Létrehozva: 2019.10.04.

A Millenium Háza mellett újabb átadásra készülnek a Városligetben

Hihetetlen átalakulás zajlik a Városligetben. Millennium Háza néven nyílik meg az átfogó felújításon átesett egykori Olof Palme Ház. A rózsakerttel bővült épület október 26-tól interaktív kiállítással, századfordulós hangulatú kávéházzal várja a látogatókat. A Liget Budapest Projekt munkálatai jól haladnak, a tervek szerint 2023-ig az összes új intézményt átadják a meg­nö­ve­ke­dett és meg­újí­tott zöld­fe­lü­letű parkkal együtt.

Kívülről már szinte kész a biodóm

Különleges kupolák alatt egy egzotikus világ kel majd életre vízesésekkel, cápaalagúttal és kishajó-útvonallal az állatkertben. Az utcáról is látni, hogy jól haladnak a munkálatok az állatkerti biodómnál, a négy kupolából három már elkészült. A pannon ősvadon egy fedett tér lesz, ahol a tízmillió évvel ezelőtti világot láthatjuk, amikor Budapest vidéke tengerpart volt, a budai hegyek, illetve a Börzsöny pedig szigetként emelkedett ki. Az épületben több tengeri és édesvízi akvárium épül.

Fotó: Keller Mátyás

A szerkezet maga 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, ezek összesen 964 háromszögletű mezőt alkotnak. Ezekbe az egyenként 18-20 négyzetméteresmezőkbe háromrétegű speciális fóliapárnák kerülnek, ezek belsejébe pedig egy külön légkezelő rendszer fúj majd megfelelő nyomású levegőt. Ezen az energiahatékony burkolaton keresztül kapja majd a fényt az épület.

A Millenium Háza

Újra régi pompájában áll az egykori Olof Palme ház, a felújított épület a Millennium Házaként kezd új életet.

Befejeződött a ház értékmentése, egy különleges dísz kút került a több mint 130 éves épület főbejárata elé, amit Pécsett a Zsolnay gyárban készítettek.

A park tájépítészeti megújításának részeként egy, a századforduló hangulatát idéző, 1500 tőből álló rózsakertet is kialakítottak.

A megnyitó után a városliget fénykorát bemutató kiállítás várja az érdeklődőket és megnyílik a különleges Zsolnay kerámiákkal díszített kávéház is.

Az eredeti tervek alapján sikerült helyreállítani az Olof Palme Házat, mely az újjászületés során új nevet is kapott. A Millennium Háza komoly kihívást jelentett, a munkálatok során eltüntették az utólagos toldásokat, a főbejárat pedig visszakerült az eredeti helyére. Sőt, az épület vadonatúj tetőszerkezetet is kapott, a két szárnya fölé üvegburkolatot emeltek, így még több természetes fény érheti a belső tereket. Az épület mintegy 2000 eredeti elemét a helyszínen, további 2500 kerámiát restaurátorműhelyben állítottak helyre.

Átadás előtt az új játszótér

A Nagyjátszótérre minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót, illetve vizes játékokat telepítenek – több mint 13 ezer négyzetméteren.

Az idén ősszel megnyíló, családbarát Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált.

Magyar Zene Háza

Javában zajlanak az építési munkálatok. Az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban.

Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület az egykori Hungexpo irodaházak helyén.

Mélygarázs

Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése. Most a vasbeton szerkezet kialakításán dolgoznak.

A három szintes mélygarázst jövő nyártól már használni lehet. A 800 férőhelyes garázst a környéken lakók kedvezményes áron használhatják. Ezen kívül épülnek földalatti parkolók az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes. A Kós Károly sétány így autómentes lesz.

Néprajzi Múzeum

Az épület terve a tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat – jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A kivitelezésének 2017-ben kezdtek neki.

 

A parkfejlesztés első üteme már lezárult: megújult a Vakok kertje, s kész a korszerű, a környékbeli iskolák igényei szerint megépített sportközpont. Átadták a kutyás élményparkot, amit közel ezer kutya és gazdája keres fel naponta. A Szépművészeti Múzeum akadálymentes lett, 70 év után újra látogatható a Román csarnok. Az állatkert a HolnemVolt Várral bővült, az intézménnyel szemben új pavilonok épültek. Orbán Viktor miniszterelnök adta át májusban Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményét a múzeumi szakma képviselőinek.

 

 

origo.hu

Pérezt kirúgja a Red Bull a Forma-1-es Belga Nagydíj után

ripost.hu

Madonna fia a kukából eszik, de büszke rá

borsonline.hu

Megszakad a szív: Ez történt Tompos Kátya sírjával – Fotó

life.hu

Matt Damon gyűlöli azt, hogy Jennifer Lopez Ben Affleckkel bánik: nem tud hallgatni

vg.hu

Ennyi lehet a minimálbér 2025-ben, ha a munkaadók elfogadják a szakszervezetek kezdeti javaslatát

ripost.hu

Érthető módon nem ment be ma dolgozni, gyászol Bochkor Gábor

ripost.hu

Ezek a jelek mutatják, hogy ázsiai tigrisszúnyog csípett meg

ripost.hu

Így eszik az indiánok a sárgadinnyét: próbáld ki, hihetetlen lesz a hatás

ripost.hu

"Amikor ideköltöztem..." – Csuti kedvese lerántotta a leplet Kulcsár Edina titkáról

ripost.hu

Ez gyorsan ment, Szoboszlai Dominik máris lenyűgözte edzőjét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A békemisszió fontos állomása Tusványos - szombaton összegez Orbán Viktor

INSIDER

Jól keresnek az energiacégek az olcsóbb orosz olajon, ezért csökkenteniük kell a benzinárakat

INSIDER

Fanta-botrány: rendesen kiakadtak a magyarok a multikra - videó

INSIDER

Kiszámoltuk: 2500 forintból kihozható egy családnak a lecsó

INSIDER

Nagy napra ébredtünk: 120 ezer magyar kap ma nagyon fontos SMS-t

INSIDER

Leesik a hőmérő higanyszála, mutatjuk, hol várható enyhülés

INSIDER

„Éjszakánként jön el hozzá" - A 10 éves Timi látja házuk előző tulajának szellemét

INSIDER

Sasszemed van, ha meg tudod fejteni a valaha volt leghíresebb optikai illúziót!