Létrehozva: 2019.03.01.

Tarolhat a Fidesz az EP-választáson, bajban az ellenzék

A választási részvételüket biztosra ígérõk 54 százaléka a Fidesz-KDNP pártszövetségre szavazna, ezzel a Fidesz lenne az Európai Néppárt legsikeresebb pártja egy most vasárnapi európai parlamenti (EP-) választáson - derül ki a Nézõpont Intézet legfrissebb, a Magyar Nemzetnek készült közvélemény-kutatásából.

A január 31. és február 22. között ötezer fő személyes megkérdezésével készült reprezentatív minta szerint a Trócsányi László által vezetett kormánypárti EP-lista a jelenleginél kettővel többet, 14 mandátumot szerezne.

A felmérés szerint a tavaly áprilisi országgyűlési választás óta csak a kormánypártok tudták növelni népszerűségüket, most hét százalékkal többen szavaznának a Fidesz–KDNP-re.

A nagyobb ellenzéki pártok (Jobbik, MSZP–Párbeszéd, LMP) népszerűsége a 2018. áprilisihoz képest csökkent, egyedül a kisebb ellenzéki pártok támogatottsága (Momentum, Magyar Kétfarkú Kutya Párt) nőtt, sőt új pártként a Mi Hazánk Mozgalom is mérhetővé vált a pártpalettán. A Nézőpont Intézet elemzői szerint az ellenzéki pártok egymás riválisai lesznek az EP-választás kampányában, mivel kevés mandátumon lesznek kénytelenek osztozni.

A Jobbik közéleti botrányai miatt a biztos szavazóknál már csak 13 százalékon áll. A Sneider Tamás vezette párt legfeljebb három EP-mandátumot szerezhet.

Míg az MSZP és a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai már most nagyon aktívak, addig a Momentum és az LMP potenciális szavazói jelenleg kevésbé tűnnek megszólíthatónak.

A baloldali pártok versenyé­ben az MSZP–Párbeszéd-szövetség jelenleg a biztos szavazók köré­ben 11 százalékon áll és két EP-mandátumban reménykedhet. Az MSZP–Párbeszéd szavazóbázisára legveszélyesebb DK hat százalékot kapna, az LMP öt százalékon áll, amely mindkét ellenzéki erő esetében egy-egy képviselői helyet jelentene az EP-ben.

A mandátumszerzési küszöb közelében további három párt áll: a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt négy-négy, a Mi Hazánk három százalékot kapna egy most vasárnap tartandó választáson.

A teljes népességen belül a Fidesz–KDNP negyven, a Jobbik januárhoz képest egy százalékpontot csökkenve nyolc, az MSZP–Párbeszéd szövetség hét, a DK négy, az LMP három, a Momentum, az MKKP és a Mi Hazánk Mozgalom két-két százalékon áll.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ennek a ritka, középkori hídnak öt kijárata van - képek

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria