Létrehozva: 2019.09.19.

Magyarországon is kampány indul az e-cigi ellen

Az Egyesült Államokban már bizonyíthatóan 6 halálos áldozata van az elektromos cigarettának, Donald Trump, az USA elnöke arról beszélt, hogy be kell tiltani az ízesített e-cigiket. A Ripost kérdésére a Dohányzás Fókuszpont vezetője elárulta: nálunk is gondolkodnak ezen a lépésen. Októberben nagyszabású felvilágosító kampány indul, hogy eloszlassák az elektromos cigarettákkal kapcsolatos tévhiteket.

Kalifornia 20 millió dollárt fordít az elektromos cigaretta veszélyeinek ismertetésére – erről írt alá rendeletet Gavin Newsom kormányzó, aki „a fiatalok járványának” nevezte a komoly megbetegedéseket okozó elektromos cigaretta használatának rohamos terjedését.

 

Amerikában válsághelyzetet hirdettek

„Azonnal cselekednünk kell, mert egészségügyi válsághelyzet van” – idézte a kormányzót a Los Angeles Times. Donald Trump elnök a kijelentette: az amerikai kormányzat az aromatizált elektromos cigaretták betiltására készül. Eddig mintegy 450, a tüdőt és a légzőszerveket súlyosan károsító megbetegedést diagnosztizáltak, Idahóban pedig újabb két fiatal hunyt el az elektromos cigaretta használatának következtében, ezzel a halálos áldozatok száma hatra nőtt.

Fotó: 123RF

Magyarországon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Országos Gyógyszerészeti Intézet és a Dohányzás Fókuszpont kíséri figyelemmel az ezzel kapcsolatos nemzetközi fejleményeket.

 

Ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigi!

„A magyar egészségügyi kormányzat igazodik a WHO megállapításaihoz és irányelveihez, ami nemrég kimondta:

az e-cigaretta nem segít a leszokásban és semmivel sem kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta”

– szögezte le a Ripost kérdésére Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője. „Mind a használat, mind az árusítás terén a hagyományos cigarettával egyenlően kezeli, vagyis a nikotin tartalmú e-cigaretta is csak a Nemzeti Dohányboltokban kapható és ott alkalmazható, ahol egyébként is szabad rágyújtani. Elsősorban nem tiltással, hanem felvilágosítással próbáljuk visszaszorítani az egészségkárosító e-cigaretták alkalmazását.”

A tanév elején minden oktatási intézmény kapott egy interaktív, modern oktatási anyagot, amely a dohányzás, így az e-cigaretta használatának a megelőzését célozza, többek közt filmrészletekkel illusztrálva.

„A szülők példamutatása elsődleges, de a pedagógusok az óvodától a középiskoláig nagyon sokat tehetnek a megelőzés érdekében” – vélekedik a szakember.

Fotó: 123RF

Az általános iskolások és a fiatalok körében népszerű oldal a cikiacigi.hu portál is, ami az életkori sajátosságoknak megfelelően ad tájékoztatást és interaktív lehetőségeket a dohányzás megelőzése érdekében. Itt felhívják a figyelmet az e-cigaretta és a passzív dohányzás veszélyeire is.

Még az ősszel célzott ismeretterjesztő kampány indul az e-cigi visszaszorítására, ami a november 21-i Ne gyújts rá! világnap fő témája lesz. Magyarországon is napirenden van az e-dohánytermékek ízesítésének betiltása.

 

A nikotimentesben is van nikotin!

„Az ízesítés elősegíti a rászokást, különösen fiataloknál, és ezt célszerű megelőzni” – teszi hozzá Demjén Tibor. „Jelenleg dohány, gyümölcs és mentol ízesítésű e-cigit szabad forgalmazni Magyarországon. Azt is szabályozni kell, mennyi nikotint tartalmazhat az aerosol. A legtöbben nem tudják, de a nikotinmentesnek nevezett folyadék is tartalmaz nikotint!”

Fotó: 123RF

Igaz, hogy a nikotin 75 százaléka lebomlik a szervezetben, de egy része rákkeltő nitrózaminokká alakul akkor is, ha aerosolban kerül be a szervezetbe. Tévhit tehát, hogy az e-cigaretta nikotinja kevésbé káros.

Életveszélyes a netről rendelni

„Az e-cigaretta becsapás!” – szögezi le dr. Cselkó Zsuzsa megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos. „Egészségesnek próbálják feltüntetni, s bár a használatát nem kíséri büdös dohányfüst, attól még súlyos egészségkárosodást okozhat. A különféle ízesítések kifejezetten csábítók, pedig az ízesítő folyadékok adalékanyagai is komoly veszélyt jelenthetnek. Hiába hagytak jóvá ugyanis több vegyületet az élelmiszeriparban, azok összetétele az e-cigarettában hevítés során megváltozik.”

Fotó: 123RF

 

Az e-cigik összetételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felügyeli, ott kell bejelenteniük a gyártóknak, illetve a forgalmazóknak minden információt: a pontos összetételt, az összetevők mennyiségét és arányát. Így nyomon követhető, mi kerül kiskereskedelmi forgalomba, de az interneten megrendelt e-cigik összetétele – ezáltal káros hatása – kiszámíthatatlan, ellenőrizetlen, ezért még veszélyesebb, mint a legálisan üzletben kapható termékek. Amerikában egyelőre még sokkal többen vásárolnak interneten, mint nálunk, és az aerosolt maguk a felhasználók is dúsítják, de nálunk is egyre divatosabb a netről rendelni e-cigit – miközben nem tudni, egész pontosan mit is kap a fiatal a pénzéért…

 

Meghökkentő módszerekkel próbálják beetetni a dohányzásra nemet mondó fiatalokat az e-cigivel, s ijesztő, hogy Magyarországon hány 15 év alatti próbálta már ki az elektromos bagót! További részletek a csütörtöki Ripost napilapban. Keresd az újságárusoknál!

origo.hu

Óriási örömhírt kapott az első meccs előtt a magyar válogatott alapembere

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

life.hu

7 rossz szokás, amit kerülni kell az egészséges alvás érdekében

magyarnemzet.hu

A Tatabányán tankoló Audisnak szerencséje, a kasszás hölgynek óriási pechje volt

ripost.hu

Most jött: lezárták az autópályát Budapest felé, mindenkit leterelnek

hirtv.hu

Vezércikk – Karácsony hergelt, Vitézy gratulált + videó

ripost.hu

Áll a forgalom Budapest agglomerációjában - kiérkeztek a hatóságok

mindmegette.hu

Rangsorolták a magyar cukrászdákat, ki nem találnád, melyik végzett az élen

ripost.hu

Váratlan fordulat a kutakon: ezen a napon rendesen megugrik a benzin és a gázolaj ára is

ripost.hu

Tegyél a mézbe szódabikarbonát hihetetlen mi lesz belőle

ripost.hu

Csókolózós képpel tudatta az örömhírt Palvin Barbi, özönlenek a gratulációk

ripost.hu

Megszólalt a jósnő! Kiderült, mi lesz a Magyarország-Svájc meccs végeredménye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Kormányinfó: kiderült, mit gondol a kormány a választás eredményéről

INSIDER

Megállapodott Orbán Viktor és a NATO-főtitkár: nem mennek magyar katonák Ukrajnába

INSIDER

Magyar Péter tévés hisztije megint bizonyította: erőszakos, nárcisztikus személyiség

INSIDER

"Csak annyit kértem, tartsák rendben" – Ildikó segíteni akart a tűzeset károsultjainak, de rosszul sült el a jótékonykodás

INSIDER

Két embert vitt a halálba a sofőr Vésztőnél: börtönbe mehet miatta – videó

INSIDER

Ennyit a felhőtlen időről: besárgult az ország, kiadták az újabb riasztást

INSIDER

"A házszámunk is hatással van az életünkre" - ezt mondja idei évünkről a látó

INSIDER

Hivatalos: Karácsony Gergely 41 szavazattal győzött