MEDICINA

Ezért tegyünk minden nap borogatást a szemre

Télen, a kinti hidegben, a szélben, de a fûtött, száraz levegőjû szobában is könnyebben kiszárad a szemünk. A száraz szem szindróma kellemetlen tünetekkel jár. Ne hagyd, hogy akadályozzon a mindennapi teendőidben. Néhány egyszerû óvintézkedéssel megelőzheted a bajt, mutatjuk, mit tehetsz ellene.

Ilyenkor télen, a hideg, szeles időben, a fűtött lakás száraz levegőjében hamarabb kiszárad a szem. Kis problémának tűnik, de csupán annak, aki nem szenved a száraz szem szindrómától. Nem csak külső, környezeti hatás okozhatja, de allergia és más betegségek is állhatnak mögötte. Honnan tudhatod, hogy te is ebben a cipőben jársz?

Tünetek:

  • száraz szem érzés
  • szemviszketés
  • csípő, égő érzés
  • mintha porszem került volna a szembe (idegen test érzés)
  • kipirosodás
  • fényérzékenység

Miből áll a könnyfilm és hogyan működik?

Az egészséges szemet a könnyezés tartja nedvesen. Pislogáskor egy vékony réteggel vonja be a szaruhártyát. Ez a könnyfilm megvédi a kiszáradástól, a fertőzések behatolásától, és tisztán tartja szemünket.

A könnyfilm alkotórészei: olajok, víz és több, mint 1500 fajta fehérje.

Ezek, különböző arányban kikeverve, a szemet három rétegben borítják:

  • olajos külső réteg
  • vizes középső réteg
  • legbelső, nyálkás réteg

Az olajos külső réteg a vizes (középső) alkotórész elpárolgását akadályozza, a legbelső feladata pedig, hogy a középső, vizes alkotórész mindenhol, egyenletesen megmaradjon. Ha a háromból valamelyik nem működik megfelelően, fellép a szemszárazság esete.

Mit tehetsz, hogyan védheted a szemed a szemkiszáradástól, mely néhány esetben további, még súlyosabb problémát is okozhat?

Műkönny

Enyhébb szemszárazság esetén használj tartósítószer nélküli műkönnyet. Ez ideális esetben kiegészíti a szem saját könnytermelését. A középső, vizes réteget pótolja. Általában nem okoz szemirritációt.

Szemkivörösödés elleni szemcsepp

A csepp, miközben összehúzza a szemben futó ereket, még jobban kiszárítja a szemet. Nem ajánlott a használata. Vigyázz: semmiképpen ne keverd műkönnyel!

Hasznosabb, ha szemvidítófű főzetéből készített borogatással nyugtatod a szemed.

Meleg borogatás

Egy könnyű textíliát márts meleg vízbe. Csavard ki, és borítsd néhány percre a szemhéjadra.

 

Dőlj le kicsit, hagyd hatni a kellemes pakolást. A meleg hatására megnyílnak és aktiválódnak a szemhéj alsó részében található, elzáródott, olajat termelő mirigyek. Ezek felelősek a könnyfilm külső, olajos rétegének működéséért. Érdemes napi rendszerességgel ápolni a szemedet. Építsd be akár a reggeli, akár a lefekvés előtti szokásos rítusodba.  Amellett, hogy nagyon jó érzés a meleg borogatás a szemen, még komolyabb szemproblémákat is megelőzhetsz vele.

Diólevél

Gyuri bácsi, a bükki füves ember ajánlja ezt a gyógynövényt szemünk egészségének megőrzésére.

A diólevél főzet elkészítése és alkalmazása:

Forrázz le egy csipet diólevelet fél dl vízzel. Kihűlés után szűrd le, és ujjadat belemártva simogasd át vele a csukott szemhéjadat. Azon keresztül is belehatol, és oldja a meszes lerakódásokat, melyek akadályozzák a megfelelő működést.

Vitamin és ásványi anyagok

A szem megfelelő működéséhez a testnek elegendő vitamin és ásványi anyagra van szüksége. A sárgarépa, fekete áfonya, homoktövis, aloe vera gazdag A-, C-, E vitaminban. Fogyaszd őket rendszeresen.

Napszemüveg

A zárt téren kívül szinte mindig és mindenütt ajánlott a napszemüveg viselése. Nem csupán a káros UV sugaraktól védi a szemedet, de a széltől is. A szél hatására gyorsabban párolog szemünkből az áldott nedvesség, és könnyebben kiszárad.

Ne csak tűző napban tedd fel, viseld állandóan a napszemüveget.

Párologtató a lakásban

A téli időszakban a fűtés miatt alacsonyabb a lakás levegőjének nedvességtartalma. Ez is vezethet szemszárazsághoz. Szerezz be egy jó minőségű párologtatót, és működtesd ott, ahol épp tartózkodsz. Éjszaka a hálószobába is vidd magaddal. Szemünk nem záródik tökéletesen alvás közben, így a száraz levegő ebben az állapotban is könnyen kiszárítja.

Folyadékbevitel

Gondoskodj a napi szükséges folyadék bevitelről. Igyál naponta 2 és fél – 3 liter vizet, gyógyteát. Ezzel a könnytermelést is segíted.

A képernyő ártalmai

Merev szemekkel, órákig bámuljuk a képernyőt. Elképzelhető, mennyire árt ez a szemnek!

Tarts rendszeres időközönként kis szünetet. Állj fel, fókuszálj egy távoli pontra, majd pislogj erőteljesen. Nyújtózz, csinálj néhány testgyakorlatot, hogy felgyorsítsd a keringést. A szemedbe is jobban áramlik a vér, ha kicsit tekergeted a nyakad.

A képernyőt úgy állítsd be, hogy pillantásod kissé lejjebb essen. Így nem kell olyan tágra nyitnod a szemed, kevésbé párolog a szemnedvesség.

Gyógyszer mellékhatás, betegségek

Az is lehetséges, hogy a szemszárazságot valamelyik, általad szedett gyógyszer okozza. Tájékoztasd az orvosodat erről a mellékhatásról, és esetleg keressetek másik gyógyszert.

Néhány betegség hatására is kialakulhat a szemszárazság. Allergia esetén, a pajzsmirigy renyhe működésekor vagy egyes autoimmun betegségek tüneteként is jelentkezhet.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?