Létrehozva: 2020.12.16.

Álhír, hogy lehet látogatni a szociális intézményekben

Nem oldották fel a látogatási tilalmat a szociális intézményekben.

Az Operatív Törzs jelenleg 146 óvodában egy-egy csoportot érintően (5%), 79 óvodában (3%) és 42 általános iskolában (2%) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 393 általános iskolában egy-két osztályt (15 %) és 31 általános iskolában (1%) a teljes intézményt érintően digitális tanrendet – ismertette az oktatás helyzetéről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár.

Emlékeztetett arra is, hogy két nap múlva elkezdődik a téli szünet, amely január 4-ig tart. A leállást arra kell használni, hogy az intézmények pótolják a készleteket, marad a testhőmérséklet-mérés, így a hőmérőket is cserélni kell.

A tervek szerint január 4-én folytatódik az oktatás az általános iskolákban, a középiskolák január 11-ig biztosan digitális tanrendben maradnak.

Arra is kitért, hogy volt célzott tesztelés a tanárok körében is, amely megmutatta, hogy kicsi az átfertőződés az intézményekben. A tesztelési lehetőség folytatódik januárban, de más módszerrel. Már a 4-i kezdés előtt, január 2-3-án lehetőséget teremtenek a pedagógusoknak a tesztelésre a mentőszolgálat mintavételi pontjain.

A szünetben is fontos a kontaktusok kerülése, a szabályok betartása – hívta fel a figyelmet.

Marad a járványügyi készültség

Újabb fél évre meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet alapján szerdától a buszvezető nem köteles maszkot viselni. Az utasoknak azonban kötelező.

Az elmúlt 24 órában a maszkviselési szabályok megszegése miatt 193 esetben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 159 esetben léptek fel. Üzletekben 15 esetben nem viseltek maszkot. Tömegközlekedési eszközön 9 emberrel szemben kellett intézkedni – mondta Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

A nyitvatartási szabályok miatt eddig 614 intézkedés kellett, 164 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét. Marcaliban egy bisztróban egy vendég italt fogyasztott, ezért ő bírságot kapott, míg a helyet hét napra bezárták. Eddig összesen 99 helyet zárattak be a hatóságok.

A hétvégén 303 esetben kellett intézkedni a kijárási tilalom megszegése miatt. Összesen 13 429 esetben kellett intézkedni eddig. A tranzitszabályok megszegése miatt 73 rendőri intézkedés történt. 14 021 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 5784 újat rendeltek el kedden, és összesen 42 467 zárlat van hatályban.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője elmondta, az utóbbi időben meghaltak 3 százalékának nem volt krónikus betegsége. Továbbra is fontos, hogy betartsuk a szabályokat.

Ismertette, hogy december 21-én döntenek a Pfizer-vakcina engedélyéről, így december végén már érkezhet Magyarországra belőle. Ekkor az egészségügyi dolgozók oltása kezdődhet el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy álhír terjed, mert nem oldották fel a látogatási tilalmat a szociális intézményekben. A kapcsolattartást szeretnék megoldani, de erről később jelenik meg rendelet.

2804 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 288 567 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 144, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 7381 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 940 fő, az aktív fertőzöttek száma 197 246 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az áldozatok 21%-a, a gyógyultak 23%-a budapesti. 7639 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 574-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a hivatalos tájékoztató oldalon.

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz. Már több mint 200 ezren regisztráltak a védőoltásra a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon. A kormány minden lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal, eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le. Ha meglesz a megfelelő és a hatóságok által engedélyezett vakcina, akkor a védőoltások beadása az Oltási terv szerv zajlik majd, elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók. A nyugdíjasok számára a posta december folyamán kézbesíteni azt a levelet, amelyben dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatja őket a regisztráció lehetőségéről. A nyugdíjasok a levélhez mellékelt adatlap kitöltésével és visszaküldésével is jelezhetik igényüket a koronavírus elleni oltásra. A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz. A kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben. Időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban is. Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték, és azzal az Idősügyi Tanács is egyetértett. A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. Az időseket arra kérjük, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket! Lezárult a célzott csoportos tesztelés 3. köre is. Az elmúlt hetekben összesen 430 ezer gyorstesztet végeztek a bölcsődei, óvodai, iskolai, szociális, egészségügyi, kormányhivatali és járási hivatali dolgozók körében. A gyorstesztelések a vártnál alacsonyabb részvétel mellett zajlottak, a megjelentek kevesebb mint 2%-a bizonyult pozitívnak. A célzott csoportos tesztelés folytatásáról az Operatív Törzs dönthet. Az egészségügyi és szociális intézmények továbbra is igényelhetik a gyorsteszteket. Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van érvényben, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt a NATO-főtitkár drámai fenyegetése: még egy lépéssel közelebb a világháború

vg.hu

Az OMV olyat vegyészkedett össze, amire mindenki felhúzta a szemöldökét

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Jákob Zoltán átlépett egy határt! Nincs visszaút

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni

INSIDER

Dráma Debrecenben: balesetet szenvedett, leállt az erősen vérző férfi szíve

INSIDER

„Hátulról, nagy sebességgel rohant belénk” – apa és kisfia csaknem rémült halálra a részeg autós miatt