Létrehozva: 2020.02.03.

Legyen bűncselekmény a petárdázás a családok és az állatok védelmében!

A családok és az állatok védelmében példaértékű kezdeményezést indított egy országgyűlési képviselő. Budai Gyula több állatvédő és a Fiatal Családosok Klubjának támogatását élvezve azért harcol, hogy a jelenleg csupán szabálysértésnek számító petárdázás a jövőben bűncselekmény legyen.

Az utóbbi években egyre gyakoribbá váltak a különféle petárdabalesetek Magyarországon. Mint a Ripost is beszámolt róla, 2018. decemberében például a tizenhét éves Viktória, akinek ígéretes citeraművészként indult a karrierje, óriási hibát követett el: egy népdalkörös próba után a társaival a helyi könyvtár épülete mellett akarta kipróbálni az interneten rendelt petárdát, ami azonban még az eldobás előtt felrobbant a kezében. Az orvosok többórás műtéttel sem tudták megmenteni a jobb kezén lévő hüvelyk- és mutatóujját, mindkettőt amputálni kellett. Azóta is több hasonló baleset történt.

Ezt elégelte meg most dr. Budai Gyula Fideszes országgyűlési képviselő, aki szerint semmi visszatartó ereje nincs annak, hogy a petárdázást jelenleg csak szabálysértéssel büntetik. A képviselő szeretné elérni, hogy bűncselekmény legyen a petárdázás, ugyanis véleménye szerint csak így védhetők meg a családok, a kisgyermekek és az állatok.

„Jómagam, Simicskó István képviselő úrral vagyunk ennek a kezdeményezésnek az élharcosai”

– mondta a Ripost-nak Budai Gyula.

Fotó: MTI

„Zéró toleranciát szeretnénk elérni a kérdésben, ugyanakkor az önkormányzatoknak meghagynánk azt a lehetőséget, hogy augusztus 20-án és szilveszterkor, egy általuk kijelölt helyen ngedéllyel rendelkező cég tűzijátékot tartson, de az illegális petárdázást be kell szüntetni. Ha belegondolunk, felháborító, ami december 30-tól január 2-ig folyik. Nagyon lényeges, hogy itt nem csak a kutyákról és más állatokról van szó, hanem a családok, fiatalok védelméről” – tette hozzá a képviselő.

Budai Gyula elmondása szerint azon túl, hogy bűncselekménnyé válna a petárdázás, másra is szükség van.

„A nagyobb feladat a bíróság és a rendőrség kezében van, hiszen ezt a törvényt be is kell tartatni. Az állatkínzókra is börtönbüntetést kérnénk, hiszen amíg ez nem valósul meg, addig a törvénynek nincs semmi visszatartó ereje, vagyis így nem lehet visszaszorítani az erőszakot – folytatta Budai Gyula, akitől azt is megtudtuk, hogy a családjában van három kutya is, két golden retriever és egy tacskó, amiket szintén megvisel az esztelen petárdázás.

„Mi évek óta próbáljuk kezdeményezni a pirotechnikai eszközök használatának a szigorítását, korlátozását”

– mondta a Ripost-nak Korózs András, (MEOE) a Magyar Ebtenyésztők Országos Elnöke, aki azt is hozzátette, hogy hazánkban mintegy hárommillió regisztrált kutya van és 2019-ben például ezres nagyságrendben tűntek el – tíz százalékuk véglegesen – a durva fény- és hanghatások miatt.

Fotó: Korózs András

Dr. Budai Gyula képviselő kezdeményezéséhez már többen is csatlakoztak, köztük például Király Nóra is a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) elnöke.

„A gyermeket nevelő családok, a gyermekeink és az állatok védelme, valamint környezetünk megóvása érdekében is szeretnénk, ha a jövőben szigorodnának a petárdázás és a pirotechnikai eszközök használatára vonatkozó jogszabályok”

– mondta lapunknak Király Nóra.

Fotó: MTI

„Ha sikerül elérni, hogy szigorodjanak a szabályok, és bűncselekménnyé váljon a petárdázás, az sok komoly gondot megelőzhetne, hiszen ezek az eszközök nemcsak fizikai, hanem lelki traumákat is okozhatnak, leginkább kisgyermekeknél. Sajnos több olyan esetről hallottunk, amikor a petárdázás zaj-és hanghatásai valakinél egy korábban átélt trauma sebeit tépték fel és ez újabb lelki megrázkódtatást jelentett az illető számára” – mondta Király Nóra. Szerinte az utóbbi időben már nemcsak szilveszterkor, de névnapokon és születésnapokon is használják ezeket a veszélyes eszközöket.

„A Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) a téma aktualitására és fontosságára tekintettel egyeztetést kezdeményezett a hazai családszervezetekkel, amelyek szintén támogatják az elképzelést. Több családszervezet az elsők között csatlakozott a felhívásunkhoz, amit ezúton is külön köszönünk. Fontos, hogy a kisgyermeket nevelő családok, az állatok, állattartók, ugyanakkor környezetünk megóvása érdekében is lépjünk az ügyben és felhívjuk erre a jogalkotó figyelmét” – tette hozzá Király Nóra.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar Péter baklövésén röhög az internet

life.hu

Alig ismerik a brit király család üdvöskéjét, aki "többet ér", mint Katalin hercegné gyerekei együttvéve

hirtv.hu

Hallgatásba burkolózott Magyar Péter az adatkezelési botrány kapcsán

metropol.hu

Közleményt adtak ki a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

mandiner.hu

Megkérdezte a Politico az EP-képviselőket, mit tartanak a legnagyobb problémának – ki nem találná, mi került az első helyre

origo.hu

Hugh Grant elárult pár titkot a közelgő Bridget Jones-filmről

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Orbán Viktor Budapesten folytatta az országjárást, Szentkirályi Alexandrával is találkozott

INSIDER

Eddig kell még kibírnod, hogy utána élvezhesd a nyáriasan meleg időt

INSIDER

Nagyon benézték az osztrákok, jönnek a nem várt gyerekek

INSIDER

Orbán Viktor: Akinek van szakmája, annak lesz munkája is