Létrehozva: 2019.12.09.

Magánzárkában figyelik a győri késelőt

Jelenleg egy egyszemélyes cellában őrlődik a tanárát megkéselő győri diák. H. András Csabát a hétvégén letartóztatásba helyezte a Győri Törvényszék. Most a felnőttek börtönében, egy bekamerázott magánzárkában várja az elmeorvosi vizsgálatot, amely eldönti: szüksége van-e gyógykezelésre, vagy sem.

A bíróság előtt előbb az elmeorvosok fognak ítéletet mondani a győri késelő diák, H. András Csaba felett. Gyorsított eljárásban, két héten belül meg fogják vizsgálni egy komplex teszttel, hogy szenved e valamilyen pszichiátriai betegségben. Ügyvédje szerint teljesen magába van zuhanva, és némán őrlődik az eset óta.

„Tett vallomást a nyomozási bíró előtt, és röviden válaszolt a kérdésekre. Nagyon maga alatt van szegény a történtek óta” – árulta el a Ripostnak dr. Faragó Péter, András ügyvédje.

Fotó: Kisalföld/H. Baranyai Edina

A 17 éves fiatalember csütörtökön leszúrta az osztályfőnökét B.-né Mónikát, mert a pedagógus az előző órán rossz jegyet adott neki. Az osztálytársai szerint előre készülhetett a tettére, mivel az óra előtt odaadta a fülhallgatóját az egyik barátjának, azzal, hogy erre nincs szüksége már. A súlyosan megsérült tanár kórházba került, Andrást pedig elvitték a rendőrök. Szombaton a Győri Járásbíróság elrendelte a letartóztatását, szökés, illetve a szemtanúk befolyásolásának veszélye miatt.

Gyõr, 2019. december 5.
Rendõrautók a Gyõri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma elõtt 2019. december 5-én, miután az iskolában késelés történt. Sajtóinformációk szerint egy diák késelt meg egy tanárt.
MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI – Krizsán Csaba

„Kora ellenére nem fiatalkorúak börtönében helyezték el, hanem a Győri Büntetés-Végrehajtási Intézményben, a felnőttek között, egy elkülönített zárkában” – tudtuk meg dr. Havasiné dr. Kulcsár Petra sajtószóvivőtől.

Úgy tudjuk, a zárkájában kamera is van, a szakemberek tehát ezen keresztül is megfigyelhetik a viselkedését.

Fotó: Police.hu

„Vannak emberek, akik át tudják verni a pszichológiai teszteket, legyenek azok bármilyen jók. Épp emiatt az életellenes bűncselekményeknél a komplex pszichológiai teszt mellett meg is szokták figyelni egy ideig az elkövetőket” – fejtegette Csehák Hajnalka gyermekvédelemben dolgozó pszichológus. – „Amennyiben pszichiátriai probléma áll a cselekedete mögött, úgy azonnal megkezdik a kezelését. Erre nem alkalmasak a megyei kórházak zárt osztályai, minden esetben az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetbe (IMEI) szállítják a betegeket”.

Ha kiderül a szakértői véleményekből, hogy tettét beszámítható állapotban követte el, akkor akármilyen egyéb pszichiátriai problémája van, büntetését börtönben kell letöltenie, ha a bíróság elítéli.

A pszichológus szerint már Magyarországon is rohamosan növekszik a kiskorúak által elkövetett erőszakos cselekedetek száma, ezt pedig nem csak elmebetegségek, hanem a neveltetés is okozhatja.

„Egyre kisebb a kudarctűrő képessége a gyermekeknek, mivel úgy nőnek fel, hogy mindent megkapnak, anélkül, hogy tenniük kell érte. Az, hogy nem tanulnak meg küzdeni, később komoly konfliktusokhoz is vezethet” – fejtegette a szakember. – „Sok gyereknek és fiatal felnőttnek „istentudata” kezd lenni, ami azt jelenti, hogy ha nem úgy működik a világ, ami nekik kényelmes, akkor ők rendet tesznek”.

Fotó: Police.hu

Azt még nem tudni, hogy H. Andrásnál mi vezetett a brutális tetthez, az mindenesetre bizonyos, hogy sem a családja, sem a környezete nem számított erre.

„Nagyon rendes, szófogadó, jó tanuló, tisztelettudó gyermek, akire az egész családja nagyon büszke volt” – árulta el az ügyvédje. – „A családot is rettentően megviselték a történtek, az édesapa meg is látogatta az osztályfőnököt a kórházban, hogy bocsánatot kérjen tőle”.

B. –né Mónika egyébként már jobban van, állítólag ezen a héten ki is jöhet a kórházból, és az m1 úgy tudja, hogy kész megbocsátani a diáknak a történteket.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fucsovics Márton nem állt ki a meccsére, közleményt adott ki

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián