Létrehozva: 2020.01.25.

Kínai koronavírus: Csak semmi pánik, de jobb az óvatosság!

Miközben Kínából apokaliptikus képek érkeznek, és már 41 halottról szólnak a hírek az új koronavírus miatt, Magyarországon nincs ok a pánikra. De mégis, sokan félnek: gyanakodnak a kínai piacokon, éttermekben, sokan a Kínából rendelt csomagokat is fertőtlenítik… Miközben a szokványos influenza évente 2-3 ezer ember halálát okozza a szövődmények miatt, a kínai koronavírus sokkal kevésbé veszélyes.

Arról érdeklődnek a kőbányai anyukák az interneten, hogy az óvódás gyerekeik veszélyben vannak-e? Hiszen a környéken sok kínai él, sok csoportban van 4-5 kínai gyerek. Ha az ő családjukhoz rokonok, barátok jönnek most, a kínai Holdújévkor, amikor 100 milliók indulnak útnak, akkor hozhatják a vírust is. Megkérdeztünk környéken élő anyukákat, sokukban felmerült ez a dilemma, és nem érzik elégnek és megnyugtatónak a tanácsot, hogy mosson mindenki kezet…

Fotó: Shutterstock

 

„Fertőtlenítettem a Kínából rendelt virágtartót”

Mások nem az emberektől, hanem a Kínából érkező csomagoktól tartanak. „Én, biztos, ami biztos, fertőtlenítettem a Kínából interneten rendelt virágtartómat” – mondta lapunknak a budapesti édesanya, Szofi. „Antibakteriális kendővel és Domestosszal nagyon alaposan eltörölgettem, mert jobb az óvatosság. Megnéztem a csomagküldő térképén, merre járt, és fél Kínán átszállították…”

Ugyanakkor a külügyi szóvivő, Menczer Tamás a Facebookon azt tette közzé: „a Kínából érkező csomagok esetén nincs szükség óvintézkedésre, külön fertőtlenítésre, a csomagok nem fertőznek.”

 

A magyar hatóságok szerint nincs ok a pánikra

Már nagyon sokan rettegnek nálunk is: van, aki a kínai boltokat, éttermeket kerüli, van, aki a budapesti Tigris piacot, és az is aggódik, aki szállodában dolgozik a kínai turisták jelenléte miatt. Van-e okunk félni?

A magyar hatóságok szerint egyelőre semmiképp.

„A koronavírusnak nincs magyar érintettje” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Menczer Tamás külügyi szóvivő facebookos gyorstájékoztatója szerint két beteget kellett megvizsgálni, de kiderült, hogy egyiküknél sem a koronavírusról volt szó. Hozzáteszi: a magyar Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megerősítette: nincs szükség különleges óvintézkedésekre, még a repülőtereken sem, de a hatóságok felkészültek. Mint írja, a vírus terjedése ellen a gyakori kézmosást, a higiéniai eljárások szigorú betartását javasolták.

 

Egy tüsszentéssel is elterjedhet

„Mi is figyeljük a járvány terjedését” – mondta az M1 híradójában Jakab Ferenc, a Pécsi Egyetem virológiai kutatócsoportjának vezetője. Azt, hogy Magyarországra eljuthat-e, nem lehet megjósolni a szakember szerint. Megerősítette: a kínai koronavírus cseppfertőzéssel terjed, elég egy tüsszentés egy metrókocsiban, és tovaterjed.

 

Már Európában is megjelent a vírus

5 embert kezelnek skóciai kórházakban, egyet pedig Írországban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel. Az érintettek az elmúlt négy hétben jártak a kínai Vuhan tartományban, ahol a járvány kitört. A római Fiumicino reptéren egy egészségügyi stáb átvizsgálta a Vuhanból érkező gép mind a 200 utasát, de gyanús esetet nem találtak.

Franciaországban péntek estére már három beteget kezelnek a koronavírus okozta megbetegedés miatt.

