2 éve

Az ötezredik vesét egy 52 éves férfi kapta meg a Semmelweis Egyetemen

Nemcsak vesét kapott Birszki János, hanem egy új életet is: végre megint dolgozhat, csinálhat programokat a családjával, és nem a dialízisek menetrendje szabja meg a napjait. Ő az ötezredik beteg, aki új vesét kapott a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. Az intézmény világviszonylatban is élen jár a szervátültetéseket illetően.

Újra teljes életet élhet Birszki János, az a férfi, aki az ötezredik vesét kapta meg a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján. Az 52 éves férfi magasvérnyomás okozta veseelégtelenségben szenvedett. Február 9-én műtötték és 12 nap után már haza is engedték, tegnap kontrollra tért vissza és nyilatkozott a Ripost-nak.

„Gyökeresen megváltozott az életem a műtét óta„ – mondta.

Az ötezredik vesetranszplantáción átesett beteg Birszki János Fotó: Keller Mátyás, Ripost

„Két és fél évig jártam dialízisre, gyakorlatilag arról szólt az életem. Minden héten háromszor vettem részt kezeléseken, utána mindig rosszul voltam. Amikor nem kellett kezelésre menni, egész nap arra gondoltam, hogy másnap megint mennem kell.

Fotó: Keller Mátyás, Ripost

Nem tudtam dolgozni, nem mozdulhattam ki hosszabb ideig. Két gyermekem van, nem tudtunk egy családi kirándulást, közös programot tervezni. Nagyon vártam, hogy vesét kaphassak, és most érzem csak igazán, milyen sok dologtól megfosztott az, hogy dialízisre kellett járni, ami viszont addig is életmentő volt számomra.”

A vese, amit János kapott, repülővel érkezett Magyarországra az Eurotransplant segítségével, 17 óra alatt érkezett a donortól a beteghez lefagyasztva, és 30 perc alatt ültették be – tájékoztatott dr. Kóbori László, a klinika igazgatója.

Fotó: Keller Mátyás, Ripost

„A nyolc európai ország nyolcvan transzplantációs centrumát tömörítő Eurotransplanton belül a Semmelweis Egyetem három szerv vonatkozásában is kiemelkedő„ – jelentette be dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója. A Transzplantációs és Sebészeti Klinikán tavaly 130 nem élődonoros veseátültetést végeztek, ezzel a Semmelweis Egyetem a második helyen végzett az Eurotransplant legfrissebb listáján, egyetlen műtéttel elmaradva az elsőtől. A szívtranszplantációk terén évek óta a 2. helyen áll az egyetem, tavaly 64 szívátültetés volt. Az elvégzett közel 80 májtranszplantációval szintén második az egyetem az Eurotransplanthoz tartozó centrumok közül.

Fotó: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem

„Ezek óriási számok, nagyszerű eredmények, ugyanakkor ez nem verseny, hanem küzdelem a minőségi életért” – értékelte dr. Bódis Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Fotó: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem

„ Ezek az eredmények azt mutatják, hogy mi itt, Magyarországon jó kezekben vagyunk.„

Fotó: Kovács Attila-Semmelweis Egyetem

Százan dolgoznak egy szervátültetésen

Egy sikeres szervátültetés mögött mintegy 100 egészségügyi dolgozó – 30-35 orvos és 60-70 szakdolgozó – áldozatos munkája áll. Magyarországon tavaly 180 agyhalott donorból 543 szervet távolítottak el és 30 élődonor ajánlotta fel veséjét. Egy donor 31 életévet jelent, vagyis az eltávolított szervei ennyi évvel hosszabbítják meg azoknak az életét, akik ezeket megkapják. Tehát tavaly 5544 életévet adtak a hazai betegeknek. Átlagosan 24 óra 20 perc telik el az első telefonhívástól az utolsó varrásig. Mire az adott beteghez eljut a szerv, mintegy 500 telefonhívást bonyolítanak le és mintegy 100-120 ember összehangolt munkája szükséges hozzá. Külföldről tavaly 71 szerv érkezett hazánkba, összesen 440 szervátültetés történt Magyarországon, közben 612 új beteg került transzplantációs várólistára.

18-an kaptak új tüdőt

„Remélem, hogy a tüdőátültetések száma is eléri egyszer az ötezres nagyságrendet” - mondta dr. Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet Mellkasi Központ és a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinika vezetője. Ez az eljárás még viszonylag új, az első tüdőtranszplantációt 2015-ben végezték el Magyarországon, tavaly 18 beteg kapott új tüdőt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Egyre őrültebb szankciókat akar Brüsszel - itt vannak a legújabbak

origo.hu

Sosem hallott részletek derültek ki Zámbó Jimmy és Gregor Bernadett kapcsolatáról

borsonline.hu

Figyelmeztetést adtak ki mindenkinek, aki Google Chrome böngészőt használ

magyarnemzet.hu

Erélyesebb fellépést követelt Brüsszelben hazánkkal szemben Karácsony Gergely

metropol.hu

Melltartó nélkül, bimbóvillantással jön házhoz a bombázó világsztár

mandiner.hu

Megrázó fotó Törökországból: nem engedte el halott lánya kezét egy férfi

borsonline.hu

Terrorista támadás érte Judy közösségi oldalát

ripost.hu

Megszólalt Zámbó Krisztián, durva dolgokat állít Zsuzskáról

ripost.hu

Saját fia miatt kényszerült munkásszállóra az édesanya: "Dohos, büdös, alig jobb, mint az utca"

ripost.hu

Életét adta a gyermekéért: a romok alatt szülte meg babáját egy édesanya

ripost.hu

„Rám borult, úgy sírt és azt mondta, itt a vég!” - Öngyilkos lett egy fiatal nő Gyöngyösön

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Február 10.: Erre költik a nyugdíjasok az emelt összeget – Videók!

INSIDER

A békét szorgalmazta Orbán Viktor és azonnali tűzszünetre tett javaslatot

INSIDER

Második éve csökken az életszínvonal Németországban, válság Nyugaton

INSIDER

Egyetlen nap alatt iszonyú károkat okozott a vihar, megdőlt a szélrekord – Galéria

INSIDER

Nyitrai Zsolt: Már több mint 50 ezren írták alá az agrárpetíciót

INSIDER

Új trend hódít a fiataloknál: divat lett diliházba kerülni

INSIDER

Lövés dördült a Hegyalja utcai villamosmegállónál

INSIDER

Mancs gazdája is Törökországba indult, nyilatkozott a Ripostnak!