A magyar katonák helyt álltak Koszovóban

POLITIK
4 éve

Nettó 200 ezer: ennyiért már érdemes eladónak menni!

Egymás után jelentik be a béremeléseket a nagy áruházláncok! Napi nyolcórás munkával gyakorlat és középiskolai végzettség nélkül is megkereshet ma már bárki 180-200 ezer havi nettót, ha elszegõdik eladónak. Végre a multik is kezdik megfizetni a magyar dolgozókat!

Nettó 200 ezer az már több, mint a minimálbér kétszerese! Ennyit ma már simán meg lehet keresni a kereskedelemben 8 órás munkaidőben. Most jelentett be jelentős béremeléseket az Auchan és a Spar. Az Aldi pedig csaknem 11 százalékkal emelte a heti 40 órás munkaidőben dolgozó, kezdő pénztáros és logisztikai alkalmazottak fizetését, amely így havi 301 900 forintra (nettó 200 ezer) nő.

Ezekért a fizetésekért a legtöbb helyen mindent kell csinálni: beülni a pénztárba kasszázni, árut pakolni, raktárosmunkát végezni, és gyakran takarítani is.

 

Mindennel együtt nettó 200 ezer fölötti bérek

Az Auchannál kicsit lejjebb vannak a bérek: a kezdő fizetés 150-160 ezer nettó, de élet- és baleset-biztosítást, egészségügyi szolgáltatásokat, vásárlói kedvezményt is kínálnak az alkalmazottaknak. A Spar az áruházi munkakörökben, valamint a logisztikai központokban a kezdő alapbér minimumát havi bruttó 220 ezer forintra emelte, ami 146 ezer nettó – de erre jönnek rá a pótlékok, a cafetéria és a családi adókedvezmény, ami 2 gyereknél havi 40 ezer nettó, így 200 ezer nettó fölé mennek a bérek. Vásárlói kedvezményt a Spar is kínál, emellett továbbra is biztosítja alkalmazottai számára a 13. havi juttatást és a hűségprogramot, amikkel családi kedvezménnyel együtt már bőven 200 ezer nettó fölé megy a bér.

 

A kisboltok nem tudnak annyit fizetni

A fizetesek.hu oldal több tízezer munkavállaló adatait összegzi, és kiderül, hogy az országos nettó alapfizetés árufeltöltőként nettó 170 ezer, eladóként nettó 156 ezer, míg pénztárosként nettó 164 ezer forint  - ami azt jelenti, hogy ha hozzájön a műszakpótlék és vasárnapi pótlékok, a jutatatások, mint a cafetéria, és a családi adókedvezmény, ami egy gyereknél havi nettó 10 ezer, két gyereknél már 40 ezer nettó havonta, akkor 200 ezer forint fölé mennek a nettó átlagbérek is a szektorban.

A tapasztalatok szerint a kisboltok a multiknál valamivel alacsonyabb béreket tudnak kínálni, mint az óriási forgalmú és hatalmas nyereségű multiláncok. 

 

Trükköznek? Miért nem írják ki pontosan a fizetést?

Körülnéztünk a különféle álláskeresési oldalakon, és meglepő eredményre jutottunk. Egyedül az Aldi írta ki korrekten a bér pontos összegét a különféle munkakörökben – náluk viszont a dolgozók elmondása szerint jellemző, hogy a heti 40 óra helyett „szeretik”, ha a dolgozó kevesebbet dolgozik. A családbarátságra és rugalmasságra hivatkoznak, de persze a heti 20 vagy 30 óra munka kevesebb fizetést is jelent…. A Penny és a Lidl megközelítő összegeket közöl, míg a többiek egyáltalán nem írnak a várható fizetésről.

Érdekes, hogy az Aldi ugyanannyit fizet egy budapesti, mint egy veszprémi üzletében. Mindkét helyen heti 35 órát kell dolgozni és ezért 270 929 Ft-ot fizetnek, ami nettóban mindenféle adókedvezmény, pótlék és cafetéria nélkül nagyjából 180 ezer. Más láncoknál különbséget tesznek aszerint, hogy mennyire frekventált üzletben dolgozik valaki.

Nem feltétel a végzettség

Ami még szembeötlő volt az álláshirdetésekben, hogy a Lidl például a bolti eladói állásnál a középfokú végzettséget és az élelmiszerkereskedelmi-gyakorlatot előnyként értékeli, de ez nem feltétel a munkához.

Az Aldi ugyanebben a pozícióban az ideális jelöltről azt írja: pontos, megbízható, jó munkakörnyezetre vágyik és hosszú távra tervez. Az állás azonnal betölthető. A feladatok közé tartozik a pénztárosi munka elvégzése, árupakolás, takarítás és pékáruk helyben sütése.

