INSIDER

Álmentősök veszélyeztetik a betegek életét

Egy nem létező mentőscég hirdeti magát az interneten, elsősorban a közösségi portálokon. Csakhogy Sürgősségi Betegszállítás Szent Borbála néven nincs engedélyezett betegszállító. Mint a Ripost kiderítette: a mentőautónak lejárt a műszakija, és egy olyan ember vezeti, aki a betegsége miatt nem dolgozhatna. Sok más szabálytalanságra is fény derült.
  • Szerző: Ripost

A találkozót beszélt meg a Sürgősségi Betegszállító Szent Borbála munkatársával egy olyan időpontra, amikor beteget vitt az Országos Baleseti Intézetbe. Egy régi fehér VW Crafter típusú autó érkezett. A tetejéről levált a matrica, az oldalán a név és a telefonszám különböző színű csálé betűből és számból volt felragasztva, a hátsó ablakon “ESET” felirat áll, mintha esetkocsi lenne.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

A beteg a kisunokájával hátul ült, a “mentősnő” a sofőr mellett. A sofőr Sz. József néven mutatkozott be, a “mentősnő” Kataként, de korábban a telefonban Verának mondta magát, a mentőben utazó kislány pedig Miraként ismerte.

Fotó: Ripost

A gerincsérült asszony ülve utazott a mentőautóban, amiből kerekesszékbe ültették át. A kislányt felügyelet nélkül akarták hagyni a mentőautóban, mire kollégánk felajánlotta, hogy ott marad vele. Így szemügyre vehettük a betegszállító belsejét is. Nem volt túl bizalomgerjesztő, alig volt felszerelés a kocsiban, az is réginek, elavultnak tűnt, személyes holmikkal volt tele a polc.

A „szent borbálás” mentőautó belseje Fotó: Ripost

A laikusnak, aki betegszállítást rendel, legfeljebb az tűnik fel, hogy a mentőautó kívül-belül elhasznált, rozoga, de ennél jóval nagyobb baj, hogy sem engedélye nincs, sem szakszerű személyzete, tevékenysége nem nyomon követhető és számonkérhető. Az engedéllyel rendelkező betegszállítók szerint ők a “mentőshiénák”, akik megspórolják mindazt, ami elő van írva a betegszállításhoz és még adót sem fizetnek, de a legnagyobb baj, hogy veszélyeztetik a betegek életét, hiszen baj esetén nem tudnak rajta segíteni.

Semmi nem szabályos a mentőben

A megmutatta a mentőben készült fényképeket a 911 Mentőszolgálat társtulajdonosának.

„A felszerelés a legegyszerűbb betegszállítónak sem felel meg, ez így
életveszélyes!” – vélekedett P. Krisztina. „A betegszállítás tárgyi feltételeit kormányrendelet határozza meg, részletesen előír mindent az utolsó tűig. A mentőautó üzembe helyezése ÁNTSZ-engedélyhez van kötve, ami kőkemény vizsga, tételesen ellenőriznek mindent. A mentőautónak évente kell megújítania a megkülönböztető jelzés használatára vonatkozó engedélyt is, amihez szerződéseket és teljesítési igazolásokat kell csatolni és be kell mutatni az autót. Még a matricát és a feliratot is szabályozza a rendelet, ez a mentő semmiben nem felel meg az előírásoknak” – jelentette ki. Hozzátette: ha valóban gerincsérültet szállítottak, akkor őt speciális ágyon, fekve kellett volna vinni, és a mentőápolónak mellette kellett volna utaznia.

Ilyen egy igazi, modern mentőautó belülről Fotó: MTI

 

Semmilyen adatbázisban nem szerepel

A Sürgősségi Betegszállítás Szent Borbála nincs bejegyezve sehol, a név viszont megtévesztő, mert Tatabányán van Szent Borbála Kórház – ám az álmentősöknek ahhoz semmi közük nincs. Megkérdeztük az Országos Mentőszolgálatot, hogy ismerik-e ezt a betegszállítót. Válaszként elküldték a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott betegszállítók listáját, amin szintén nem szerepel.

Laikusok üzemeltetik

„A sofőr, Sz. József faipari technikus. Dolgozott egy valódi mentőszolgálatnál sofőrként, de a betegsége miatt nem tudta már ellátni a feladatot, táppénzre küldték. Valószínűleg ez után kötött ki a Szent Borbálánál” – mondta a -nak egy volt kollégája.

A “mentősnő” személyét nem tudtuk beazonosítani, minden olyan nevet, amelyen bemutatkozott, ellenőriztünk az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában, egyik sem szerepel, nagy valószínűséggel tehát nincs egészségügyi végzettsége.

Lejárt a mentőautó műszakija

A rendszám alapján néztünk utána a mentőautónak. Ez egy korábban karambolt szenvedett jármű, a műszaki engedély érvényességi ideje 2020. 03. 28-án lejárt. A betegszállító tevékenységre utaló embléma régi, megkülönböztető jelzést nem használhat.

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?