Létrehozva: 2019.01.21.

Nettó 200 ezer: ennyiért már érdemes eladónak menni!

Egymás után jelentik be a béremeléseket a nagy áruházláncok! Napi nyolcórás munkával gyakorlat és középiskolai végzettség nélkül is megkereshet ma már bárki 180-200 ezer havi nettót, ha elszegõdik eladónak. Végre a multik is kezdik megfizetni a magyar dolgozókat!

Nettó 200 ezer az már több, mint a minimálbér kétszerese! Ennyit ma már simán meg lehet keresni a kereskedelemben 8 órás munkaidőben. Most jelentett be jelentős béremeléseket az Auchan és a Spar. Az Aldi pedig csaknem 11 százalékkal emelte a heti 40 órás munkaidőben dolgozó, kezdő pénztáros és logisztikai alkalmazottak fizetését, amely így havi 301 900 forintra (nettó 200 ezer) nő.

Ezekért a fizetésekért a legtöbb helyen mindent kell csinálni: beülni a pénztárba kasszázni, árut pakolni, raktárosmunkát végezni, és gyakran takarítani is.

 

Mindennel együtt nettó 200 ezer fölötti bérek

Az Auchannál kicsit lejjebb vannak a bérek: a kezdő fizetés 150-160 ezer nettó, de élet- és baleset-biztosítást, egészségügyi szolgáltatásokat, vásárlói kedvezményt is kínálnak az alkalmazottaknak. A Spar az áruházi munkakörökben, valamint a logisztikai központokban a kezdő alapbér minimumát havi bruttó 220 ezer forintra emelte, ami 146 ezer nettó – de erre jönnek rá a pótlékok, a cafetéria és a családi adókedvezmény, ami 2 gyereknél havi 40 ezer nettó, így 200 ezer nettó fölé mennek a bérek. Vásárlói kedvezményt a Spar is kínál, emellett továbbra is biztosítja alkalmazottai számára a 13. havi juttatást és a hűségprogramot, amikkel családi kedvezménnyel együtt már bőven 200 ezer nettó fölé megy a bér.

 

A kisboltok nem tudnak annyit fizetni

A fizetesek.hu oldal több tízezer munkavállaló adatait összegzi, és kiderül, hogy az országos nettó alapfizetés árufeltöltőként nettó 170 ezer, eladóként nettó 156 ezer, míg pénztárosként nettó 164 ezer forint  - ami azt jelenti, hogy ha hozzájön a műszakpótlék és vasárnapi pótlékok, a jutatatások, mint a cafetéria, és a családi adókedvezmény, ami egy gyereknél havi nettó 10 ezer, két gyereknél már 40 ezer nettó havonta, akkor 200 ezer forint fölé mennek a nettó átlagbérek is a szektorban.

A tapasztalatok szerint a kisboltok a multiknál valamivel alacsonyabb béreket tudnak kínálni, mint az óriási forgalmú és hatalmas nyereségű multiláncok. 

 

Trükköznek? Miért nem írják ki pontosan a fizetést?

Körülnéztünk a különféle álláskeresési oldalakon, és meglepő eredményre jutottunk. Egyedül az Aldi írta ki korrekten a bér pontos összegét a különféle munkakörökben – náluk viszont a dolgozók elmondása szerint jellemző, hogy a heti 40 óra helyett „szeretik”, ha a dolgozó kevesebbet dolgozik. A családbarátságra és rugalmasságra hivatkoznak, de persze a heti 20 vagy 30 óra munka kevesebb fizetést is jelent…. A Penny és a Lidl megközelítő összegeket közöl, míg a többiek egyáltalán nem írnak a várható fizetésről.

Érdekes, hogy az Aldi ugyanannyit fizet egy budapesti, mint egy veszprémi üzletében. Mindkét helyen heti 35 órát kell dolgozni és ezért 270 929 Ft-ot fizetnek, ami nettóban mindenféle adókedvezmény, pótlék és cafetéria nélkül nagyjából 180 ezer. Más láncoknál különbséget tesznek aszerint, hogy mennyire frekventált üzletben dolgozik valaki.

