2 éve

Injekciót is bead a betegnek az álmentős

A Ripost által leleplezett, engedély és képesítés nélkül dolgozó álmentősök nemcsak a betegszállító autóban veszélyeztetik a betegek életét. Mint azt lapunk megtudta: injekciót is beadnak!

A betegek életét veszélyeztetik az álmentősök szállítás közben, mert sem az autó állapota, sem a személyzet képzettsége nem megfelelő – írta meg a Ripost. Van valami, ami még ennél is ijesztőbb: a nő, akinek a szakképzettségéről semmit nem tudni, de az biztos, hogy betegszállító működtetésére nincs engedélye, injekciózni is szokott!

Mint arról beszámoltunk, lapunk munkatársa vigyázott a mentőautóban arra a kislányra, aki a nagymamájával érkezett az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe (OBSI), de oda be már nem kísérhette a nagyiját. A gerincsérült beteg unokája elmondta, hogy a nő, akit ő Miraként ismer, a szomszédjuk, és át szokott menni hozzájuk injekciót beadni a nagymamának.

Fotó: Ripost

Mint a Ripost megírta, a Sürgősségi Betegszállítás Szent Borbálánál dolgozó nő kiléte kétséges, több néven mutatkozott be – telefonon Veraként, majd személyesen Kataként –, így nem tudjuk, hogy ki ő és van-e bármilyen egészségügyi képesítése. Az injekció beadásához legalább ápolói képesítés kell. Ha valamilyen különleges vagy vénába adott injekcióról van szó, akkor orvosi engedélyre is szükség van.

A kislány azt is elmondta: az anyukáját is rendszeresen szállítják kórházba a „szentborbálások”, fizetnek érte, de szomszédi alapon kedvezményt kapnak. Hozzátette: igaz, ez nem olyan modern, de az igazi mentőre nagyon sokat kell várni, inkább ezt választják a szomszéd ajánlása alapján.

Ugyanannyit kérnek, mint egy legális betegszállító

A Sürgősségi Betegszállító Szent Borbála a Facebook-on is hirdeti magát. Felhívtuk az ott megadott telefonszámot azzal, hogy a nagymamát kellene a XIII. kerületből az OBSI-ba szállítani. Elvállalták, azt állítva a telefonban, hogy természetesen minden engedélyük megvan erre. Az alapdíj 13.500 forint, ehhez hozzájön az állási díj, attól függ a végösszeg, hogy mennyit kell várni a nagymama röntgenére, de körülbelül 20 ezer forintot kérnek el a végén a kamumentők. A többi fizetős mentő is hasonló áron dolgozik vagy drágábban, de ők biztosítják az előírások szerinti feltételeket, valamint adót és járulékokat fizetnek. Amikor arról érdeklődtünk, el tudják-e látni a mozgáskorlátozott, beteg nagymamát, ha útközben valami adódna, rávágták: „Persze!” Amikor személyesen találkoztunk, a sofőr és a magát mentősnek kiadó nő is elöl ült a mentőautóban, a beteg az unokájával pedig hátul, tehát ha útközben történik valami, akkor sem tudnának segíteni, ha értenének hozzá.

Mint arról a Ripost beszámolt, a Sürgősségi Betegszállító Szent Borbála elnevezésű betegszállító semmiféle engedéllyel nem rendelkezik, a mentőkocsi műszaki engedélye márciusban lejárt, a felszerelése a legalapvetőbb követelményeknek sem felel meg. Egyetlen adatbázisban sem szerepel és laikusok üzemeltetika sofőr faipari technikus, akit egy legális mentőszolgálatnál éppen a betegsége miatt nem engedtek már vezetni.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most benézhet Tóth Gabi és Krausz Gábor első saját otthonába - képek

origo.hu

Ember vezette torpedókkal támadták meg az amerikai hadihajókat

borsonline.hu

Ázsia Expressz: Alekosz már a repülőn balhézott, exkluzív részletek az utazásról

mandiner.hu

Putyin: Oroszország kénytelen lesz válaszolni a nukleáris összetevőt tartalmazó fegyverek használatára

metropol.hu

Váratlan bejelentés, válik a háromgyerekes magyar énekesnő

magyarnemzet.hu

„Nem valószínű, hogy az ukránok ki tudják szorítani az oroszokat”

origo.hu

Még több pénzhez akar jutni képeivel Molnár Anikó

mindmegette.hu

Durva! Ez a legbizarrabb étel, amit Kamarás Iván valaha evett

ripost.hu

"Megkerülhetetlen, hogy néha találkozzanak" - kitálalt a barát az egykori sztárpárról

ripost.hu

Gáspár Bea elárulta, mi az az étel, ami nélkül náluk nincs húsvét

life.hu

Sztárok, akik depresszióval küzdöttek(x)

ripost.hu

Kétszer annyi ideig virágzik a tulipán ezzel a trükkel

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összefogott a magyar sportvilág Tomikáért - a legdrágább terápiára gyűjtenek pénzt a világhírű sportolók

INSIDER

Budaörs egyharmadán még mindig kútra járnak ivóvízért a lakosok

INSIDER

Magyarország visszatér az űrbe: Leszámolnak eddigi életükkel a hazai űrhajósjelöltek - videó

INSIDER

Parkolási bírságháború Ferencvárosban: hadjárat indult az albérlők ellen

INSIDER

Kislányokra támadt: nyolc órán belül elfogták

INSIDER

Mi történik? - napkutyák jelentek meg a magyar égbolton

INSIDER

Stuttgart polgármestere munkára kötelezné a migránsokat

INSIDER

"Imádkozunk, hogy visszatérjen hozzánk" – kritikus állapotban van a Mátészalkán agyvérzést kapott 12 éves fiú