Létrehozva: 2019.01.17.

Balesetes roncsautók lepték el Budapestet

Megszaporodtak a fõvárosban az olyan sérült jármûvek, melyeket egy-egy baleset után hagyott hátra a tulajdonosuk. Az ott felejtett roncsok nem csak veszélyesek, de a parkolóhelyet is foglalhatják. Ám azt kevesen tudják, hogy a tulajt nem védi a háromszög a mikuláscsomagoktól.

A főváros szinte összes kerületében bele lehet botlani olyan útszéli autóba, ami egy baleset miatt vált használhatatlanná. Ez egyrészt veszélyes, hiszen káros anyagok szivároghatnak a járműből, másrészt akadályozhatja a forgalmat, s a környékbeli lakosok elől is elveszi a parkolóhelyet a balesetes vagy éppen totálkáros kocsi. Az ügyben az autó tulajdonosa lenne az illetékes, neki kell gondoskodnia a mozgásképtelenné vált jármű elszállításáról, ám sokan inkább hátrahagyják a roncsukat.

Roncsra is kerülhet mikuláscsomag

Bár a parkolási társaságok ellenőrei akár naponta többször is elmennek egy-egy ilyen roncs mellett, sokat ők sem tudnak tenni azon kívül, hogy elhelyeznek egy csinos mikuláscsomagot a törött autó szélvédőjére. Bár sokan azt hiszik, hogy a szélvédő mögé helyezett elakadási háromszöggel letudták a parkolási sarcokat, ez csak városi legenda. Mint a %Ripost% megtudta, a roncsok után is fizetni kell a parkolási díjat.

„Téves információ, hogy a roncsautóra nem vonatkoznak a büntetési szabályok. Az ellenőrök ugyanúgy ráteszik a büntetést a balesetes autókra, ahogy az ép kocsikra is, ha azok után nem fizették be a parkolási díjat. Ugyanakkor a parkolási társaság nem szállíthatja el az ilyen autókat” – tájékoztatta a %Ripost%-ot a terézvárosi Parkol-6 parkolási társaság.

 

Másfél hónap is lehet az elszállítás
S hogy kinek a dolga a felelőtlen tulaj után eltüntetni a roncsot? Az elszállításról a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) gondoskodik.

„Egy-egy ilyen bejelentés után 30 napon belül helyszíni szemlét tartanak a szakembereink, s szükség esetén felhívást helyeznek el a kocsin. Onnantól a tulajdonosnak 10 napja van elvinni a roncsot, különben mi szállítjuk azt el egy telephelyre. Az elszállítás után megpróbáljuk elérni az autó tulajdonosát, illetve értesítjük a rendőrséget. Az elvitetett autókról a fori.hu/elszallitott-jarmuvek internetes oldalon kaphatnak felvilágosítást az érintettek” – közölte a %Ripost%-tal a hatóság sajtószolgálata. Az autót, vagy ami maradt belőle, 6 hónapig tárolják a kijelölt telephelyen, s ha addig nem jelentkezik érte a tulajdonosa, akkor árverésen adnak túl a járgány maradványain, vagy bezúzatják azt. A költségeket azonban így is, úgy is behajtják a tulajon.

 

Hiába a totálkár, nem éri meg ott hagyni
Sokan némi matekozás után hagyják hátra a törött autójukat, mondván: drága mulatság az autómentő. Tény, hogy egy 20 kilométeres szállítás költsége Budapesten akár 30 ezer forint is lehet, amennyiért szerelőhöz vagy bontóba lehet vitetni a kocsit, a trehányság még többe kerülhet. A hátrahagyott autó miatti parkolási bírságok naponta több ezer forintra rúghatnak, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság elszállíttatása 20 ezer forintot kóstál, a telephelyi tárolás pedig naponta további 1200 forintos kiadást jelent…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Nem akármilyen életjelet adott magáról a magyar gazdaság: itt a friss GDP-adat

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Vége! Komoly döntést hozott a TV2 gyönyörű sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal