1 éve

Zöld utat kapott! 10 tény a kínai vakcináról

Az orosz Szputnyik V vakcina mellett a kínai Sinopharm is hamarosan megérkezhet Magyarországra, mivel a magyar gyógyszerhatóság, az OGYÉI tegnap reggel bejelentette: engedélyezte az ideiglenes felhasználást. Négy hónap alatt 5 millió adag érkezik, és ezzel felgyorsul az oltás, közelebb kerülünk az áhított nyitáshoz. A Ripost összegyűjtött tíz fontos tényt a kínai vakcináról.

1. Régi, jól ismert technológiával készül

A kínai vakcina, a Sinopharm a legrégebbi, 130 éve alkalmazott technológiával készül. Az ötvenes években ezt használták a gyermekbénulás elleni oltóanyag kifejlesztésénél, és ez az alapja például a veszettség és a hepatitis A elleni oltásoknak is.

Képünk illusztráció
Fotó: Profimedia

2. Megvéd a koronavírus összes mutációjától

A vakcina teljes elölt vírust tartalmaz, aminek az az előnye, hogy biztos védelmet ad a koronavírus összes mutációjával szemben, hiszen az oltás során találkozik a szervezetünk a Covid-19 összes fehérjéjével, így komplex immunválasz alakul ki.

3. Több vakcinánál használják ezt a technológiát

Nem csak a kínaiak használják ezt az eljárást a Covid-19 elleni vakcina gyártásához, Indiában, Törökországban, és Brazíliában is készítenek ugyanezzel a technológiával vakcinákat. Az indiai, a „Bharat” már forgalomban is van.

Fotó: AFP

4. Nem kell különleges hűtés a tárolásához

A Sinopharm vakcinát nem szükséges túl alacsony hőmérsékleten tárolni, mint például a Moderna vagy a Pifzer/BioNTech vakcináját, elegendő hozzá egy egyszerű hűtő, 2-8 fokon eltartható. Éppen ezért a szállítása is egyszerűbb.

5. 79-86%-os hatékonyságú

A Sinopharm vállalat hivatalos adatai szerint a vakcina 79%-os hatékonyságú, ám mértek ennél magasabbat is, méghozzá az Egyesült Arab Emírségekben: 86%-ot.

Fotó: afp

6. Ebből áll rendelkezésre a legtöbb a világon

A Sinopharm Zhongsheng Beijing Company tavaly év végén megkezdte a tömeggyártást, 2021-ben a vállalat termelési kapacitása 1 milliárd adagra bővül.

7. Már több mint 17 millió ember megkapta

Kínában a legfrissebb adatok szerint már több mint 15 millió embert beoltottak a Sinopharm vakcinájával, az Egyesült Arab Emírségekben pedig közel 2 millió embert, többségüket szintén ezzel.

8. Több ország vezetője is ezzel oltatja be magát

Orbán Viktor kijelentette: ezt az oltóanyagot választja, de rajta kívül több ország vezetője is jelezte, hogy kínai vakcinával oltatja be magát: a szerb miniszterelnök, Alekszandar Vucic, az arab emirátusok vezetője, Sheikh Mohammed, és Bisher Al-Kwasawneh jordán miniszterelnök is emellett döntött.

9. Gyermekek számára is biztonságos

A legfrissebb tanulmányok szerint a kínai vakcina teljesen biztonságos és hatékony gyermekek számára is, a 3-17 éves korosztályt tekintve – jelentette Kína nemrég. Bár azt kiemelték: a 3-5 éves gyerekeket – mivel az immunrendszerük fejlődésben van – szigorúbban kell ellenőrizni az oltás után.

10. A Vuhani Virológiai Intézettel közösen fejlesztették ki

A Sinopharm vakcinája a „Vero” nevet kapta, és a cég a Vuhani Virológiai Intézettel és a Biológiai Termékek Intézetével együttműködve fejlesztette ki, állami megrendelésre.

Mi van a Sinopharm vakciában?

  • Elölt vírus – 130 éve ezzel a módszerrel készítik az oltóanyagokat.
  • Dinátrium-hidrogénfoszfát: lúgos, szervetlen foszfátmolekula, egyfajta „só”.
  • Nátrium-dihidrogén-foszfát: a fentinek a savas „testvére”. Ezzel a kettővel állítják be a vakcina megfelelő PH-értékét, hogy az ne térjen el a szervezetünkétől.
  • Alumínium-hidroxid: ez az anyag azért felel, hogy lassabb legyen az anyag felszívódása. Ennek a mellékhatása lehet enyhe gyulladás a beadás helyén, amit bőrpír jelez.
  • Nátrium-klorid: azaz só.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!