Fotó: Afp

 

Karanténban a romániai zenészek

Kedden ért haza a román filharmonikus zenekar kínai körútjáról. Mivel a közép-kínai Vuhan városban is koncerteztek, a temesvári zenészeket azonnal orvosi kivizsgálásra küldték. Igaz, december 3-án jártak a városban, de az igazgató elővigyázatosságból elrendelte a karantént. A román filharmónia aradi, nagyváradi, kolozsvári és brassói tagjai esetében nem tudni, hogy volt-e valamilyen intézkedés.

Horrorfilmbe illő hangulat, lezárták a nagy falat

Már a kínai nagy falat is lezárták, 14 többmilliós közép-kínai városban vezettek be közlekedési zárlatot, 3 város karantén alatt van. Vuhan tartományban markolók százait vezényelték: egy hét alatt felhúznak egy ezerfős kórházat.

Fotó: MTI

Bezártak az oktatási intézmények, elhalasztják a sportmérkőzéseket is. Sokkoló videók jelentek meg, ahogy vegyvédelmi ruhába öltözött hatóságiak szedik össze az összeesett embereket az utcákon.

Fotó: Instagram

A lezárt városokban fogyóban az élelmiszer és a fertőtlenítőszer. Kínában 1287 fertőzöttet diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma 41-re emelkedett.

 

Az influenza az igazi veszély nálunk

Magyarországon arra figyelmeztetnek: az influenza sokkal több, 2-3 ezer halálos áldozatot követel egy átlagos szezonban, mint a hasonló új vírusok, hiszen ugyanúgy a gyengébb immunrendszerű, sérülékenyebb betegekre veszélyes, és a betegek ugyanúgy a szövődmények következtében halnak meg, nem a vírus közvetlen hatása miatt. Egy átlagos influenzaszezonban több százezren betegednek meg Magyarországon. Idén a 3. héten már 12 ezer, az előző hetinél 30 százalékkal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

 

Tanácsok utazóknak

A Kínába utazók számára a legfőbb tanács, hogy tartsák be a légúti megbetegedések megelőzésére szolgáló higiénés szabályokat. Mossanak gyakran kezet és kerüljék a beteg emberekkel, valamint az állatokkal történő kontaktust, az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat, az állatvásárokat – tanácsolja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Fotó: AFP

Kínában jelenleg a szezonális influenzavírusokkal is számolni kell, ezért az oda utazóknak javasolják az influenza elleni védőoltást. Ha az utazónál légúti tünetek jelentkeznek, fontos, hogy orvoshoz forduljon, és jelezze, hol járt.

Mi ez a koronavírus?

Az új kínai koronavírus a legendás SARS-vírus „testvére”. Az általa okozott betegség tünetei megfázásszerűek, így nagyon nehéz felismerni. Nagyon gyorsan tüdőgyulladást okoz, és az antibiotikumra nem reagál. Nehéz kezelni, és a legyengült szervezetű emberekre veszélyes – azokra, akik egyébként is betegek, ezért gyenge az immunrendszerük. Persze a vírussal megfertőződött emberek döntő többsége nem hal bele, de a betegség lefolyása, tünetei súlyosabbak, mint egy átlagos vírusfertőzésé.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

magyarnemzet.hu

Visszatért a régi Rafael Nadal? A spanyol klasszis nagy sikere után válaszolt

ripost.hu

4 csillagjegy, akikre április végén nagy harc vár! Érdemes készülniük

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Karácsony lebuktatta magát: olyan interjút adott, hogy rengetegen fordítanak neki hátat

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Íme, itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

INSIDER

Édesanyja fedte fel a gyerekgyilkos Katalin szörnyű titkát

INSIDER

Botrány Bécsben: hullarészeg magyar késelt az utcán, még a rendőröket sem kímélte

INSIDER

Ócsai horror: Elképesztő pofátlanság, mit kértek a patkány harapta kislány anyukájától az albérletért