tóth gabi
Egy nemzetközi kutatás szerint azért károsak a gyorsételek, mert agyunkban, pontosabban a hippokampuszban kikapcsolják, jobb esetben korlátozzák azt a funkciót, ami a „túlevésért” felel. Brit, amerikai és ausztrál kutatók a Royal Society Open Science című tudományos lap friss számában írták le vizsgálatukat, amelyben önkéntesek részvételével tanulmányozták a gyorsételek hatását – írta a medicalxpress.org.
Arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha egy hétig egészségtelen gyorsételeket fogyasztanak. Memóriatesztet végeztettek velük a kutatás előtt, és az egy hét leteltével megvizsgálták az étvágyszabályozásukat, valamint kikérdezték őket, mennyire élvezték az előző heti ételeket.
A memóriateszteken gyengébb eredményt értek el a kontrollcsoporthoz képest azok, akik egy hétig gyorsételeket ettek. Ennél is fontosabb azonban, hogy közvetlenül egyetlen egészségtelen fogás elfogyasztása után az agy hippokampusz nevű területe elégtelenül működött. Vagyis a nyugati étrenden élőknél a memória gyengülése mellett felfedezhető volt a túlzott zabálás.
A Ripost-nak megszólaló családorvos szerint különös módon veszik rá a vásárlókat a fogyasztásra a gyorsételek gyártói.
„Léteznek olyan speciális ízfokozók, melyeket a gyártók azért tesznek bele az ételekbe és egyes italokba is, hogy kívánja az ember ezeket a termékeket akkor is, ha azok nem egészségesek, vagyis egyfajta függőséget okoznak” – mondta lapunknak dr. Bense Tamás. A családorvos szerint ezek tudományos módon kialakított vegyi anyagok.