1 éve

Már havi 90 ezer forintért szállodában lakhatunk – tovább eshetnek az albérletárak is

Mivel nem jönnek a külföldi turisták, először az airbnb-lakásokat kínálták fel hosszabb távú kiadásra, most pedig több fővárosi szálloda is hirdeti: akár havi 80-90 ezer forintért lakhat náluk bárki. Mivel így megnőtt a kínálat, az albérletek ára is csökkenni kezdett Budapesten.

Sztárként fogadnak

Több belvárosi szálloda is kínál most hosszú távú, legalább 30 napos szobabérlést, többségükben akár 99 ezer forintos áron, rezsivel együtt. A Corvin Hotelben például már 89 900 forintért lehet bérelni szobát egy hónapra, ha ketten költöznek, akkor is csak tízezerrel kell többet fizetni, és ebben még a takarítás díja és a 24 órás portaszolgálat, sőt a rezsi is benne van. Némi felárért reggelit és parkolóhelyet, mosást is kérhet a vendég – igazi sztárnak érezheti magát.

Borsos Éva (Fotó: Ripost)

„A 90 szobánkból 20-at adunk ki így, december 27-ig, amíg nem kell idegenforgalmi adót fizetni. Ha meghosszabbítják a kedvezményt, akkor folytatjuk is” – mondta a Ripost-nak a hotel igazgatója, Borsos Éva. Hozzátette: főleg egyetemistákra, üzletemberekre számítanak, de akár a karantént is náluk lehet tölteni.

Mentik az alkalmazottakat

A hotel tavasszal egy időre bezárt, próbálkoztak ételkiszállítással, de az ráfizetéses volt.

Fotó: Ripost

„Az adómentesség és a három havi bértámogatás segített valamennyit. Ez az új szolgáltatás is kapaszkodó: éppen annyira elég, hogy ne kelljen senkit elküldenünk. Sok szálloda bezárt és az utcára tett mindenkit, de nálunk ez sosem volt opció” – hangsúlyozta Borsos Éva. Jelenleg is húsz embernek adnak munkát.

Az új szolgáltatásra pedig van igény: ők maguk is meglepődtek, hogy a hirdetést 60 ezren látták, és több mint százan jelentkeztek eddig.

Tavasz óta esik az albérletek ára

A rövidtávú lakáskiadás megsínylette a járványt, már ennek köszönhetően is csökkentek a budapesti albérletárak, mondta el a Ripost-nak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

„Jelenleg átlagosan 140 ezer forint/hó összegért találunk lakást, ami 2017-ben még elképzelhetetlen volt” – ismertette az árakat. „Valószínű, hogy még olcsóbbak lesznek az albérletek az új, hosszabb távra bérelhető, olcsó hotelszobák miatt is.”

A főváros nem segít a szállodáin

„Budapestet hatványozottan érte a Covid19 hatása, az idegenforgalomból és turizmusból élő családok nagy bajban vannak” – mondta el a Ripost-nak Láng Zsolt, a fővárosi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője. „Benyújtottunk a közgyűlésnek egy olyan javaslatot, amely elsősorban a helyi idegenforgalomból és a turizmusból élő vállalkozások támogatásáról szólt. Ezt a javaslatot Karácsony Gergelyék nem tűzték napirendre, majd beadtak egy saját előterjesztést, amely a miénk mintájára született azzal a különbséggel, hogy sokkal bürokratikusabb és jóval kevesebb a támogatás mértéke” – tette hozzá Láng Zsolt. Kiemelte: a kormány például több hónapig adó- és járulék kedvezményeket adott a munkáltatóknak és elengedte az idegenforgalmi adót. A nyugati nagyvárosok mintájára illik a fővárosnak is kivennie a részét a segítségnyújtásból, pláne úgy, hogy van pénz a kasszában, és a szállodák, vendéglátóhelyek iparűzési adóját is a főváros kapja, tehát elemi érdeke, hogy megmentse azokat.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!