INSIDER

Életveszélyes vásárlás: milliónyi koronavírus van a megfogdosott zsömléken

Szó szerint életveszélyes lehet az összefogdosott áru a boltokban.
  • Szerző: Ripost

Ki ne látott volna már olyat a boltban, hogy egy „kedves” vásárló végigtapogatja az összes pékárut, hogy megnézze, melyik a frissebb. Vagy éppen a barackokat nyomkodja végig, vagy a paradicsomot fogdossa meg egyenként.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Pedig most, a koronavírus-járvány alatt szó szerint életveszélyes lehet a visszadobált áru. Egy tüsszentés során, vagy egy letüsszentett kilincs megfogása után például milliónyi vírus kerül a kezére, amiből szintén milliónyit akár egyetlen érintéssel áttehet egy zsömlére. A legszörnyűbb, hogy már pár ezer koronavírus is képes megfertőzni egy embert...

A Bors munkatársai el is néztek néhány boltba és döbbenten tapasztalták: mindenhol fogdossák az árut az emberek. A gondosan kifüggesztett védőkesztyűre a legtöbben ügyet sem vetnek. A tomboló járvány kellős közepén egy hölgy négy zsemlét nyomkodott végig, mire kiválasztotta a számára tökéleteset.

Vannak, akik felismerik ennek veszélyét, és már boltba járni is alig mernek a felelőtlen emberek miatt. Boruzs Barbara is, amennyire csak teheti, ritkán jár vásárolni.

„Mivel kevesen elővigyázatosak, úgy érzem, nekem duplán elővigyázatosnak kell lennem. Megmondom őszintén, én félek boltban menni. Mivel a pékárut sokan összefogdossák, azt inkább a pékségből szerzem be. A boltokban igyekszem a hátul lévő termékeket kivenni, abban bízva, hogy azt kevesebben fogták meg, de természetesen otthon, amit lehet, áttörlök” – mondta Barbara.

A legveszélyesebbek a hűtőpultokban található áruk, ugyanis az alacsony hőmérséklet kedvező a kórokozónak. Azt ajánlom, minden egyes terméket mossanak át enyhe mosogatószeres szivaccsal vagy töröljenek át egy fertőtlenítőkendővel. A pékárukkal nagyon ki van szolgáltatva az ember, ezeknél ajánlom a mikrót, ami 60 fokon elpusztítja a vírust – tanácsolja a Bors olvasóinak dr. Rusvai Miklós virológus professzor, aki hozzátette: nem csak a boltban, a szállítási lánc bármely szintjén kerülhet vírus a termékekre.

„Az nem elég, hogy kipakolás után kezet mos az ember, hiszen, ha másnap előveszi a terméket, arról újra a kezére kerülhet a vírus. Ha ezt a terméket valaki például letüsszentett kézzel megfogta, milliónyi vírus kerülhetett rá, amiből néhány ezer is elegendő a fertőzéshez – világított rá a szakember. Pár tízezer koronavírus pedig akár halált is okozhat annál, akinek fogékony rá a szervezete”.

 

És ezeket olvastad már?