3 éve

Ezért gyulladnak ki sorra az autók az utakon

Megdöbbentõ adat: idén eddig száznál is több jármû gyulladt ki, a legtöbbjük sima személyautó - és az esetek egy részében a sofõr nem hibás. Egy kocsiban hagyott öngyújtó is képes tragédiát okozni, ha meleg van.

Menet közben kigyulladt egy autó az M6-oson, az utasok alig tudtak kiszállni, a kocsi rommá égett. Szekszárdon a belvárosban kigyulladt egy kocsi a parkolóban, nem gyújtogatás történt, a kocsi leégett. Kigyulladt egy autó Sopronban, a Várkerületen, a pusztító lángokról felvételt is készített egy helybéli. Ezt megelőzően pedig egy elektromos autó gyulladt ki a Vas megyei Jákfán, akkor a tulajdonos szerencsére időben el tudta kezdeni oltani a kocsit, még mielőtt a tűzoltók kiértek volna.

Ezek mind az elmúlt napok hírei, így egybeolvasva megdöbbentően sok az autótűz.

 

A %Ripost% utánajárt, mennyi ilyen eset történik, és tényleg megdöbbentő az adat: a Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az első három hónapban száznál is több autó gyulladt ki, azaz havonta 40 ilyen eset van!

 

Egy öngyújtó is veszélyes!

 

A személyautók tüzénél különbséget kell tenni aközött, hogy  a jármű álló helyzetben, menet közben, vagy egy balesetben, például egy ütközés, vagy árokba csapódás következtében gyulladt-e ki” – mondta a %Ripost%-nak Mukics Dániel. A Katasztrófavédelem szóvivője szerint egy parkoló autó leginkább szándékosság, vagyis gyújtogatás következtében gyulladhat ki, vagy akkor, ha a közvetlen környezetében ég valami és a tűz átterjed a járműre.

„Volt már olyan eset is, amikor egy kukába dobott forró tárgy miatt gyulladt meg először a kuka tartalma, majd onnan terjedt a tűz a mellette álló autóra” – magyarázta a szóvivő, aki rávilágított arra is, hogy az utastérben hagyott tárgyak is képesek tüzet okozni. „Egy napon parkoló autóban az üvegházhatás miatt akkor is nagyon fel tud forrósodni a levegő, amikor nincs kánikula. A kocsiban tárolt spray, öngyújtó, festék, vagy hígító is képes tüzet okozni” – nyilatkozta Mukics Dániel.

 

Nem a cigarettacsikk a fő mumus

 

A motortérben keletkező tüzeket (amiket a jármű műszaki állapota, életkora, karbantartottsága, valamint a megtett kilométerek száma is befolyásol) gyakoriság szempontjából az utastérben keletkező tüzek követik, az esetek egyharmadában itt csapnak fel a lángok.

„Az ilyen esetek leggyakrabban valamilyen elektromos hibára vezethetőek vissza, amely miatt a műszerfalban keletkezik tűz. Az elektromos rendszer meghibásodásából jellemzően csak kisebb tüzek, füstölések alakulnak ki, vezetékek olvadnak össze. Az utastérben keletkező tüzek másik lehetséges oka természetesen az emberi tevékenység” – mondta a Katasztrófavédelem szóvivője. Tévhit tehát, hogy a cigaretta lenne a fő mumus, hiszen egy elejtett, vagy ablakon kidobott, de a menetszél által visszarántott parázsló csikk maximum egy kis szépséghibát okoz az üléshuzaton, ami eleve nehezen éghető anyagokból készül.

 

Kigyulladhat az autó ütközéskor?

 

„Igen, de ez nagyon ritka. Csupán 0,29 százalék rá az esély, vagyis statisztikailag csak minden 342. közlekedési baleset során gyulladhat ki az autónk” – magyarázta Mukics Dániel. A %Ripost% megtudta, hogy a tavalyi 16757 közúti közlekedési balesetben mindössze 49 autó gyulladt ki az ütközés következtében.

„Egy ütközés során gyakran sérül az autó üzemanyagellátó rendszere, így üzemanyag szabadul ki. Attól még, hogy a tank nem sérül meg, az ellátórendszer károsodhat. Az ütközés miatt keletkező szikráktól, vagy a sérült elektromos rendszer keltette szikráktól pedig könnyen meggyulladhat az üzemanyag” – zárta a Katasztrófavédelem szóvivője. A tavaly ütközés miatt kigyulladt 49 jármű közül 24 esetben az égő autó másik járművel, vagy járművekkel ütközött, 5 esetben falnak vagy hídpillérnek, 10 alkalommal fának, 6 esetben árokba csapódás miatt, 4 alkalommal pedig lámpaoszlopnak ütközés volt a tűz oka.

 

Mit tehetünk, ha már megtörtént a baj? Csak akkor próbáljuk meg eloltani a tüzet, ha a testi épségünk kockáztatása nélkül meg tudjuk ezt tenni. Ha nem sikerül, inkább hagyjuk a profikra és kérjük a tűzoltók segítségét. Akár mi magunk oltottuk el a tüzet, akár nem bírunk vele, a tüzet jelezni kell a tűzoltóknak a 112-es segélyhívó számon!

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Új autólopási módszer terjed Magyarországon, ez a tolvajok új trükkje

origo.hu

Ez eddig Oroszország legfélelmetesebb fenyegetése

borsonline.hu

Egy képpel jelentette be a csodálatos hírt Balogh Edina és férje: érkezik a következő

magyarnemzet.hu

Élő adásban esett össze Kis-Benedek József katonai szakértő

ripost.hu

Megrázó képek: frontális ütközés történt a Balatonnál

origo.hu

Figyelem! Új autólopási módszer terjed Magyarországon, ez a tolvajok új trükkje

astronet.hu

A hét angyali üzenete: az égiek különleges védelmező erőt küldenek neked

ripost.hu

Nincs vége: halálos betegségre figyelmeztetett Müller Cecília

mindmegette.hu

FINOM, PORHANYÓS APRÓSÜTEMÉNY: ÍGY KÉSZÜL AZ ÖKÖRSZEM(x)

mindmegette.hu

Játssz és Nyerj! Húsvéti finomságokkal és sütésre kész hírességekkel érkezik az Ide süss! legújabb évada(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Gabonaháború Brüsszellel: Magyarországgal fizettetnék meg Ukrajna támogatásának árát

INSIDER

Összefogott a magyar sportvilág Tomikáért - a legdrágább terápiára gyűjtenek pénzt a világhírű sportolók

INSIDER

Budaörs egyharmadán még mindig kútra járnak ivóvízért a lakosok

INSIDER

Magyarország visszatér az űrbe: Leszámolnak eddigi életükkel a hazai űrhajósjelöltek - videó

INSIDER

Kutyamérgezés-térkép: mutatjuk, hol voltak eddig veszélyben a kedvenceink Budapesten

INSIDER

Ismert emberek is érintettek a milliárdos költségvetési csalásban

INSIDER

Harc a munkácsi Turulért: beperelte a tulajdonos a városi tanácsot

INSIDER

Csoda: Így élte túl az újpalotai lakástüzet egy kutya – videó