2 éve

Tananyag lett a koronavírus

Megkezdődött a tanév, kézhez kapták a gyerekek az ingyenes tankönyveket. Az ötödikesek szülei nagyon meglepődtek, amikor meglátták, hogy a Természettudományi tankönyvben már tananyag a koronavírus.

A koronavírus már beköltözött a tankönyvekbe is. Az Oktatási Hivatal gyorsan reagált a vírushelyzetre, az ötödikes Természettudomány könyvbe két oldalt szenteltek a járvány témának. A szerző a gyerekek szintjén járja körbe a betegséget, a fertőzést, illetve a járvány elleni védekezést. Elmagyarázza, hogy a vírusfertőzés cseppfertőzéssel terjed, a cseppfertőzés pedig csökkenthető a szájmaszk viselésével. A koronavírus világméretű terjedéséről térképet közölnek, valamint a védőoltásról is szó esik.

Fotó: Ripost

Interaktívan szerkesztették a tankönyvet, lehetőséget adnak az ötödikes gyerekeknek összegezni és kifejezni a gondolataikat a járvánnyal kapcsolatban.

Fotó: Ripost

„Fogalmazd meg, hogy mi a különbség betegség, fertőzés és járvány között! Miért fontos, hogy mindenki időben megkapja a védőoltást?” – hangzanak a feladatok

Fotó: Ripost

Hatásos példával segítenek a tanárok

Sok új szabállyal indult el az új tanév a héten, melyekről a tanárok a diákokkal a koruknak megfelelően beszélnek.

„Igyekszünk elmagyarázni nekik, hogy a járványügyi szabályok nem olyan szabályok, mint a többi, nem azért kell betartani, hogy ne kapjanak fekete pontot vagy beírást, hanem saját maguk és a családjuk védelmében” – mondta el lapunk munkatársának egy általános iskolai tanár. Hozzátette: az első pár napban jól működött a szabályok betartása, a gyerekek együttműködőek és igyekeznek, de persze mindig van olyan eset, hogy elfelejt kezet mosni egy gyerek vagy maszk nélkül megy le az aulába. Ilyenkor szólnak nekik, de nem csak azt mondják, hogy muszáj, hanem minden esetben el is magyarázzák, miért fontos ezeket a dolgokat megtenni. A gyerekek a saját szintjükön értik is a járványügyi intézkedéseket.

Többet tudnak a kórról a diákok, mint azt a felnőttek gondolják

Egy pesterzsébeti intézmény tanárnője arról beszélt a Ripost-nak, mennyire képben vannak a mai kamaszok a koronavírussal.

Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

„Amikor osztályfőnöki órán beszélgettünk a témáról, először csak kérdeztem, hagytam, hogy elmondják, amit ők tudnak. Magam is meglepődtem, hogy mennyire képben vannak a gyerekek. A legtöbbjük tudja, hogy honnan indult, miként terjed és azzal is tisztában van, hogy ez már második hullám. Sőt, az Operatív Törzs tagjait is sorolták az órán, s kiderült, a maszkhasználat jelentőségével szintén tisztában vannak” – árulta el a pedagógus.

Fotó: MTI

Konfliktushelyzet az osztályfőnöki órán

Az osztályfőnöki óra során egy érzelmes konfliktushelyzet is történt. „Az egyik gyerek arról beszélt, hogy a fiatalokra nem veszélyes a vírus és feleslegesnek tartja az óvintézkedéseket, erre a többiek kifakadtak és magyarázatokkal győzték meg a társukat. Az egyik kislány el is sírta magát, hogy ő azt akarja, hogy a mamája még sokáig velük legyen, és nagyon félti” – mesélt az esetről a Ripost-nak a tanárnő. Egy másik diák pedig azt mondta, azért szükségesek az intézkedések, hogy ne kelljen megint otthonról tanulni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!