Létrehozva: 2020.02.07.

Kinevették az ítéletet az oltásellenes szülők

Na ugye, hogy nekünk lett igazunk! Ezt üzente az oltásellenes szülők mosolya tegnap, amikor ítéletet hirdettek ügyükben és elhangzott: kisfiuk halála miatt az apát másfél, az anyát egy év fogházzal büntetik, de annak letöltését felfüggesztik. Így lényegében büntetlenül távozhattak a szülők, akik fiuk halálát okozták téves nézeteikkel.

Hihetetlen figyelem kísérte a média annak a házaspárnak az ügyét, akik miatt 2013-ben meghalt hathetes csecsemőjük, mert ellenzik az oltásokat és nem adták be kisfiuknak a K-vitamint, nem vitték orvoshoz a babát. Minderről korábban a Ripost is beszámolt. Tegnap is teltház volt a Budapest Környéki Törvényszéken. Az évek óta húzódó büntetőperben az ügyész két nappal az ítélethirdetés előtt módosította a vádat: L. Csabát és feleségét mindaddig szándékos emberöléssel vádolták, kedden ezt átminősítették gondatlan emberölésre, az ügyészség ezt a tanúvallomásokkal és a szakértői véleményekkel indokolta. Ebből már következett a jóval enyhébb ítélet.

Az utolsó szó jogán is az orvosokat vádolta

L. Csaba az utolsó szó jogán több oldalas iratcsomaggal látott saját védőbeszédéhez. Állította: nem tudtak a K-vitamin fontosságáról és az orvosok, valamint a nyomozóhatóság törvényt sértett velük szemben. Mindezt annak ellenére, hogy a perben bebizonyosodott: a születésházban figyelmeztették őket arra, hogy a babát orvoshoz kell majd vinni és meg kell kapnia a K-vitamint.

A mai napig nem tudjuk, hogy a gyermekünk miben halt meg - állította.

„Bizonyított, hogy Endre babát a mentőben nem inkubátorba tették és úgy szállították el, ami miatt nekiütődött a feje a hordozónak. A kórházban az orvosok arról beszéltek, hogy hova fognak kerülni a kicsi szervei, de a rendőrség nem volt hajlandó velünk együtt kideríteni az igazságot, ellenünk nyomoztak” – rótta fel.

Rosszallotta a közönség a vádlottak viselkedését

A bíróság azonban bűnösnek találta őket gondatlan emberölés vétségében. L. Csabát egy év hat hónap, L. Ada Rózsát pedig egy év fogházbüntetésre ítélte, de a végrehajtást mindkettőjük esetében két évre felfüggesztette. Viszont kötelezte őket a 3 millió forintos perköltség megfizetésére. Az ítéletet hallgatva L. Csaba először megdöbbenve felhúzta a szemöldökét, majd nevetni kezdett és felesége is helyeslően, mosolyogva bólogatott. A közönség rosszallóan morajlott, a vádlottak viselkedésén pedig egyenesen felháborodott a hallgatóság.

Fotó: Ripost

Emberségre hivatkozott ítéletében a bíró

A bíró az ítélet indokolásakor azt hangsúlyozta, hogy a gyermek halála és a hosszadalmas büntetőeljárás már így is sok szenvedést okozott a vádlottaknak, akiknek a bűnösségéhez azonban nem fér kétség.

A vádlottak több esetben is ellentmondásos vallomást tettek, olykor kiszínezték a történteket. Ellenben a tanúk, akik nem is ismerik egymást, mindig következetesen ugyanazt mondták el a hatóság előtt és a bíróságon is” – indokolta, hogy miért fogadta el a terhelő tanúvallomásokat a vádlottak állításaival szemben.

Nem baj az, ha felmerül bennünk kétség a bevett gyakorlattal vagy akár egy törvénnyel kapcsolatban, de legyenek óvatosak

– intette K. Csabáékat a bíró.

„Vigyázzanak a gyermekeikre, ugyanis annak, ha elzárkóznak például az orvostudománytól, a gyermekük láthatja kárát, ahogy ez most is történt.”

Az ítélet nem jogerős, mind a vádlottak, mind az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Fotó: Ripost

A K-vitamin hiánya miatt halt meg a baba

2013-ban a pár újszülött kisfia, Endre rosszul lett, amikor egy baráti házaspárnál töltötték a délutánt. A pici sugárban hányt és sírt. A család ismerőse hívni akarta a mentőket, de ezt a szülők ellenezték. Végül a vendéglátó mégis telefonált segítségért. A gondos és gyors ellátás ellenére a gyermeken már nem lehetett segíteni, a véralvadást gátló K-vitamin hiánya agyvérzést okozott. A csecsemőnek háromszor kellett volna vitamint adni, egyszer a születése után, aztán egyhetesen, végül pedig egy hónaposan, de az oltásellenes szülők ennek az elvárásnak nem tettek eleget.

Dusnokon lépett a gyámhivatal

Nagy volt a felháborodás, amikor január 22-én egy fiatal dusnoki pártól elvették négyhónapos kisbabájukat, de aztán kiderült: ezek a szülők is oltásellenesek. Nemcsak anyakönyveztetni nem voltak hajlandók a kisfiukat, de orvoshoz sem vitték. Szeptemberben sikerült a kisbabát kórházba vinni, ahol a szülőket felvilágosították teendőikről, de továbbra sem működtek együtt a védőnővel és a gyámhatósággal, ennek lett az a vége, hogy a kisfiút rendőri karhatalommal, anyja hordozójából vitték el. K. Csabáék esete rávilágít: lehet, hogy ezzel az életét mentették meg.

Márki-Zay feleségénél szült

A születésház, ahol a később elhunyt Endre baba született, Márki-Zay

Péter hódmezővásárhelyi polgármester feleségéhez kötődik. A

polgármester korábban kimenekült a cégből, de a feleségét tanúként

meghallgatta a bíróság ebben perben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

magyarnemzet.hu

Marco Rossi elárulta, miért hagyná el a magyar válogatottat

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyarországi akkumulátorgyár: most jelentették be, máris betelt az összes állás

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Letette a gépet a pilóta a londoni repülőtéren, ami aztán irányíthatatlanná vált

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria