2 éve

Életveszély, tetten értük a buherálókat – rettegnek a pesti lakók

Hónapokon át áramütés- és tűzveszélyben éltek a zuglóiak, mert valakik rácsatlakoztak a vasút transzformátoraira, hogy onnan lopják az áramot három házacskába – és emiatt áramingadozások voltak a Mexikói út környékén. Hétfőn kollégánk tetten érte a tolvajokat, a januári eset után megint illegálisan használják az áramot! Életveszélyes a buherálás: a januári óbudai tűzvészt is a közműveket piszkálók okozták: egy illegálisan bekötött kályha miatt leégett 5 ház, épphogy túlélte 12 ember…

A zuglói polgárőröket értesítették a környékbeliek januárban, hogy a Hajtsár utca és a Teleki Blanka utca közötti területen valószínűleg lopják az áramot Budapest XIV. kerületében. Mint kiderült, nem téves riasztás volt: a közelben lakók is feszültségingadozást észleltek. A polgárőrök a Mexikói úton egy ház előtt „érdekes” dologra lettek figyelmesek.

 

3 házba is bevitték a lopott áramot

„Kollégáim megálltak egy épületnél, aminek a tetején áram fogadására, továbbítására alkalmas antenna volt” – mondta el a Ripost-nak Kardos Pál, a Budapesti Polgárőr Szövetség elnöke, polgárőr. „A ház zárva volt, de a falán egy nyitott kötésdobozt és két vezetéket találtak, az egyik a házba, a másik a földbe futott. Mellette volt egy fabódé, amit valószínűleg hajléktalanok használtak, ebbe is vezetett a föld alól egy vezeték. Egy harmadik vezeték pedig egy földút alatt besüllyesztve egy harmadik ház ablakán futott be.”

Fotó: Budapesti Polgárőrség/Facebook

Ment a tévé, égett a lámpa…

„Az ablakon benéztek a kollégáim, és látták, hogy ég a lámpa és megy a tévé is, de senki sem volt otthon. A polgárőrök értesítették a MÁV-ot, ugyanis hozzájuk tartozik a terület” – tette hozzá Kardos Pál. A villanyszerelő csapat megállapította, hogy a házon található oszlop vezetéke a Rákos rendező transzformátorállomásról érkezik, illegálisan, majd megszüntette az áramlopását.

 

Feszültségingadozás volt az egész rendszerben az áramtolvajok miatt

A Ripost megkereste a MÁV-ot, és megtudtuk: már két hónapja többször is áramszünetet, feszültségingadozást észleltek a rendszerben az illegális áramhasználat miatt azok, akik rendesen fizettek a szolgáltatásért.

„Ha valaki hasonlót észlel, azonnal értesíteni kell a rendőrséget, valamint, ha ismert, a hálózat tulajdonosát is” – tudta meg a Ripost a MÁV-tól. „Az illegálisan, szabálytalanul bekötött villamos kábelek tűz- és balesetveszélyesek, valamint a rákötés után nyitva hagyott kisfeszültségű elosztóberendezések potenciális veszélyforrások a járókelőkre és a háziállatokra. Az illegális bekötést végző is jelentős áramütési kockázatnak van kitéve. A MÁV rendőrségi feljelentést tett. ”

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Láttuk, ahogy most is lopják az áramot

A Ripost fotósa hétfő délben ment ki a trafódobozhoz megnézni, mi most a helyzet a környéken, és a legnagyobb megdöbbenésünkre most is illegális áramtolvajokba botlottunk. 3 ember költözött be illegálisan a trafódoboz mögött lévő házakba, és amikor az egyiküktől érdeklődtünk a januári áramlopásokról, elmondta: tényleg itt vitték a kábelt a trafóból, a földön meg is mutatta, hol. Elmondta, hogy tényleg voltak itt a polgárőrök meg a MÁV-osok, és leszerelték a tolvajok vezetékeit.

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

„Csak egy rezsó meg a tévé megy róla”

Ám egyszer csak kiderült: ő maga is áramtolvaj: ugyanabból a trafóból húzta ki a vezetéket, amiből nemrég lopták az áramot, feszültségingadozást okozva az egész környéken…

„Csak 4 napja költöztünk be ide, nem tudjuk, kié ez a viskó. Csak egy villanyrezsó meg egy tévé megy az áramról, ne szóljon senkinek” – magyarázkodott az illegális beköltöző kollégánknak, sőt, tőlünk kérdezte: most meddig lakhatnak ők itt? Vajon lebontják-e a „házukat”? – mit sem törődve a másoknak okozott életveszéllyel…

Fotó: Markovics Gábor/Ripost

Az óbudai tűzvészt is buherálók okozták

A tüzet egy szabálytalanul bekötött kályha okozta Óbudán, a nyomozás szerint a kályhát, illetve annak füstelvezető rendszerét három férfi és egy nő kötötte be szakszerűtlenül. A szomszédok már többször figyelmeztették a ház lakóit, hogy tűzveszélyes az otthonuk. A III. kerületi nyomozók négy embert hallgattak ki gyanúsítottként a január 12-i Dinamó utcai tűzeset miatt. Mint a Ripost megírta: csaknem tömegkatasztrófa lett abból, hogy egy faházban tűz keletkezett, és az ingatlan teljesen leégett. A tűz még két szomszédos épületre és több melléképületre is átterjedt, ráadásul a hőhatás miatt a kigyulladt házak felett húzódó magasfeszültségű vezeték is leszakadt. Az rázuhant az alatta lévő épületekre, melynek következtében az egyik lakóépület kigyulladt, valamint egy férfi megsérült. Mint kiderült: a lakók rémülten menekültek, egy család a gyerekeit a fürdőkádból rángatta ki, hogy ki tudjanak menekülni, egy járókeretes idős asszony pedig csak a szerencsének köszönheti az életét: épp a kertjét rendezte, amikor égő gázpalack csapódott a házába, amit követett a leszakadó vezeték. A szomszédok úgy tudják, egy ház már leégett itt korábban, azért is laktak faházban.

 

Mások életét veszélyeztetik, akik megpiszkálják a közműveket

„Szinte naponta halt meg valaki lakástűzben ebben az évben” – mondta a Ripostnak Bóka Imre, a Katasztrófavédelem szóvivője. „A legtöbbször a dohányzás, a felügyelet nélkül hagyott tűzhely, a nyílt láng használata a lakásban, valamint a tüzelőberendezések rosszul beszerelése vagy helytelen használata okozza a tüzet, de az elektromos zárlatok is nagyon gyakoriak” magyarázta a szakember, hozzátéve: gyakran a kontár munka vagy a túlterhelt elektromos hálózatok okoznak bajt. De a közművek felelőtlen megpiszkálása nem csak a tűzveszély miatt lehet tragikus: például egy Budapesten elhunyt orosz zongoristanő ügyében is nyomoznak: azt vizsgálja a rendőrség, hogy vajon a szakszerűtlenül bekötött gázkészülék okozott-e szén-monoxid mérgezést.

Ez is érdekelhet

ripost.hu

Eszméletlen fakanál-trükk: ettől lesz szupermagas a piskóta

borsonline.hu

Ez a csinos pesti ügyvédnő mosta tisztára az olasz maffia pénzét a Nagykörúton – fotók

mandiner.hu

„Gigászok harca”: Dániel Péter beleszállt Bartus Lászlóba

metropol.hu

Akár szingli, akár nem: Ennek a csillagjegynek a mai nap a szerelemről szól

hirtv.hu

Az EU bizottság is fizetett a botrányban érintett civil szervezetnek

ripost.hu

Magyar csoda Medjugorjéban: megjelent a Szűzanya négy magyar fiatalnak - videó

travelo.hu

Víz alá épült Amszterdam óriási bringaparkolója

ripost.hu

Ez a három csillagjegy könnyen félrelép, amint eljön a újhold

ripost.hu

Havi 28.500 forint nyugdíj: ennyit kap kézhez a Neoton egykori sztárja

ripost.hu

Tolvai Reni ennyire még sosem kapta az ívet: "A felszívott kokain mennyiséget csökkenteni kellene!"

ripost.hu

Fehér lovon érkezett az örök szerelem Agárdi Szilvihez

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

"Most már nagyon mennék" - a gyönyörű lány vonat elé lépett Nagykőrösön, de előtte elbúcsúzott

INSIDER

Ekkor tartja évértékelő beszédét Orbán Viktor

INSIDER

"A szülinapomon születtem újjá" - megszólalt a kómába esett fiú

INSIDER

Exkluzív kulisszatitkok: gigantikus medencében vették fel az Avatar 2. jeleneteit

INSIDER

Így használták ki a védtelen öregeket: illegális idősotthont számoltak fel Kecskeméten

INSIDER

"Két napos koromban műtöttek meg először" - ritka betegségéről vallott László

INSIDER

Magyar csoda Medjugorjéban: megjelent a Szűzanya négy magyar fiatalnak - videó

INSIDER

Figyelem! Durván megváltozik az orvosi ügyeleti rendszer, íme a részletek