Létrehozva: 2020.12.17.

Megdöbbentő fordulat a Pesti út ügyében

Az ügyészséghez fordult dr. Futó Barnabás, az egyik, Pesti úti idősotthonban elhunyt áldozat családjának ügyvédje, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a nyomozást azzal, hogy az idős nő „halála sorsszerű volt”. A tömeges halálesetek ügyében még tart a nyomozás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda megszüntette a Pesti úti idős otthonban történtek miatt indított nyomozásnak azt a részét, amelyet Csüri Krisztián édesanyja halálának ügyében folytattak. A határozat indokolása szerint a néni halála „sorsszerű volt”, mivel leromlott a fizikai állapota. Dr. Futó Barnabás, a család ügyvédje nem ért egyet a döntéssel, ezért fellebbezett. Szerinte a nyomozás során számos hiányosság történt.

Fotó: Ripost

Mint arról a Ripost az elsők között beszámolt, a férfi édesanyja lehetett az otthonban az első, aki elkapta a koronavírust, mert aznap hunyt el, amikor az első öt beteget elszállították az intézményből. A férfi akkor összetörve mondta el lapunknak, hogy édesanyja haláláról mindössze egy sms-t kapott, mert akkor már hetek óta nem láthatta, az otthont lezárták. Ezt megelőzően pedig a családtagok elmondása alapján Julika néni rettentő állapotban volt: sokszor a kiszáradás szélén állt, ki volt törve a fogsora és napról napra zavartabban viselkedett.

Csüri Krisztián édesanyja, Julika néni március 30-án, aznap halt meg az otthonban, amikor az első öt koronavírusos beteget kórházba szállították. Aznap sem volt orvos az intézményben, a halotti bizonyítványt is a 17. kerületi ügyeletes állította ki. Csüri Krisztián november óta nem tudott orvossal beszélni az intézményben. Fotó: Csüri Krisztián

Fia és menye azonban hiába próbált orvossal beszélni az otthonban, nem találtak, de az ápolók is nagyon kevesen voltak. Ezt később több hozzátartozó megerősítette a Ripostnak.

„Álláspontom szerint a nyomozás során számos kérdés tisztázatlan maradt, ezért fordultunk az ügyészséghez” – nyilatkozta lapunknak Futó Barnabás. „Bízunk benne, hogy az ügyészség az NNI-t a nyomozás folytatására utasítja.”

A tömeges halálesettel kapcsolatos eljárás még folyik. Megkérdeztük az NNI-t is az ügy kapcsán, akik megerősítették, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az alapeljárásban vizsgálta az Ön által említett ügy körülményeit, amellyel kapcsolatban – mivel a cselekmény nem bűncselekmény – a nyomozó hatóság részmegszüntető határozatot hozott. Az alapeljárás nyomozása továbbra is folyamatban van.

Ezzel indokolta fellebbezését az ügyvéd

* Nem vizsgálták a főváros felelősségét, a gondozási kötelezettség elmulasztását, csak a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetést.

* Nem hallgatták meg tanúként sem dr. Müller Cecíliát, aki járt a helyszínen a járvány kirobbanását követően, sem dr. Bodnár Attilát, a Bajcsy kórház igazgatóját, ahol több, súlyos kiszáradás szélén álló időst is kezeltek korábban, így Julika nénit is.

* Az ott dolgozó ápolókat az ügyvéd elfogultnak tekinti, mivel ők nem voltak kötelesek önmagukra terhelő vallomást tenni.

* A kirendelt igazságügyi szakértő nem virológus vagy járványügyi szakértő volt – a nyomozás során ő maga is jelezte, hogy speciális szakemberre lenne szükség bizonyos kérdések tisztázásához, ám ilyet nem rendeltek ki

* A kormányhivatal Pesti úttal kapcsolatos vizsgálatának eredményét az ügyvéd szerint nem megfelelően értékelték.

A kormányhivatal szerint az idősek szakápolása súlyosan hiányos volt A kormányhivatal nyáron elrendelt vizsgálata megállapította: a Pesti úti idősotthonban nem volt megfelelő szakorvos és az idősek ápolása is súlyosan hiányos volt, mert nem voltak elegen: 109 fő helyett mindössze 60-an dolgoztak az otthonban, ez is hozzá járulhatott a tömeges halálesetekhez. Ezen kívül a higiéniai feltételek sem voltak megfelelőek, ezért 1 millió forintos büntetést róttak ki a fenntartó fővárosi önkormányzatra. 100-ból 97 beteg súlyosan kiszáradt Dr. Bodnár Attila, a Bajcsy-Zsilinszky kórház igazgatója azt mondta: száz idős ember közül 97 kiszáradva érkezett hozzájuk az otthonból, 88-an voltak alultápláltak, közülük 27-en csontsoványak, a páciensek közel felénél pedig valamilyen fokú felfekvés, illetve izomkontraktúra (amikor az izmok képtelenek ellazulni, tartós görcsben vannak) volt tapasztalható. Beszélt arról is, hogy a kórház két orvosa és főorvosa – saját egészségét is kockáztatva – egy héten át mindennap elment a Pesti úti idősotthonba segíteni. Őt sem hallgatták meg tanúként a nyomozás során.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

vg.hu

Rendkívüli bejelentés: újabb váratlan üzemanyagár-csökkenés jön napokon belül

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó