Létrehozva: 2019.04.15.

Örülnek az orvosok, ez az oka

Megnyugtatta az egészségügyiseket az Alkotmánybíróság döntése, amely szerint el lehet venni a gyereket azoktól a családoktól, ahol nem mûködnek együtt a védõnõvel, gyerekorvossal és megtagadják a gyerek gyógykezelését, illetve a védõoltások beadását.

Szerző Ripost

- Az Alkotmánybíróság döntésére csak egyet tudok mondani: nagyon helyes!

– kezdte a %Ripost%-nak dr. Bense Tamás.

Amelyik szülő úgy dönt, hogy nem oltatja be a gyerekét, azzal nemcsak a saját, de mások gyerekeinek az egészségét is kockáztatja – hangsúlyozta.

Iskolázott emberek is megtagadják a védőoltást

- Sokszor az iskolázott, olvasott emberek is meg akarják hozni azt a súlyos döntést, hogy megtagadják a védőoltást a gyereküknél. Velük le kell ülni beszélgetni, és az oltás melletti érveket elmondani. Másodsorban tájékoztatni kell, hogy oltás nélkül társait is megfertőzheti a gyerek, ha pedig elkap egy betegséget, ami ellen nincs védve, akár meg is halhat. Az utolsó, hogy a védőnő és a gyerekorvos együttesen jelzi a hatóságok felé az oltásmegtagadást – mondta dr. Bense Tamás.

Az oltottak védelmet nyújtanak a nem oltottaknak is

A rendszeres védőoltások olyan megbetegedések ellen, mint a járványos gyermekbénulás, a tetanusz, a diftéria és a szamárköhögés, közel 30 millió ember életét mentik meg évente a világon, és emberek millióit óvják meg a betegségtől, életre szóló rokkantságtól.

- A védőoltás a nem oltottaknak is védelmet nyújt a „nyájimmunitás” révén: ha egy közösségben elég ember kapott védőoltást, a betegség nem tud elterjedni. Például, amelyik gyerek valamilyen oknál fogva (életkor, elhúzódó tüdőgyulladás) nem kaphat oltást, a közösség, az oltott társai is megvédhetik – mondja a családorvos.

Az államfő felesége is kiállt a védőoltások mellett

A védőoltások és az azokkal foglalkozó orvosok az ország egészségének megőrzését szolgálják

- jelentette ki Herczegh Anita Szegeden, a 25. Országos védőoltási konferencián. Áder János köztársasági elnök felesége elmondta, azért fogadta el a meghívást, hogy kiálljon a védőoltások mellett. Amikor még nem volt védőoltás, népbetegség volt a tbc, és gyilkolt a feketehimlő. Arany János például 8 testvérét veszítette el tüdőbajban. Ma számos fertőző betegség csak kivételesen ritka alkalmakkal fordul elő. Herczegh Anita elmondta, 4 gyermeket neveltek föl a férjével, és felelős szülőként mindig áldásnak tartotta, hogy a betegségek elleni küzdelemben segítségükre voltak a modern orvostudomány tapasztalatai.

Pusztít a kanyaró a szomszédainkban
Gyakran jár Erdélyben, Kárpátalján és Felvidéken. Pár éve folyamatosan kanyarójárvány pusztít ezeken a vidékeken. Mindez úgy kezdődött, hogy Romániában a szülők tömegesen megtagadták a kanyaró elleni védőoltás beadatását. Miután a beoltott gyermekek aránya 97-ről 80 százalék alá esett, megkezdődött a tömeges megbetegedés. 2016 őszétől Romániában több mint 12 ezer megbetegedést és 50 halálesetet regisztráltak. Ukrajnában tavaly 54 ezren, idén 30 ezren kapták el a vírust. Szerbiában is több ezres megbetegedést okozott a kanyaró.

Magyarországot védi a magas átoltottság

Nálunk, köszönhetően a hatékony védőoltásnak, alig pár tucat elszigetelt és behurcolt esetet regisztráltak. Járvány nem ütötte fel a fejét, mert a magyar orvosok és a védőnői hálózat megelőzte a bajt, és magasan, 98 százalék körül tartja az átoltottsági szintet - mondta.

Mi lesz, ha egy szülő nem oltatja a gyerekét?

A gyermekorvos és a védőnő jelenti a járási hivatalnak, hogy a szülő nem hajlandó beadatni az oltást, majd a hivatal határozattal kötelezi a szülőt, szülőket, hogy jelenjenek meg a gyermekorvosnál – magyarázta lapunknak egy ügyvéd. Ezzel párhuzamosan az első fokú gyámhivatal is eljárást indíthat, ami az Alkotmánybíróság döntése értelmében azt is jelentheti, hogy a gyermeket elveszik a családtól, gyámság alá helyezik és végül megkaphatja a kötelező védőoltásokat.

Kanyaró Szombathelyen

Kanyarógyanús eset miatt rendeltek el látogatási tilalmat a Markusovszky Kórház fertőzőosztályán Szombathelyen. Egy Kazahsztánban dolgozó férfit vettek fel a Markusovszky Kórházba, és a vizsgálatok kanyarót igazoltak. A beteget - aki már meggyógyult - elkülönítve kezelték, mindenkit beoltottak, aki érintkezésbe kerülhetett vele, de az egyik betegszállító belázasodott és most őt ápolják.

Egészségügyi vészhelyzet New Yorkban az oltásellenesek miatt

New Yorkban szükségállapotot rendeltek el a kanyarójárvány miatt, Brooklynban pedig büntetés mellett kötelezővé tették a kanyaró elleni oltást. A metropoliszban először fordult elő, hogy kötelezővé tettek oltást, és a kanyaró mellett a bárányhimlő és a mumpsz elleni védőoltást is elrendelték. A rendelkezés főleg Brooklyn ortodox zsidók lakta negyedét érinti, ősz óta itt nőtt meg ugrásszerűen a kanyarós megbetegedések száma. Az egészségügyi hatóság közölte: szokatlan lépésük válasz az élénk oltásellenes kampányra is.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria