2 éve

Kontaktlencse miatt kis híján megvakult egy budapesti lány

Kis híján elveszítette a jobb szeme világát a kontaklencse miatt egy fiatal lány. Szandra egy olyan fertőzést kapott, amit nem lehet megelőzni, és nincs rá célzott kezelés.

A budapesti H. Szandra két hónappal ezelőtt egy reggel azt vette észre, hogy bepirosodott a jobb szeme.

„Gondoltam, a kontaktlencse miatt van, kamillafőzettel kezeltem, az eddig mindig segített. Estére azonban jobban fájt, másnapra pedig bedagadt és váladékozott is – fejtegette a fiatal lány. – Ekkor elmentem a Flór Ferenc kórházba, ahol közölték, hogy egy fekély van a szememen, be kell feküdnöm kezelésre. Mivel az állapotom egyre romlott, másnap átküldtek a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára egy szaruhártya-specialistához. Ő azt mondta: arra is fel kell készülni, hogy megvakulok.

A vizsgálatok kimutatták: egy baktérium támadta meg a szemét. A Pseudomonas aeruginosa a kontaktlencse és a szaruhártya közé fészkeli be magát, és a nagy melegben rendkívül gyorsan osztódik. Védekezni ellene szinte lehetetlen: a csapvízben is megtalálható, a kontaktlencse-folyadék pedig nem pusztítja el. Ráadásul célzott kezelés sincs ellene.

”Néhány napon át éjjel és nappal is folyamatosan csepegtettek a szemembe, amitől a váladékozás megszűnt, de a szaruhártyám megnyílt, azonnal transzplantációt kellett végezni. Szerencsére az egyetemen épp volt szaruhártya korong, amit megkaphattam – folytatta Szandra. – Augusztus végén jöttem ki a klinikáról, akkor még igen homályosan láttam. Gyógyszert szedek, hogy a szervezetem ne lökje ki a donortól kapott szaruhártyát, és vérvételre járok a gyógyszer esetleges mellékhatása miatt. Fél év múlva pedig leveszik a szürkehályogot, ami a fertőzés következtében alakult ki a jobb szememen. A varrataimat pedig csak 1 év után veszik ki. Kontaktlencsét többet nem viselhetek, de ezek után eszembe se jut!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!