Az Auchan és a Tesco pályakezdőket is keres, egyes fizikai munkáknál viszont 1-3 éves gyakorlathoz ragaszkodnak.
Utóbbi két multi közül az Auchan eladói pozícióiban a bejelentett fizetésemelések hatására valamivel magasabbak lehetnek már a bérek mint a táblázatunkban közöltek. Ugyanez érvényes a Spar által kínált bérekre is.

 

Rákényszerülnek a multik az emelésre

 • A gazdasági kényszer hatására történnek ezek a béremelések – mondta a %Ripos%t-nak Bagoly László. A közgazdász szerint csak ilyen módon tudják megtartani a multik a dolgozókat.
 • Összességében javul a gazdaság teljesítőképessége, így a vállalkozások megengedhetik maguknak a fizetések emelését. Véleményem szerint a következő emelés nagyjából egy év múlva várható és ugyanilyen mértékű lehet – fogalmazott Bagoly László.
 •  

  A fizetesek.hu oldalon több tízezer munkavállaló adatai alapján átlagolják a fizetéseket. Ez az átlagos alapbér, de a fizetést számos tényező növelheti: a jutalékok, a hétvégi és egyéb pótlékok, a juttatások, cafetéria és persze a családi kedvezmény, ami két gyerek után már havi nettó 40 ezer forint idén.

   

   

  Alapfizetések a multiláncoknál

  Aldi: Bolti eladó: heti 35 órában nettó 180 ezer, tíz év után 227 ezer, bolti eladó: heti 40 órában már nem lehet kevesebb nettó 200 ezernél, raktári dolgozó 8 órás műszakban: nettó 205 ezer, raktári takarító 8 órás műszakban: nettó 152 ezer

  Lidl: Bolti dolgozó: nettó 177.500, göngyölegraktári dolgozó: elérhető legmagasabb bér nettó 230 ezer

  Penny: Bolti eladó: nettó 173 ezer, áru-összekészítő: cafeteriával, pótlékokkal nettó 215-255 ezer

  Spar: Bolti eladó: nettó 150-160 ezer

  Auchan: Bolti eladó: nettó 150-160 ezer

  Tesco: Bolti eladó: nettó 150-160 ezer

   

  * Ami a hirdetésekben megjelent, egyéb juttatások és családi kedvezmény nélkül

   

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Ezt nem vártuk: kabriót készített az egyik legnépszerűbb modelljéből a Skoda

  origo.hu

  Ezért halhatott meg Suhajda Szilárd a Mount Everesten

  borsonline.hu

  „El kell mennem a faluból” – Népharag zúdult Opitz Barbi édesapjára

  hirtv.hu

  Drón- és rakétatámadások Ukrajna-szerte

  ripost.hu

  Elképzelhetetlen fájdalom: két testvérét meg tudták menteni a szüleik, de az angyalarcú 5 éves kislány meghalt

  hirtv.hu

  Lindsey Graham szenátor szerint a legjobb módja a pénz elköltésének, ha oroszok halnak meg

  origo.hu

  Döbbenetes dolgot árult el magáról Köllő Babett

  mindmegette.hu

  Indul a poloskainvázió – így védekezhetünk a büdösbogár ellen

  ripost.hu

  "Az agymosott Harry herceg végre ráébredt az igazságra Meghannal kapcsolatban"

  ripost.hu

  Összetörtek a kollégái: váratlanul elhunyt a népszerű műsorvezetőnő

  ripost.hu

  Ne dobd ki a használt teafiltert, nyáron életmentő lehet

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
  Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
  -

  További cikkek

  INSIDER

  Exkluzív interjút adott a börtönből a kisfiával végző magyar anya - videó

  INSIDER

  Íme a videó, Karácsony Gergely belemondja a kamerába, hogy szerinte háborúban állunk

  INSIDER

  Megdöbbentő fordulat: hátulról szúrták le – így halt meg a Deák téri gyilkosság áldozata

  INSIDER

  Egy ország gyászolja Suhajda Szilárdot – képeken a csúcskísérlet

  INSIDER

  Nincs menekvés: durva vihar csap le az országra

  INSIDER

  Helytálltak a magyar katonák Koszovóban

  INSIDER

  Megrendítő: szörnyű hírt közöltek az orvosok a 6 éves Dórikával, de a kislány egy pillanatig sem adja fel

  INSIDER

  Mesterséges intelligencia segítségével hamarabb felismerhetőek a depressziós tünetek