Létrehozva: 2019.05.16.

10 év múlva nem lesz megfázás - mondja Gábor, a jövőkutató

Eltûnik örökre a megfázás, könnyedén nyomtathatunk magunknak új szerveket, módosíthatjuk a génjeinket és nem lesz olyan betegség, ami kifog rajunk - ez nem egy sci-fi, hanem a közeljövõre jósolja ezt a magyar származású német jövõkutató, Janszky Gábor Sven. A következõ években, 1-2 évtizedben õrületes ugrást hoz a modern technika az egészségügyben - és a végét el sem tudjuk képzelni! A mai kisgyermekek tudata már halhatatlan lesz a jövõkutató szerint.

Üzen a vécé, hogy betegek vagyunk-e

A mai orvosi robotok modernnek tűnnek a szemünkben, de ez csak a kezdet - mondja Janszky Gábor Sven a német Bild napilapnak. A szakmai vásárokon már bemutatták azt az okos vécékagylót, ami a reggeli fürdőszobai látogatás után rögtön elemzi az anyagokat és küldi az adatokat az okostelefonra. Az adatokat továbbítani lehet az orvosnak is, de ez alapján alakíthatja az ember a napját is.

Eltűnik a megfázás

Már ma is rengeteg egészségügyi adatunk érhető el elektronikusan. 10 év múlva az okos konyhai gépek a rendelkezésünkre álló egészségügyi adatok alapján elkészítik a reggelit, a joghurtot összekeverik a szükséges baktériumokkal és tápanyagokkal. Ennek eredményeképpen senki sem lesz beteg - ecseteli a jövőkutató.

A megfázás teljesen el fog tűnni, ha mindenki használja ezt a technológiát és betartja, amit a gépek az adataink elemzése alapján kérnek. De nem csak a megfázás, hanem majdnem minden életmód-betegség elkerülhető: a bakteriális fertőzések mellett a túlsúly vagy az alváshiány is elkerülhető ezzel a módszerrel.

3D-nyomtatóval alkotnak új szerveket

A szervek meghibásodnak, de a jövőben sokkal egyszerűbb lesz cserélni őket

– mondja Janszky Gábor Sven. Már most is vannak nagyszerű technológiák az orvostudományban, nemrég például Izraelben egy kis működő szívet is kinyomtattak, de tíz év múlva már fogunk tudni nyomtatni saját sejtekből származó szerveket, akár többször is.

Ezeket majd nem löki ki a szervezet, így szerveink jó része pótolható lesz.

A gének is javíthatók

Két másik nagy jövőbeni trend a génelemzés és a génjavítás. Az ember pontos génelemzése ma ezer euróba (320 ezer forintba) kerül, de néhány év múlva a tizedére fog csökkenni ez az összeg.

Aztán hamarosan eljutunk oda, amikor az egészségbiztosító fizeti az elemzést, és ezzel mindenki spórol majd - mondja a jövőkutató.  Meg lehet állapítani, hogy valakinek mekkora a kockázata van az olyan genetikai betegségekre, mint az Alzheimer-kór vagy a rák, és a korai felismerésével életek százezreit lehet megmenteni, illetve korábban lehet elkezdeni a kezeléseket.

További 15-30 év múlva a gének helyreállítása is lehetséges lesz és akkor nem csak a kockázatot lehet felmérni, hanem meg is lehet akadályozni a betegségeket.  

Kína ilyen tekintetben már előbbre jár, ott már tárgyaltak az embriók génjavításáról. A kutató azt jósolja, hogy 2030-ban a német nők olyan embriókkal lesznek terhesek, amit Kínában gyártottak, elemeztek és javítottak.


Robotok műtenek emberek helyett

Már ma is gyakorlat, hogy robotok segítségével műtenek, de a jövőben ez általános lesz: pontosabb, gyorsabb és üzembiztosabb a robotsebész, mint az ember – mint a Star Trekben.

Tavaly például Magyarországon végzett agyműtétet egy csúcskategóriás idegsebészeti robot, Rosa. A 65 éve  Parkinson-kóros férfi tünetei már az operáció után megszűntek, a kézremegése teljesen elmúlt. Rosa egy programozható, automatizált célzókészülékkel van ellátva , amely kapcsolatot teremt a műtéti terv 3D-s agymodellje és a műtőben fekvő beteg valódi agya között, így végzi el a műtétet.  Az orvostudomány jövőjét a gépek jelentik, de ez a jövő a németeket teljesen megrémíti. Egy vizsgálat szerint a német emberek 49 százaléka engedné, hogy robot végezzen rajta műtétet, és azt is csak ennyien fogadnák el, amire már ma is sok példa van: hogy a robot műt, amit egy ember távolról, webkamerán keresztül irányít.


Mindenkinek csip lesz a bőre alatt

A fejlődés része lesz a bőr alatti csip. Magának a jövőkutatónak is van egy ilyen csip a kezében. 

„Egyelőre még csak otthon az ajtót nyitom vele, a Bitcoin jelszavam van benne és a feleségemmel megbeszélt családi dolgaink vannak rajta, de hamarosan sok minden másra is képes lesz" – mondja mosolyogva. Úgy véli, a következő egy-két évtizedben mindenkinek lesz ilyenje. Pár év múlva már nem a bankkártyánkkal fog történni az érintős fizetés, hanem a kezünkkel.

 Ha több embernek lesz ilyen chip a kezében, akkor egy kézfogással máris névjegykártyát cserélünk.  Ezek a chipek fogják ellenőrizni a hőmérsékletet, a testadatokat, a vérösszetételt és már az orvos előtt tudni fogják, hogy ha beteg az ember. Pár évtizeden belül rajta lesz a személyi igazolványunk és az útlevelünk is, így egyszerűbb lesz az ügyintézés.


Halhatatlan lesz az ember?

„Nagy a valószínűsége, hogy az első ember, aki halhatatlan lesz, már életben van. A fiam, aki most 4 éves, legalább 116 évig él az eddig említett lehetőségekkel" - mondta Janszky.  Addigra már a sci-fikből ismert „agyfeltöltés” lehetősége is adott lesz.

„2100 körül, amikor a fiam csak 85 éves lesz, képesek leszünk arra, hogy átadjuk a tudatunkat egy számítógépre,  az emlékeinkkel, tudásunkkal és  gondolkodásunkkal együtt. A test meghal, de a tudat örökké élni fog" – ecsetelte a bizarr jövőt a magyar származású szakember.
 

A %RIPOST% napilap csütörtöki számában még több érdekes dolgot megtudhattok Gáborról.

origo.hu

A világ legszexibb golfozónőjének egy egzotikus szépség lett a legújabb riválisa - képek

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

borsonline.hu

Erősebb, mint a reggeli kávé: überszexi testet villantott Palvin Barbi

vg.hu

Azahriah a Puskásban: három nap múlva koncert, de valamiért tömegével adja el a jegyeket a közönség

metropol.hu

Áll a bál a királyi családban: szörnyű, ami kiderült III. Károly királyról

magyarnemzet.hu

Óriási razzia volt a belvárosban, megvan kiket kaptak el

ripost.hu

Ekkorra időzítsd a nyári szabid! Mutatjuk a kánikulai időszakokat

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 16.: a Vízöntő elemében van, a Rák menjen a saját feje után

ripost.hu

Május végén fordul a kocka, ezekre a csillagjegyekre rámosolyognak az égiek

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

ripost.hu

Csúcson és a mélyben, Szoboszlai Dominik eltűnt a végére Liverpoolban

ripost.hu

Most jött: újabb vízi baleset történt, többen meghaltak és eltűntek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

A történelem ismétli önmagát? A dollárbaloldal ismét háborúba sodorná Magyarországot

INSIDER

„Manipulatív, erőszakos, nárcisztikus” – Magyar Péterről kérdezték mesterséges intelligenciát

INSIDER

Nyugati katonai kiképzők Ukrajnába küldését fontolgatja a NATO

INSIDER

Kocsis Máté: sem a jólét, sem a béke nem garantált a mostani brüsszeli vezetés mellett

INSIDER

Verőcei hajóbaleset: „Nem tudjuk felfogni” - megszólalt a gyászoló nagymama

INSIDER

Kiadták a veszélyjelzést: továbbra sem kímél minket az időjárás

INSIDER

"Veszélyre akar bennünket figyelmeztetni" – 22 éve vigyáz egy szellem Mónika családjára, az édesanya ledöbbent, ki lehet az

INSIDER

Visszatért a polcokra a Lidl slágerterméke, amire régóta vártak a vásárlók– ráadásul olcsóbban