INSIDER

Feljelentéskiegészítés a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon ügyében

Eddig 52 lakó halt bele a koronavírusba. 34 idősotthonban jelent meg a vírus eddig Magyarországon, az összes áldozat csaknem 40 százaléka ehhez az egy intézményhez köthető. Egy hónapja indított eljárást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban bekövetkezett tömeges halálozás ügyében, most úgy tudni, feljelentéskiegészítéssel éltek.
  • Szerző: Ripost

Egy hónapja indított eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban bekövetkezett tömeges halálozás ügyében. A jogi értelemben is tömeges áldozattal járó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés miatt elrendelt büntetőügyben a Magyar Nemzet információi szerint feljelentéskiegészítéssel éltek, és megtették a szükséges nyomozati cselekményeket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bors

A tanúvallomások felvételével párhuzamosan kirendelték a szükséges igazságügyi orvostani, virológiai, egészségügyi-etikai szakértőket. A szakvélemények kiértékelése után kezdődhet majd meg a halálesetekért felelőssé tehető gyanúsítottak kihallgatása az ismeretlen tettes ellen folyó eljárásban. A tömeges elhalálozással járó gondatlanság felelősei között lehet az intézmény orvosa, egészségügyi vezetése vagy éppen az intézményt fenntartó szervezet vezetője is. A Pesti Úti Idősek Otthona fenntartója a Fővárosi Önkormányzat.

Aki foglalkozási szabály megszegésével mások életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki, vagy testi sérülést okoz, egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Két évtől nyolc évig terjedő börtön jár, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza. A Pesti úti idősotthon esetében mindenképpen gondatlan magatartásról van szó. A bűncselekmény elkövetője pedig csak olyan személy lehet, aki valamilyen foglalkozási szabály hatálya alatt a halálesetekben érintett intézmény alkalmazottja, vagy az annak irányítását felügyelő szervezetben dolgozik – tisztázza a Magyar Nemzet.

A egész oknyomozó cikksorozatban mutatta meg, milyen állapotok voltak a Pesti úti idősotthonban: sokszor 160 beteg jutott egy ápolóra, így nem csoda, hogy az idős, beteg emberek kiszáradva, felfekvéssel, rühesen kerültek kórházba. A borzasztó higiéniai körülmények is szerepet játszhattak abban, hogy ilyen súlyos volt a koronavírus-járvány a Fővárosi Önkormányzat által fenntartott intézményben.

És ezeket olvastad már?