3 éve

Magyar találmány mentette meg Miklós életét

Lászlóffy Miklós két születésnapot is ünnepelt az idei évben: a hagyományos mellett azt a napot is, amikor nemrég a halál torkából mentette meg egy magyar találmány. Az aprócska szerkezetre csak a két ujjunkat kell rátenni és pillanatok múlva már mutatja is az eredményeket.

A 45 éves férfi álmában sem gondolta volna, hogy egy halálos szívinfarktus kapujában áll, amíg teljesen véletlenül ki nem próbált egy magyar kutatók által kifejlesztett bankkártya méretű EKG- készüléket, melyet egy családon belül is bárki használhat. Miklós idén tavaszig boldogan élte életét, bár kicsit rohanósan és stresszesen. Négy gyermeket nevel, a legidősebb 20, a legfiatalabb mindössze 8 éves.

Rendszeresen sportolt

Orvosi műszereket forgalmazó mérnökként sokat dolgozott, de azért volt ideje hetente kétszer sportolni is, ráadásul egy alaposan megmozgató sportágat űzött: a tollaslabdát. Ennek egy része már a múlté, hiszen nemrég egy igen komoly nyílt szívműtéten esett át, úgy, hogy a betegségének korábban semmi tünete nem volt. Most hagyhatta el a kórházat.

Kíváncsiságból próbálta ki egy kiállításon

- A Magyar Kórházszövetség Kongresszusán az én cégem is kiállított. Itt láttam meg először a WIWE-t, egy érdekes magyar találmányt. Ez egy bankkártya méretű szívdiagnosztikai eszköz, gyakorlatilag egy mobil EKG-készülék. Mérnökileg is érdekes volt, és persze arra is kíváncsi voltam, hogy milyen eredményeim lesznek. Meglepődtem, amikor megláttam az adatokat, ráadásul nem csak egyszer

– mondta Miklós a Ripost-nak.

A diagnosztikai eszközt egy heves megyei magyar kisvállalat fejlesztette ki nemrég, az algoritmusa hátteréhez szükséges kutatást azonban több évtizedig végezte Prof. Kozmann György és a Pannon Egyetem csapata.

Tudni szeretnéd végül mi történt Miklóssal és miként is működik ez a kis készülék? Akkor keresd a hétfői Ripost napilapot az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!