RETRO RÁDIÓ

Erre koccintunk! Többféle sör és üdítő lesz a vendéglátóhelyeken

Sör 01
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 06. 30. 05:45

A törvényalkotási bizottság már elfogadta és kedden a parlament asztalára kerül az a javaslat, ami megtiltja a kizárólagos forgalmazást előíró szerződést a sör és az üdítő forgalmazásakor. Így a vendéglátóhelyeken legalább kétféle gyártó üdítőitalait és sörét kell kínálni, nagyobb lesz a választék.

Sör és üdítőital értékesítésére „nem köthető olyan szerződés, amely alapján vendéglátó üzlet vagy szálláshely versenytilalmi kötelezettség vállalására köteles” – ez áll Kósa Lajos, a Fidesz alelnökének indítványában, amit a törvényalkotási bizottság már elfogadott, az országgyűlés asztalára pedig kedden kerül. A javaslat nem zárja ki rendezvények szponzorálását, de előnyösebb helyzetbe szeretné hozni a kisebb sörfőzdéket, azt célozza, hogy nagyobb kínálat, igazi verseny legyen.

Fotó: pixabay.com

Legyen egy olyan piacnyitás, ami lehetővé teszi, hogy a helyi kisszériás termelők az egész piac 20 százalékát el tudják érni, 80 százalék pedig megmarad a multiknak

– fogalmazott Kósa Lajos. Ez pedig, a Ripost által megkérdezettek többsége szerint a vendégnek kedvez.

A kisvállalkozók söre úgy csúszik le, mint a baracklé! Nagyon szeretem, de meg kell hagyni, sokkal drágábbak, mint a nagy cégek termékei. Ha nagy összejövetelt terveztünk, olyan helyre mentünk, ahol jó söröket tudtunk inni. Így én örülök, ha majd mindenhol bővül a választék

– érvelt Balogh Ákos.

Balogh Ákos (Fotó: Ripost)

Más szempontot említ Kovács Kristóf:

Nem mindegy az ár! Ha az új, ízesebb söröket méregdrágán fogják árulni, akkor teljesen mindegy lesz, hogy a kínálatba teszik majd vagy sem. Az lenne jó, ha olyan vállalkozók sörét is meg tudnánk kóstolni normális áron, amihez amúgy nem jutnánk hozzá itt a körúton.

Kovács Kristóf (Fotó: Ripost)

Erika és Julia üdvözli a várható változást:

Nagyon örülünk, ha több sörből lehet majd választani, hiszen akkor változatosabb ízeket kóstolhatunk meg. Szerintünk a kisvállalkozóknak jobb az elkészített sörük, mert ők a szívüket és lelküket is belefőzik.

Erika és Júlia (Fotó: Ripost)

Igaz, sör fronton most sincs teljes kizárólagosság, mert a Gazdasági Versenyhivatal egy korábbi döntése alapján a kisüzemi sörfőzdék termékeit be kell engedniük azoknak a vendéglátóhelyeknek is, amik egyébként kizárólagossági szerződést kötöttek egy nagy gyártóval.

A jelenlegi gyakorlat az, hogy a vendéglátóhely leszerződik valamelyik nagy gyártóval, amelyik ellátja napernyőkkel, poharakkal és alátétekkel, reklámtáblával és sörcsappal, munkatársuk ellenőrzi a minőséget és tisztítja a csapot. Ennek megvannak az előnyei, de a hátránya az, hogy az adott helyen nem árusíthatják másnak a termékét. Az új szabályozás szerint legalább két különböző gyártó termékeit kell majd kínálnia a helynek.

Egy sörforgalmazásban jártas szakember lapunknak elmondta: a nagyvárosokban, ahol sok a vendég és a minőséget keresik, a vendéglátóhely pedig nem szorul rá a 2-3 millió forint értékű szponzorációra, eddig sem volt gond. Van olyan hely, amelyik jobban járt azzal, hogy felmondta a kizárólagos szerződést és elkezdett sokféle kézműves sört árusítani. Ugyanakkor egy vidéki kiskocsmában, ahol a legközelebbi sörgyár sörét olcsón tudják adni, nem lesz versenyképes egy minőségibb, de drágább sör.

Fotó: Pixabay.com

A legjobb megoldás a cseheké, talán ezt kellene követnünk

– mondta a szakember.

Ott is szerződnek a helyek valamelyik nagy sörgyárral, de annak kötelezően biztosítania kell egy vendégcsapot, amin azt csapol a kocsmáros, amit szeretne, akár a saját házi sörét vagy más gyártóét.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.