2 éve

Tehénbőgés jelzi a lázas diákot a kapunál

Már a tesztüzemmód során nagy sikert aratott a diákok körében a lázmérőkapu, ami a tehénbőgés hangját utánozva jelzi, ha túl magas a hőmérséklete annak, aki áthalad rajta. A gyerekek forró kakaóval „bírták szóra” a magyar fejlesztésű szerkezetet, amiket a napokban szerelnek fel a nagyobb iskolákban. Október 1-jétől kötelező a diákok hőmérsékletének ellenőrzése érkezéskor.

Több iskolában is biztonsági lázmérőkapuk fogadják a gyerekeket október elsejétől.

Fotó: Ripost

„Ezek a kapuk 2-3 másodperces folyamatos áthaladást biztosítanak. A homlokon mért hőmérsékletet kiírja és hangosan be is mondja a gép” – árulta el a Ripost-nak Forisz Zoltán, a kapukat kifejlesztő Kontaset cég ügyvezetője. Megtudtuk: a kapu 37 fokos testhőmérsékletnél már figyelmeztet, pirosan villog a készülék és megszólal egy kakas, egy tehén vagy egy kecske.

„Ezek a vicces állathangok jelzik azt, ha gond van. A gyerekeknek nagyon tetszik, szünetben lejönnek forró teával vagy kakaóval, azzal veszik rá a gépet, hogy bekapcsoljon” – meséli Zoltán az első tapasztalatokat. Nagyon sokat segít a gyerekeknek a járványügyi intézkedések elfogadásában ez a kapu. „Látják az arcukat a monitoron, a fejükre sisak rajzolódik ki és ha nincs lázuk, zöld kereszt jelenik meg, a testhőmérsékletükkel együtt. Az egyik kislány tükörnek használta és a haját igazgatta a kamerában” – ecsetelte a tesztdőszak tapasztalatait Zoltán. Hangsúlyozta: nagyon jó volt a fogadtatása magyar fejlesztésnek, a tesztidőszak alatt bebizonyosodott: a módszer olyan gyors, hogy a bejáratnál nem alakul ki torlódás, ami a járványügyi helyzet miatt is fontos. A pedagógusoknak is nagyon tetszik, nagy terhet vesz le a vállukról, hogy nem kell kézi hőmérővel egyenként mérni a gyerekeket reggelente. A szülők pedig annak örülnek, hogy a gép kifelé is méri a gyerekek testhőmérsékletét és jelez, ha az megemelkedett, így rögtön tudják, ha baj van.

Az oszlopos 5-6 gyereket is mér egyszerre

Öt különböző kaput fejlesztettek ki, ebből kettőt választottak ki iskolai felhasználásra. A konzolos egyszerre egy gyereket mér, míg az oszlopos terminál egyszer 5-6 gyerek hőmérsékletét is képes ellenőrizni. A lázas gyerek feje fölött a képernyőn megjelenik egy piros kocka és villogni kezd.

„Természetesen előfordul, hogy a gyerek szalad az iskolába és kimelegszik, ettől is lehet magasabb testhőmérséklete, ezért riasztás után mindig ellenőrizni kell az eredményt kézi hőmérővel is” – magyarázta a szakember.

„Fejlesztünk egy távfelügyeleti rendszert is diszpécserközponttal, ami a jövőben könnyebbé teszi az ellenőrzést és a megfelelő helyen történő riasztást” – tette hozzá.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!