1 éve

Megrohanták az üzleteket, ma dönt a kormány a karácsonyi korlátozásokról

Megrohanták a plázákat és hipermarketeket a vásárlók bronzvasárnap. A Ripost munkatársai több üzletben is jártak és azt tapasztaltuk, hogy a maszkviselés szabályait többé-kevésbé betartják az emberek, de a távolságot akkor sem, amikor volna rá mód. Ha nem akarunk vírust is hazavinni a karácsonyi ajándékkal, nagyobb fegyelmezettségre van szükség!

Hiába van felfestve a pénztárnál másfél méterenként a jel, sok üzletben még ott sem tartják a távolságot. Még kevésbé a polcoknál, ahol válogatnak, összefogdossák az árut. Ugyanakkor azt tapasztaltuk, hogy a mindenütt kitett kézfertőtlenítőt kevesen használják – úgy tűnik, a maszk hamis biztonságérzetet ad. Láttunk olyanokat is, akik álluk alá húzták a maszkot vagy “kibeszéltek” mögüle, de a legtöbben szabályosan viselték, ami segít a védekezésben, de nem elegendő.

Sokan még a pénztárnál sem tartják a másfél méteres távolságot. Fotó: Máté Krisztián

Kevés idős embert láttunk a nekik fenntartott idősávon kívül. Ennek ellenére az idősáv újragondolását javasolta hétvégén a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete, és az eredeti nyitvatartási rendet is szeretnék visszaállítani, azzal érvelve, hogy akkor időben jobban széthúzódna a vásárlás.

Hatalmas a tömeg a bevásárlóközpontokban. Fotó: Markovics Gábor

Bevezethetnének az üzletek beengedési korlátozást is, vagyis meghatározhatnák, hány vevő mehet be egyszerre, de ezzel kevés helyen élnek.

Az operatív törzs javaslatai alapján a kormány ma dönt a december 10. utáni járványügyi intézkedésekről, az ünnepek idejére érvényes korlátozásokról. A járvány alakulásának ismeretében jelentős enyhítés nem várható, de a legtöbben arra számítanak, hogy a családok maguk dönthetnek majd arról, milyen körben jönnek össze. Az időseket, betegeket célszerű védeni, hogy jövőre is velünk ünnepelhessenek.

Úgy tűnik, nem nő tovább a betegek és elhunytak száma

Bár tartósan magas az új regisztrált betegek és az elhunytak száma, a növekedés nem tűnik folyamatosnak, remélhetőleg bekövetkezik a „platózás”

- mondta az országos tisztifőorvos tegnap a közmédiának. Müller Cecília hangsúlyozta: nagyon rossz irány, hogy tömve vannak a bevásárlóközpontok. Természetes, hogy az emberek meg akarják ajándékozni a szeretteiket, de ezt inkább fegyelemmel, a másikra figyeléssel célszerű megtenni. Hangsúlyozta: a mostani időszakban alapozza meg a lakosság azt, hogy tud-e majd családi körben ünnepelni. A vásárlásokat lehetőség szerint mindenki intézze online.

A kínai és az orosz vakcinát is vizsgálják

Hamarosan Magyarországra érkezik egy kínai gyártó vakcinájának dokumentációja, jelentette be Menczel Tamás államtitkár. A kormány jelenleg három kínai céggel áll kapcsolatban: két magán és egy állami vakcinagyártóval, utóbbi még az idén tömeges oltást tervez. Ez a cég küldheti meg a vakcinája teljes dokumentációját az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek. Továbbra is figyelik az orosz vakcinagyártást, múlt héten a magyar szakemberek a helyszínen tanulmányozták. Magyarország részese az összes európai uniós projektnek is, de a Pfizer az EU tájékoztatása szerint első körben nem szállít Európába. „Magyarországon biztosan nem alkalmazunk olyan vakcinát, ami nem hatásos és szövődménye van. Specialistáink világszinten dolgoznak, és az ő véleményük fog segíteni akkor, amikor a lakosság az új kormányzati portálon feliratkozik az oltásokra” – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben legújabb adásában. „A vakcina.gov.hu kormányzati portál hamarosan indul, ott az emberek tájékoztatása hiánytalan lesz, amikor a vakcinák között kell majd választani” – tette hozzá.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!