3 éve

A románok kitakartatták a pápa ruháján a magyar feliratot

A román hatóságok példátlan módon letakarták, megtiltották a magyar feliratot a pápa miseruháján. A legutolsó pillanatban cenzúráztak. Már csak egy külön csík rávarrásával lehetett megoldani a dolgot.

Bodó Márta, a pápalátogatás sajtófelelőse megerősítette a %Ripost%-nak, hogy kitakartatta a magyar feliratot a pápa ruháján az illetékes román hatóság.

„A magyar feliratos logó nem lehet a hivatalos verzió” - indokolták a megfellebbezhetetlen döntést

Ilyen volt az eredeti, a pápa ruhájára tervezett magyar nyelvű logó:

 

ÉS ITT AZ EREDETI RUHA (BALRA),

JOBBRA PEDIG A MUSTÁRSÁRGA RÁVARRÁSSAL ELFEDETT, - mondhatni cenzúrázott - MISERUHA

Úgy tűnik, a románokat nagyon zavarta, hogy a pápa ünnepi ruhájára magyar feliratot tervezett az egyébként félig román, félig magyar származású tervező...

Ki cenzúrázott?

A %RIPOST% megtudta, hogy a pápa biztonságáért felelős állami szerv kifogásolta a magyar feliratot. Csak néhány nappal a csíksomlyói mise előtt kérdeztek rá, hogy milyen nyelvű a felirat a miseruhán. Amikor megtudták, hogy magyarul van ráírva a Járjunk együtt! felirat, arra hivatkozva, hogy nem a magyar nyelvű felirat van a látogatás hivatalos, eredeti logóján, kitakartatták. Már nem volt idő új miseruha készítésére, ezért csak lefedték a magyar szavakat.

A hivatalos román  bizottság végül a Vatikánnal is elfogadtatta miseruha megváltoztatását, a magyar felirat  teljes eltüntetését.

Ez a tévéfelvételből kivágott kép a csíksomlyói misén készült:  jól látszik, hogy Ferenc pápa ruhájának hátán a rávarrt mustársárga szalag elfedi a logó alsó részét, vagyis a magyar nyelvű feliratot.

„Nem örültünk neki, reméltük, hogy magyarul lesz a felirat. Azt gondoltuk, hogy a logó ugyanolyan hivatalos magyar felirattal, mint románnal"- mondta a %Ripost%-nak Bodó Márta a pápalátogatás sajtófelelőse, aki végső soron értetlenül áll a történtek előtt.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!