vigyék be az állatmentőbe, de egy hattyúnál ez már nem volt megoldható.”

Szakértelem kell a nagy testű madarak mentéséhez

Ezek a nagy testű madarak ugyanis sérüléseket is okozhatnak, ha hozzá nem értő ember próbálja őket befogni és menteni. Klára azonban ért a hattyúkhoz, körülbelül 5 évvel ezelőtt kezdett el velük foglalkozni.

Kovács Klára Fotó: Tollas Barát Madármentés

„A hattyúknak nagy a helyigénye, nagyon speciális bánásmódot és különleges törődést igényelnek, így Magyarországon kevesen foglalkoznak velük, ezért ez mindenképpen kivívás nekem” – mondja Klára.

„Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert egy csodálatos állatorvos, dr. Berta Krisztián is támogatja a munkánkat, aki nélkül ezeknek a madaraknak a töredéke élhetne csak. Ő azonban hatalmas szakértelemmel, önzetlen segítőkészségével és a madarak iránti elhivatottságával évente több száz, ha nem több ezer hattyút és madarat ment meg – mondja lelkesen Klára, akinek a mentésekben barátnője, Kiss-Csillag Bea is segít és persze a férje is.

Saját zsebből és adományokból finanszírozzák a mentést

„A tevékenységünket nagylelkű adományozók segítségével, illetve saját pénzből tudjuk finanszírozni” – magyarázza Klára.

„Pár éve, egy hideg télen kezdődött nálam a hattyúmentési szerelem. Akkoriban egy nagy madárinfluenza kitörés is volt és sok hattyút érintett. Nem volt hova vinni őket és azzal szembesültünk, hogy sehol sem fogadják őket. Ezért a saját házunkban kialakítottam számukra egy menedékhelyet.

Olvasói fotó

A garázsban van egy elkülönítő. Ide érkeznek a madarak, ha betegek és itt tartjuk őket, hogy a fertőzéseket elkerüljük. Foglalkozunk énekes madarakkal is, de mentettünk már csirkét, házi ludakat és kacsát is. Amikor felépülnek és képesek önállóan enni, akkor kikerülnek a kertbe és ott tartjuk őket mindaddig, amíg teljesen megerősödnek. Csakis ekkor engedjük őket újra szabadon. Amíg viszont fagy van, szó sem lehet elengedésről – hangsúlyozza a szakember.

 

„Már a dédszüleim is madarat mentettek”

„Azt hiszem a madarak iránti szeretetem és a madármentés nálam genetikai. Az egész családom szereti a madarakat. A képen a kislány, Klára édesanyja, szülei és dédszülei láthatók és a megmentett gólya, Hanzi Fotó: Kovács Klára Édesanyám, aki a Hortobágyon lakott, kilenc éves volt, amikor a nagyszüleivel gólyát mentett. Mivel a madár nem tudott elrepülni, végül a dédszüleim nevelték fel – meséli a különleges történetet Klára, aki elmondása szerint egész gyerekkorában madarakat mentett a családjával. „A szomszédok is úgy emlegettek minket, hogy mi vagyunk a Kovácsék, akik madarakat mentenek – mondja nevetve Klára.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Véletlen megölte az anyját egy 12 éves fiú

origo.hu

Félmeztelenül, egy szál tangában ment ki a kertbe a színésznő - fotók

borsonline.hu

Rendőrök lepték el a székesfehérvári kórházat, sokkoló dolog történt

vg.hu

Átkutatta az FBI Donald Trump házát

ripost.hu

Megrázó tragédia: két és féléves kislány fulladt a Balatonba

hirtv.hu

Most jött: Egy holttest hever a Lehel tér metrópótló megállójában

ripost.hu

Szívszorító: ez volt Olivia Newton-John utolsó kívánsága

lakaskultura.hu

Mérlegelj, mielőtt kinyitod a pénztárcád: 5 drága lakberendezési megoldás, ami olcsó hatást kelt

ripost.hu

Nagy meglepetést tartogat az időjárás, ez vár ránk a héten

ripost.hu

Újabb celebháború a láthatáron: nyilvánosan üzent a rappernek a magyar zenész

ripost.hu

Tóth Vera: Az átlagnál többet keresek

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!

INSIDER

„Rám tört a pánik és sírógörcsöt kaptam” – Covidos lett az ismert magyar orvos

INSIDER

Olyan zivatar jön, hogy kettészakad az ország

INSIDER

Csíptetett ponty, szőlőleveles töltike és sokácbab – nyit a Magyar Ízek Utcája