INSIDER

Bevásárlóközpontokban terjed legjobban a koronavírus

Egy friss angliai kutatás alátámasztja a magyar tiszti főorvos, Müller Cecília tanácsát: idén időben szerezzük be a karácsonyi ajándékokat és célirányosan vásároljunk. Egy angol tanulmány szerint ugyanis minden ötödik fertőzött járt a betegség előtt plázában vagy hipermarketben.
  • Szerző: Ripost

Egy friss angliai kutatás szerint a bevásárlóközpontokban, hipermarketekben kapható el legkönnyebben a koronavírus. Ezt követik a listán a középiskolák, majd a kórházak és idősotthonok. A Public Health England (PHE) elemzése november 9. és 15. között 128 808 megfertőződött ember kapcsolatait vizsgálta, hogy megtudják, hol a legvalószínűbb, hogy elkaphatjuk a vírust. Arra jutottak, hogy a járvány leginkább a nagy üzletekben, bevásárlóközpontokban terjed, minden 5. fertőzött járt ilyen helyen az előző napokban – írja a Mirror.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Figyelmeztet a tiszti főorvos

Müller Cecília is arra figyelmeztetett, hogy a karácsonyi ajándékvásárlást ne hagyjuk az utolsó percekre és kerüljük a zsúfoltságot. A tiszti főorvos azt javasolta, célirányosan vásároljunk és tartsuk be a járványügyi előírásokat.

Fotó: Olvasói fotó

Úgy tűnik, az emberek megfogadják a tanácsot: a múlt hétvégén már élénk volt a forgalom azokban a boltokban is, ahol jellemzően ajándékot vásárolnak: sor állt a Müllerben, nagy volt a forgalom az Árkádban, a budaörsi Auchanban és Tescóban is.

Fotó: Olvasói fotó

Hétvégén máris nagy volt a sor

A sorosksári bevásárlóközpontnál parkolóhelyet is alig lehetett találni. A Black Friday miatt a Media Marktnál és az Euronicsnál volt nagy tömeg.

Fotó: Olvasói fotó

A sort hátráltatta, hogy sokan ugyan interneten vásároltak, de bolti átvétellel, így ők is a kasszánál vártak a neten rendelt csomagjaikra. A hiteles pultnál szintén kígyózott a sor.

A kereskedő érdeke is a vevő védelme

„A magyarországi plázák és hipermarketek az előírásokon túl is kiemelt figyelmet fordítanak a járvány terjedésének megelőzésére” – mondta a -nak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. „A fő a járvány elleni védekezés, a kereskedőknek is az az érdeke, hogy a vevők a lehető legnagyobb biztonságban szerezhessék be az ajándékokat. Bár előfordult, hogy a hatóságnak be kellett zárnia üzleteket a szabályok megsértése miatt, összességében az a tapasztalat, hogy mind a kereskedők, mind a vásárlók felelősen viselkednek.”

A magyarok óvatosak

A biztonságos vásárlás 10 szabálya

1. Aki köhög, lázas, rossz a közérzete, ne menjen vásárolni sem!

2. Ha tehetjük, olyankor vásároljunk, amikor kisebb a forgalom, például hétköznap, a déli órákban.

3. Előre nézzük ki, mit akarunk venni és célirányosan menjünk be a boltba, a lehető legrövidebb időt töltsük ott.

4. Részesítsük előnyben az online vásárlást.

5. Még ha pénzbe is kerül, érdemesebb most kiszállítást kérni, nem személyes átvételt.

6. Ha személyesen vásárolunk, inkább kisebb üzleteket keressünk fel.

7. Használjuk a fertőtlenítő állomásokat!

8. Tartsuk be a helyes maszkviselés szabályait!

9. Tartsunk távolságot másoktól! Sok áruházban jelölések is segítik ezt.

10. Fogadjuk türelemmel, ha az üzlet szabályozza, hányan mehetnek be egyszerre, ez is a vevők biztonságát szolgálja.

 

És ezeket olvastad már?