1 éve

2020-as bébibumm: 3563-mal több gyerek született, mint az előző évben

2020-ban egyértelműen bébibumm volt Magyarországon: 3563 babával több született, mint 2019-ben. A házasságkötések száma is nőtt, pedig az év nagy részében nem lehetett lakodalmat tartani a koronavírus-járvány miatt.

Kétezerrel több pár mondott igent egymásnak 2020-ban, mint az előző évben, még a pandémia ellenére is. Sőt, a koronavírus-járvány legsötétebb hónapjaiban, a tavaszi, teljes kijárási korlátozás alatt is havonta 4-5 ezren tartottak szűk körű esküvőt.

85 ezer családban született gyerek

A KSH adatai szerint 2019-ben januártól november végéig 81 412 baba született Magyarországon, ezzel szemben 2020-ban ugyanebben az időszakban 84 975, azaz 3563-mal több baba született. (Azért nem a teljes évet vizsgáljuk, mert a statisztikai hivatal még nem bocsátotta rendelkezésre a 2020-as év decemberi adatait, de a tendencia feltehetően az év utolsó hónapjában is folytatódott.)

L.L. Junior kislánya is 2020-ban látta meg a napvilágot. Fotó: LL. Junior Instagram

Csökkent az abortuszok száma

Szomorú adat, hogy a terhességmegszakítások száma 2020-ban is elérte a bűvös, 20 ezres számot: 20 157 állapotos édesanya döntött úgy különböző okokból, hogy nem szüli meg gyermekét. A tendencia viszont biztató: 1688-cal kevesebben kényszerültek erre, mint 2019-ben, amikor 21 845 abortuszt végeztek el.

Még a koronavírus sem szabhat gátat a szerelemnek

Koronavírus-járvány ide vagy oda, ha egy fiatal magyar pár össze szeretné kötni az életét, össze is fogja! Ezt 63 994 pár gondolta így 2020-ban, 1946-al többen, mint az előző évben: akkor 62 048 pár házasodott össze.

Fotó: Illusztráció
Pixabay

Az esküvők magas száma azért is meglepő, mert tavaly sem tavasszal, sem ősszel nem lehetett lakodalmat tartani: csak szűk körben, legfeljebb tíz családtag jelenlétében mondhatták ki a párok a boldogító igent. Mindennek ellenére a tavaszi korlátozások hónapjaiban, márciusban és áprilisban 8809-en járultak anyakönyvvezető elé. Októberben és novemberben, az őszi korlátozások idején 10 228-an kötötték össze az életüket. A legnagyobb esküvődömping augusztusban volt: 10 495-en házasodtak össze egyetlen hónap alatt, igaz, akkor lakodalmat is lehetett tartani, legfeljebb kétszáz vendéggel.

Megyeri Csilla és babája Fotó: Megyeri Csilla

 

A járvány ellenére csökken a halálozások száma

2020-ban összesen 122 302-en veszítették el életüket, 2019-ben pedig 118 393-an. (január-november között, decemberi adatok még nincsenek). Már a korábbi években is csökkent a halálozások száma, ám tavaly a koronavírus közbeszólt: mintegy 4977-en veszítették el az életüket a vírus következtében, és nem lehet tudni, közülük hányan haltak volna meg, ha nincs járvány.

Több a bölcsőde, kisgyerek mellett is dolgozhat, aki akar

Nemrég jelentette be Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, hogy újabb 2 milliárd forinttal támogatja a kormány új bölcsődei férőhelyek létesítését. Az összegre a Pest megyében lévő önkormányzati és egyházi fenntartású bölcsik pályázhatnak január 27-től február 26-ig.

Segített a családtámogatási program

Bizonyos, hogy a kormány családtámogatási intézkedéseinek köze van a házasodási és családalapítási kedv növekedéséhez: - Babaváró támogatás 10 millió forintig - Autóvásárlás: 3 vagy több gyermek esetén 2,5 millió forint támogatás egy új, 7 üléses autóra - Jelzáloghitel csökkentése 2 vagy több gyermek esetén - CSOK: 600 ezer-10 millió forint támogatás az otthonteremtéshez - Falusi CSOK: 300 ezer-10 millió forint támogatás a vidéki otthonteremtéshez - A nagyszülők is jogosultak GYED-re - SZJA mentesség a 4 vagy több gyermeket nevelő anyáknak - Otthonfelújítási program: 3 millió forint támogatás - Otthonfelújítási kölcsön: 6 millió forintig igényelhető kölcsön - Új lakás és ház vásárlása esetén 5%-os ÁFA

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb veszély leselkedik Európára

origo.hu

Félmeztelenül, egy szál tangában ment ki a kertbe a színésznő - fotók

borsonline.hu

Váratlan fordulat az inárcsi édesanya eltűnésével kapcsolatban, súlyos dolgokat állít az exe

vg.hu

Keddtől tilos lesz a légkondi Spanyolországban

ripost.hu

Cukkiniből leves? Igen, ezt a receptet ismerned kell

mandiner.hu

Óriási robbanások rázták meg a Krímet

mandiner.hu

Pókember kötögetett a Budapestre tartó repülőn

lakaskultura.hu

Mérlegelj, mielőtt kinyitod a pénztárcád: 5 drága lakberendezési megoldás, ami olcsó hatást kelt

ripost.hu

Újabb celebháború a láthatáron: nyilvánosan üzent a rappernek a magyar zenész

ripost.hu

Aggódnak a rajongók Hódi Pameláért

ripost.hu

Tóth Vera: Az átlagnál többet keresek

nemzetisport.hu

Exkluzív dokumentumfilm-sorozatot forgatott Szalai Attiláról a BioTechUSA (x)

További cikkek

INSIDER

Roham indult a hűtő-fűtő klímáért

INSIDER

Napelemekkel is csökkenthető a rezsi, még lehet pályázni

INSIDER

A világ baráti és ellenséges része is felfigyelt Orbán Viktor dallasi beszédére

INSIDER

Gazdag program és sok meglepetés vár Szent István napján

INSIDER

Ilyen volt az első Abonyi vágta – videók

INSIDER

Támogatás: kiderült, kik kaphatnak kedvezményes áron 4220 kWh áramot

INSIDER

Gyere, less be velünk a Sziget fesztiválra!

INSIDER

„Rám tört a pánik és sírógörcsöt kaptam” – Covidos lett az ismert magyar orvos