Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.09.10.

Ripost-felmérés: A magyarok fele idén beoltatja magát influenza ellen

Idén ősszel felértékelődik az influenza elleni védőoltás. Ennek két oka is van. Az egyik, hogy ha ki lehet zárni az influenzát, akkor könnyebb azonosítani a koronavírus-fertőzést, a másik pedig, hogy így kivédhető, hogy a két vírus egyszerre vagy közvetlenül egymás után támadja meg a szervezetet.

Nem elég, hogy egyre ijesztőbb a napi esetszám és itt a koronavírus második hulláma, az őszi-téli influenzaszezon is hamarosan elkezdődik. Márpedig a két vírus nagyon hasonló tünetekkel jelentkezik, így komoly kihívást jelent majd a háziorvosoknak, hogy eldöntsék, melyikről van szó.

Fotó: MTI

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa a héten a Kossuth rádióban arra figyelmeztetett, hogy a közeledő influenzajárvány a koronavírushoz hasonlóan pont az időseket, a krónikus betegeket és a műtéten átesett embereket veszélyezteti. Hozzátette, hogy idén még fontosabb szerepe lesz az influenza elleni védőoltásnak. Ez az orvosoknak is segít most, hiszen ha kizárhatják az influenzát, akkor könnyebb meghatározni a diagnózist.

Olvasóink 42 százaléka kér vakcinát

A Ripost a honlapján tette fel a kérdést: Ön beadatja idén az influenza elleni védőoltást?

Egy nap alatt mintegy félezren válaszoltak és 42 százalékuk határozottan kér az oltóanyagból. Vagyis sokan vannak, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy védjék az egészségüket és minél felkészültebben várják az őszi-téli influenzaszezont – és legalább ugyanennyien, akik fütyülnek a járványra.

Védőoltás-napokat tervez a háziorvos

Dr. Bakos Attila háziorvos a Ripost-nak elmondta: bár csak októberre várható az influenza elleni védőoltás, ő már készül annak beadására.

„Úgy tervezem, hogy fix napokat jelölök majd ki, amikor csak azokat a pácienseket fogadom, akik védőoltást kérnek. Tízpercenként, előre megbeszélt időpont szerint léphetnek a rendelőbe” – mondta el a Ripost-nak. „Idén mindenképpen ajánlom az influenza elleni védőoltás beadatását. Egyrészt így valamivel könnyebb kiszűrni, hogy valaki influenzás lett-e vagy a koronavírust kapta el, másrészt egy influenza miatt legyengült immunrendszerű beteg sokkal érzékenyebb a koronavírussal szemben is. Ráadásul, bár nincs elég információnk, elképzelhető, hogy a két betegség együttesen nagyon komoly problémát okoz egy erősebb szervezetben is” – figyelmeztetett a háziorvos.

Fotó: MTI

Drasztikusan nőtt a halálozások száma

Influenzajárvány nélkül is ijesztőek a legfrissebb adatok. Szeptember első kilenc napjában 13 koronavírusos halálesetet regisztráltak, kétszer annyit, mint az előző hónap azonos időszakában, amikor 6 elhunytról számoltak be. Ráadásul az átlagos napi új esetszám közel 400, szemben az első hullám idején mért 150-nel. Szintén beszédes adat, hogy míg az első hullám idején 23 napra volt szükség, hogy az aktív betegek száma 1000-ről 2000 fölé emelkedjen, most, a második hullámban 13 nap alatt ötszörösére nőtt az ezer feletti fertőzöttek száma hazánkban. A betegek többsége fiatal, ezért fontos, hogy mindenki betartsa a járványügyi intézkedéseket, így megakadályozható, hogy az idősek körében is elterjedjen a betegség, újabb halálos áldozatokat követelve.

Nem csak az idősek vannak veszélyben

Meddőséget okozhat a férfiaknál a koronavírus – állítják német és amerikai professzorok. Az amerikai Cell Reports nevű szaklapban jelent meg a Német Neurodegeneratív Betegségek Központ (DZNE) és az amerikai Cornell Egyetem közös tanulmányának eredménye, mely rámutat: az új típusú koronavírus nemcsak a légutakat fertőzi meg, hanem a test számos más szervét is képes károsítani. A Covid-19 a betegek szervezetében gyakran gyulladásos reakciót okozhat, ez pedig a mumpszos megbetegedésekhez hasonlóan a herék gyulladásához is vezethet, ennek következtében pedig kevesebb spermium keletkezik. A spermiumszám csökkenésének pedig egyenes következménye a nemzőképesség romlása.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát