Létrehozva: 2021.01.21.

Az ökörszemtől a hattyúkig minden madarat megment Klára

Kovács Klára, a Tollas Barát Madármentés civilszervezet alapítója már évek óta foglalkozik madarak, köztük hattyúk mentésével. A segítőszándék a jelek szerint „öröklött”, hiszen már a dédszülei is segítettek a bajba jutott állatokon.

A Balatontól kezdve, körbe a Kis-Duna szakaszától egészen a Dunáig mentik a bajba jutott madarakat Kovács Kláráék. A szervezet bázisa, ami Klára és férje otthona is, Dunaharasztiban található. A garázsban kialakítottak egy melegedőt is, ahol a beteg, legyengült és sérült madarak lábadoznak. A hirtelen jött hideg miatt szükség is van erre. Az utóbbi napokban több madár, köztük két hattyú is menedékre lelt náluk.

Fotó: Tollas Barát Madármentés

Befagyhatnak a hattyúk a vízbe

„Ilyen hidegben jégbe fagyott hattyúkra is számíthatunk. Amikor a Kis-Duna teljes felülete befagy, akkor a hattyúk nem tudnak élelemhez jutni. Ilyenkor a madarak annyira legyengülhetnek, hogy nem változtatják a helyüket” – mondja Klára.

Fotó: Tollas Barát Madármentés

„Ilyenkor bár ritkán, de előfordulhat, hogy belefagynak a vízbe. Amikor a teljes víztükör befagy, a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a jégfelületen elérik őket a ragadozók. Mi mentünk szárazföldről, vízről és jégről is, ha szükséges. Ezt azonban egy sétáló nem tudja megoldani” – figyelmeztet a szakértő.

„Amíg egy cinege megmentéséről volt szó, kérhettük az embereket, hogy tegyék egy dobozba a kis madarat és vigyék be az állatmentőbe, de egy hattyúnál ez már nem volt megoldható.”

Szakértelem kell a nagy testű madarak mentéséhez

Ezek a nagy testű madarak ugyanis sérüléseket is okozhatnak, ha hozzá nem értő ember próbálja őket befogni és menteni. Klára azonban ért a hattyúkhoz, körülbelül 5 évvel ezelőtt kezdett el velük foglalkozni.

Kovács Klára Fotó: Tollas Barát Madármentés

„A hattyúknak nagy a helyigénye, nagyon speciális bánásmódot és különleges törődést igényelnek, így Magyarországon kevesen foglalkoznak velük, ezért ez mindenképpen kivívás nekem” – mondja Klára.

„Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert egy csodálatos állatorvos, dr. Berta Krisztián is támogatja a munkánkat, aki nélkül ezeknek a madaraknak a töredéke élhetne csak. Ő azonban hatalmas szakértelemmel, önzetlen segítőkészségével és a madarak iránti elhivatottságával évente több száz, ha nem több ezer hattyút és madarat ment meg – mondja lelkesen Klára, akinek a mentésekben barátnője, Kiss-Csillag Bea is segít és persze a férje is.

Saját zsebből és adományokból finanszírozzák a mentést

„A tevékenységünket nagylelkű adományozók segítségével, illetve saját pénzből tudjuk finanszírozni” – magyarázza Klára.

„Pár éve, egy hideg télen kezdődött nálam a hattyúmentési szerelem. Akkoriban egy nagy madárinfluenza kitörés is volt és sok hattyút érintett. Nem volt hova vinni őket és azzal szembesültünk, hogy sehol sem fogadják őket. Ezért a saját házunkban kialakítottam számukra egy menedékhelyet.

Olvasói fotó

A garázsban van egy elkülönítő. Ide érkeznek a madarak, ha betegek és itt tartjuk őket, hogy a fertőzéseket elkerüljük. Foglalkozunk énekes madarakkal is, de mentettünk már csirkét, házi ludakat és kacsát is. Amikor felépülnek és képesek önállóan enni, akkor kikerülnek a kertbe és ott tartjuk őket mindaddig, amíg teljesen megerősödnek. Csakis ekkor engedjük őket újra szabadon. Amíg viszont fagy van, szó sem lehet elengedésről – hangsúlyozza a szakember.

 

„Már a dédszüleim is madarat mentettek”

„Azt hiszem a madarak iránti szeretetem és a madármentés nálam genetikai. Az egész családom szereti a madarakat. A képen a kislány, Klára édesanyja, szülei és dédszülei láthatók és a megmentett gólya, Hanzi Fotó: Kovács Klára Édesanyám, aki a Hortobágyon lakott, kilenc éves volt, amikor a nagyszüleivel gólyát mentett. Mivel a madár nem tudott elrepülni, végül a dédszüleim nevelték fel – meséli a különleges történetet Klára, aki elmondása szerint egész gyerekkorában madarakat mentett a családjával. „A szomszédok is úgy emlegettek minket, hogy mi vagyunk a Kovácsék, akik madarakat mentenek – mondja nevetve Klára.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

magyarnemzet.hu

Jó hír a válságba zuhant magyar válogatottnak a bohócos nap végén

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről