Létrehozva: 2019.04.24.

Kiderült, hogy miért kapkodják el a drága személyi hiteleket

Újabb eladósodási hullám kezdõdik? Megint bátran veszik fel a hiteleket az emberek, ráadásul pont a drága személyi hitelekbõl iszonyatos a növekedés. Ez egyrészt azt mutatja, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat, másrészt viszont, úgy tûnik, elfelejtettük a nagy hitelválság tanulságait.

Robbanás a személyi hiteleknél: az idei év első három hónapjában 26 százalékkal több személyi hitelre érkezett igény a netrisk.hu pénzügyi összehasonlító oldalra, mint tavaly ilyenkor!

Az emberek nagyobb összeget kérnek kölcsön (átlagban csaknem másfél millió forintot, szemben a tavalyi 1,28 milliós átlaggal).

 

Magasabb a THM, mint a hirdetésben…

Még meglepőbb, hogy az átlagos teljes hiteldíj-mutató (THM) 14,5 százalék, miközben egyre-másra hirdetnek személyi hiteleket 6-8 százalékos THM-mel. Mi ennek az oka?

A titok abban rejlik, hogy a reklámok mindig a legkedvezőbb számot mutatják, ami a legmagasabb hitelösszegre vonatkozik, a leghosszabb futamidővel, és gyakran más megkötéseket is tartalmaz: bizonyos jövedelemhez vagy életkorhoz kötik például a kölcsön kiutalását, és minden esetben csak olyan adósra vonatkozik, aki nem szerepel a megbízhatatlanok listáján.

 

A fiatalok könnyebben eladósodnak

 

Az adatokból úgy tűnik, a fiatalok könnyelműbbek, persze ők legfeljebb gyerekként élték meg a legutóbbi, 2008-as hitelválságot. Tavaly a 45 évesnél idősebbek aránya még 45 százalék volt, idén már csak 31 a személyi hitelt felvevők körében. Ugyanakkor a korábbi 5-ről 13 százalékra emelkedett a 25 éves vagy annál fiatalabb korosztály aránya.

 

Nagyobb fizetések, nagyobb törlesztés

 

„ Az emberek azért is vesznek fel könnyebben hitelt, mert többet keresnek" – mutatott rá a bátor magatartás egyik lehetséges okára Juhász Szilvia, a Netrisk.hu üzletágvezetője. A törlesztőrészletek átlagos nagysága a tavalyi 31.600 forintról 35.400 forintra emelkedett, viszont egyre többen jelöltek meg 250 ezer forint feletti jövedelmet.

 

Egyik lyukat tömik be a másikkal

 

Azok közül, akik megadták, mire akarják költeni a felvett összeget, minden második ügyfél azt válaszolta: más hitelei rendezésére. Nem felelőtlenség egyik lyukat a másikkal betömni?

 

 „Nem feltétlenül"– válaszolta a %Ripost% kérdésére Szopper Zsófia pénzügyi tanácsadó. „Sokan ugyanis kedvezőbb kamatozást érnek el, mint a régen felvett, drágább hiteleké. De nemcsak emiatt döntenek így, hanem azért is, mert ki akarnak kerülni a hitelspirálból, amit a folyószámla-, hitelkártya- és árutartozás jelent. Így egyfelé tartoznak, kiszámíthatóbb a törlesztés. Az mindenképpen örvendetes, hogy a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalása alapján a változó kamatozású hiteleket fixre kell cserélni, így nem fordulhat elő, hogy váratlanul hirtelen megnő a törlesztőrészlet.

 

Rengetegen túlvállalják magukat

 

A pénzügyi tanácsadó is azt tapasztalja, hogy az utóbbi időben alaposan fellendült a hitelfelvételi kedv, az emberek gyakran túlvállalják magukat, nem elég előrelátók. Szopper Zsófia szerint sokkal óvatosabbnak, előrelátóbbnak kellene viszont lenniük azoknak, akik a hitelt vásárlásra, nyaralásra költik.

Akkora törlesztőrészletet érdemes csak bevállalnunk, ami nem hiányozna a kasszából, ha egy időre elvesztjük az állásunkat. Van, akinél ez ötezer, másnak akár ötven- vagy százezer forint" – mondta a pénzügyi tanácsadó.

 

A rossz adós drágábban kap hitelt

 

Ha valaki nem megbízható adósnak minősül a KHR-listán – mert például több havi elmaradásba került egy korábbi hitelével, még ha azóta rendezte is -, akkor jóval drágábban kap hitelt, hiszen nála nagyobb a kockázat. Egymillió forint szabad felhasználású hitel THM-je 30 havi visszafizetés esetén közel 25 százalék, azaz 315 673 forinttal többet kell visszafizetni. Ez 43 856 forintos havi törlesztést jelent. Aki megbízható adós, annak a Sberbank kínálja a legkedvezőbb egymillió forintos személyi hitelt három évre, 11,9% THM-mel, ami 32.566 forintos havi törlesztőt jelent. Így 1.191.239 forintot kell visszafizetnie annak, aki pontosan törleszt. Az OTP és a Budapest Bank a drágábbak között van, 3 millió forint felvétele három évre körülbelül félmillió forintba kerül, ennyivel többet kell visszafizetni, közel 100 ezer forintot havonta. De ha öt évre kérünk ötmillió forintot, akkor is csak közel százezer forintot kell fizetni - igaz, öt évig, de a THM már csak 7,72 százalék, a visszafizetendő összeg pedig egymillió forinttal több, ennyibe kerül a kölcsön.

 

ELKÉPESZTÕ IDEI ADATOK

26%-kal több személyi hitel

14,5%-os átlagos THM

1,5 milliós átlagos hitelösszeg (+16%)

35 400 forintos átlagos havi törlesztő (+12%)

51 hónapos átlagos futamidő

Ez is érdekelhet

origo.hu

Most jött a hír: Putyinnak lett igaza

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Csengeri óriásbörtön: zajlik a toborzás, kiderült, mennyiért keresnek dolgozókat

life.hu

Kegyetlen és gyerekes: megdöbbentő dolgok derültek ki Meghan Markle-ről

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Elnyílt a tulipánod? Mutatjuk, mit kell tenned a hagymával

ripost.hu

Oroszországban élhet az OBI tulajdonosa, aki 6 éve tűnt el rejtélyes körülmények között

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

INSIDER

„Harcolni fogok azért, hogy élhessen!” - sokan támogatják Dominikot, akin csak az 1,3 milliárdos terápia segíthet

INSIDER

Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

INSIDER

Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek