2 éve

Az egyik főbérlő segít, a másik maga is bajban van

A koronavírus az albérletpiacot is felborította. Többen hajlandóak akár jócskán is engedni az árból, hogy segítsenek a megszorult albérlőjükön, vagy azért, hogy biztosan legyen bérlőjük. Mások – mivel maguk is bajba kerültek – igyekeznek még feljebb srófolni az árakat. Közben már hotelek is adnak ki szobákat albérletként hosszabb távra, mivel nincs vendég és a lakásvásárlók is eltűntek a színről.

Szabó Tamás ingatlan-tanácsadó szerint alaposan megcsappant a kereslet a lakások után. A koronavírus-járvány miatt nincsenek vevők. Ennek ellenére az árak nem mentek lejjebb, valószínűleg sokan kivárásra játszanak. „Mindig van egy réteg, amely ilyen helyzetekben olcsón eladja vagy kiadja az ingatlanát. Ám úgy vélem, hogy pár hét, és újra érdeklődni fognak a lakások iránt az emberek, de azt nem lehet megjósolni, hogy pontosan mi lesz egy-két hónap múlva„ – mondta a szakember a Ripost-nak.

Fotó: Ripost

Nem enged a tulaj, mert ő is bajban van

„Sajnos a mi főbérlőnk nem enged egy kanyit sem, ugyanúgy fizetjük tovább az albérletet, de van félretett pénzünk, ez a szerencse. Remélem nem sokáig szívunk így. Havonta mintegy 200 ezer forint esik ki, viszont nem kell bérletet venni, hitelt fizetni, így azt mondanám, hogy valójában 100 ezer mínusz van havonta, ezt pedig a félretett pénzből vesszük ki” – mesélte a Ripost-nak egy családanya, aki külön nem is kérte a bérlőjét, hogy kevesebbet kelljen fizetniük. „Megértem, mert a főbérlőimnek sincs munkájuk, ez az egy bevételük van, náluk sem jobb a helyzet. Nem haragszom rájuk, így kihúzzuk egy pár hónapig.„

Havi húszast elenged a főbérlő, de később vissza kell fizetni

„Nálunk anyukám kényszerült albérletbe még tavaly. Jelenleg a főbérlőjével úgy egyeztünk meg, hogy enged egy 20-ast a bérleti díjból, ezt később apránként visszafizetjük, és amíg anyunak nincs munkája, addig én fizetem a díjakat! Szerencsére nekem megmaradt a melóm, igaz, csak felét kapom a pénznek a korlátozott nyitvatartás miatt. Vettem neki is mindent, ami kell, úgyhogy az én fizetésem majdnem teljesen elfogyott. De megoldjuk ezt is” – mondta a Ripost-nak egy fiatal nő.

Főbérlő: szó sem lehet csúszásról!

„Mi ugyanazt fizetjük, amit eddig!„ – panaszolta egy négygyermekes anyuka. „Lassan másfél éve vagyunk itt, 90 plusz rezsi és a közös költség a fizetnivaló. A férjem biztonsági őr, rövid időn belül ez már a negyedik alkalom, hogy munkahelyet kellett keresnie, mert mindenütt óraszámcsökkentés van. Amikor a főbérlőnek szóltunk, a füle botját sem mozdította. Szóltunk, hogy nehezen küldik a fizetést, ezért elképzelhető, hogy picit csúszunk, de azt mondta arról szó sem lehet. Se egy jó szó, semmi. Négy gyerek van, összekapartuk azért a fizetnivalót, s odaadtuk. Nem is várnánk, hogy elengedje, csak legyen partner abban, ha nem tudunk esetleg időben fizetni.”

Fotó: Ripost

Három hónap díját elengedték az egyetemistának

„Egyetemista a fiam, egy debreceni albérleti szobát bérel. Felhívtuk a tulajt, hogy felmondanánk a szerződést, akkor is, ha bukjuk a kauciót, mert ki tudja, mikor mehet újra be az egyetemre. Segítőkész volt: azt mondta, júliusig nem kell fizetnünk semmit, ez pedig három hónapot jelent, ennyit engedett el. Amennyiben szeptemberre kinyit az egyetem, akkor ott tud maradni szerencsére!„ – árulta el pozitív tapasztalatait egy másik édesanya.

Hotelszobákat adnak ki albérletként

A turizmus nem a legjobb napjait éli, s a kihasználatlanság miatt több hotel is úgy döntött, albérletként hasznosítják az üresen álló szobákat. Így megugrott azoknak a szállodáknak a száma, ahol az amúgy nyaralásra szánt szobát egy-egy hónapra adnak ki egy-két főnek vagy családoknak. Az árat az szabja meg, hogy panorámás-e, van-e terasz, hány ember száll meg ott.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!