Nem feltétel a végzettség

Ami még szembeötlő volt az álláshirdetésekben, hogy a Lidl például a bolti eladói állásnál a középfokú végzettséget és az élelmiszerkereskedelmi-gyakorlatot előnyként értékeli, de ez nem feltétel a munkához.

Az Aldi ugyanebben a pozícióban az ideális jelöltről azt írja: pontos, megbízható, jó munkakörnyezetre vágyik és hosszú távra tervez. Az állás azonnal betölthető. A feladatok közé tartozik a pénztárosi munka elvégzése, árupakolás, takarítás és pékáruk helyben sütése.

Az Auchan és a Tesco pályakezdőket is keres, egyes fizikai munkáknál viszont 1-3 éves gyakorlathoz ragaszkodnak.
Utóbbi két multi közül az Auchan eladói pozícióiban a bejelentett fizetésemelések hatására valamivel magasabbak lehetnek már a bérek mint a táblázatunkban közöltek. Ugyanez érvényes a Spar által kínált bérekre is.

 

Rákényszerülnek a multik az emelésre

  • A gazdasági kényszer hatására történnek ezek a béremelések – mondta a %Ripos%t-nak Bagoly László. A közgazdász szerint csak ilyen módon tudják megtartani a multik a dolgozókat.
  • Összességében javul a gazdaság teljesítőképessége, így a vállalkozások megengedhetik maguknak a fizetések emelését. Véleményem szerint a következő emelés nagyjából egy év múlva várható és ugyanilyen mértékű lehet – fogalmazott Bagoly László.
  •  

    A fizetesek.hu oldalon több tízezer munkavállaló adatai alapján átlagolják a fizetéseket. Ez az átlagos alapbér, de a fizetést számos tényező növelheti: a jutalékok, a hétvégi és egyéb pótlékok, a juttatások, cafetéria és persze a családi kedvezmény, ami két gyerek után már havi nettó 40 ezer forint idén.

     

     

    Alapfizetések a multiláncoknál

    Aldi: Bolti eladó: heti 35 órában nettó 180 ezer, tíz év után 227 ezer, bolti eladó: heti 40 órában már nem lehet kevesebb nettó 200 ezernél, raktári dolgozó 8 órás műszakban: nettó 205 ezer, raktári takarító 8 órás műszakban: nettó 152 ezer

    Lidl: Bolti dolgozó: nettó 177.500, göngyölegraktári dolgozó: elérhető legmagasabb bér nettó 230 ezer

    Penny: Bolti eladó: nettó 173 ezer, áru-összekészítő: cafeteriával, pótlékokkal nettó 215-255 ezer

    Spar: Bolti eladó: nettó 150-160 ezer

    Auchan: Bolti eladó: nettó 150-160 ezer

    Tesco: Bolti eladó: nettó 150-160 ezer

     

    * Ami a hirdetésekben megjelent, egyéb juttatások és családi kedvezmény nélkül

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Baleset érte Reviczky Gábor színművészt

    origo.hu

    Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

    metropol.hu

    „Már most jobb Dibusz Dénesnél” - Marco Rossi törheti a fejét a kapusposzton

    magyarnemzet.hu

    Gigantikus mennyiségű drogot foglaltak le egy bűnszövetkezettől

    ripost.hu

    A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

    mandiner.hu

    Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

    origo.hu

    Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

    ripost.hu

    Tart a Gulácsi-mágia, milliárdokat érhet a magyar kapus visszatérése

    ripost.hu

    Nem bírt magával Lőw Zsolt, ő tette helyre a Bayern BL-hősét

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

    INSIDER

    Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

    INSIDER

    Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

    INSIDER

    Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

    INSIDER

    Megtörten nyilatkoztak a szülők: patkány harapta össze kiságyában a csecsemőt Pest vármegyében

    INSIDER

    Hátborzongató, ami a tragédiák sújtotta óbudai ház lakóival történt: Tóth Veráék azonnal elköltöztek

    INSIDER

    Csekkold le most, hogy be vagy-e jelentve!

    INSIDER

    Meddig tart még ki a rossz idő? Pokoli híreink vannak a következő napokra