3 éve

Teljesen átalakul a sürgősségi ellátás: ez lesz jövőre

A rendszer egyszerûsödik, így mindenki olyan ellátást kaphat, amilyenre valóban szüksége van.

Január 1-től változik a sürgősségi ellátás rendszere, ennek köszönhetően pedig a lehető legrövidebb idő alatt rögzítik a betegeket a sürgősségi ellátás informatikai hálózatában. Kötelezővé válik a Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer (MSTR), amely egyszerűbb, gyorsabb és kiszámíthatóbb működést eredményez majd - írja az MTI.

Egy úgynevezett triázs rendszernek köszönhetően egyszerűsödik az ügyintézés. A triázs súlyossági kategóriákat különböztet meg, a beteget azonnal besorolják az aktuális állapotának megfelelően. Így a magas kockázatú betegeket kiemelik a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül - tudatta közleményében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság.

Mindegyik kategória esetében meghatározzák, hogy mennyi időn belül kell az adott betegnek ellátást kapnia. Cél, hogy lehető legrövidebb időn belül – mentővel történő érkezéskor 5 percen belül – rögzítsék a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, majd 10 percen belül sorolják be a triázs rendszerben állapotának súlyossága szerint.

A rendszer fontos résztvevője az úgynevezett triázs ápoló, aki a beteg megérkezését követően azonnal elvégez egy gyors, 1-3 perces elsődleges állapotfelmérést, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, azonnal a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja. Az új rendszer része a sürgősségi osztályos diszpécser is, akinek feladatai közé tartozik egyebek mellett a betegfogadás, az információadás, a felvilágosítás, a betegdokumentáció előkészítése.

A lényeg, hogy ellátatlanul senki se távozzon az intézményekből, ugyanakkor a kevésbé súlyos esetek ne terhelődjenek rá a szakmailag magasan képzett, komoly technikai tudással bíró szakemberekre.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!