Létrehozva: 2018.12.11.

Káosz a magyar pályaudvarokon, teljes a zavar az újítás miatt

Bár már vasárnap életbe lépett, hétfõ volt az elsõ munkanap, amikor tömegével tapasztalhatták meg a vonattal közlekedõ utasok az úgynevezett "4 órás szabályt".

Szerző Ripost

Sehol egy tábla, vagy plakát a Nyugati Pályaudvaron, sőt a váci vasútállomáson sem. Sok utas csak a fejét csóválja, amikor arról kérdezzük őket, tudnak-e a négyórás korlátról. Pedig a decemberi menetrendváltáskor megváltozott a MÁV-START üzletszabályzatának több pontja. Az egyik legfontosabb pedig a „4 órás jegy” bevezetése volt.

A MÁV szerint azért volt szükség a változtatásra, mert sokan visszaéltek a 100 kilométernél rövidebb távolságra szóló jegyekkel, amiket a kalauz nem kezel. Mégpedig úgy, hogy leszállás után visszaváltották a kezeletlen jegyet. Ezt különösen a budapesti elővárosban, a Budapest–Székesfehérvár vonalon tapasztalták a nyári időszakban, a Budapest–Vác–Szob vonalon pedig egész évben. A mostani változás arra is kiterjed, hogy az érvénytartam kezdete után csak a kiindulási állomáson lehet kérni a jegy árának visszatérítését. A MÁV szerint külföldön sem példa nélküli a most bevezetett gyakorlat, hiszen Olaszországban 4, illetve 6 óra a belföldi menetjegy felhasználhatósága.

A MÁV ugyanakkor azt állítja, hogy utasbarát módon, rugalmasan fogja kezelni a 100 kilométer alatti, 4 órásnál hosszabbra nyúló utazásokat, például átszállásnál.

A %Ripost%-nak nyilatkozó Eszter is a hiányos tájékoztatást hozza fel példának.

„Mindenki fel volt háborodva tegnap a vonaton!” – mondta lapunknak Eszter, aki rendszeresen vonattal közlekedik Vác irányából a fővárosba és vissza. „A legnagyobb gond az, hogy nem hívták fel eléggé az emberek figyelmét erre a változásra. Én applikáción keresztül vettem a jegyet, és ott kaptam értesítést jegyvásárláskor a négyórás időkorlátról, előtte a pályaudvarokon nem láttam tájékoztatót. Volt egy lány, aki csak a kalauz jóindulatának köszönhette, hogy nem bírságolták meg, mert a retúrjegye már lejárt. Ki tudja azt pontosan kiszámítani, mikor akar visszajönni? Ha vásárolni jön az ember a fővárosba vagy fodrászhoz, találkozója van valakivel, nem tudja előre, mikor utazik vissza. Délután viszont sorok állnak a jegypénztárnál, lehet, hogy két vonat is elmegy, mire megváltja az ember a jegyét, ezért jobb a retúr. Aláírom, voltak, akik trükköztek a jegyükkel, és visszaváltották, ha nem kezelte azt a kalauz, de azért nem ők vannak többségben, az új rendelkezés viszont minden utasra vonatkozik. Lehet, hogy ha majd mindenki megszokja, nem okoz gondot, de egyelőre nagy a felháborodás!”

A 57 éves Károly hetente jár be orvoshoz Dunakesziről Budapestre.

„Eddig mindig retúrjegyet vettem, hogy visszafelé ne kelljen sorban állnom, de ennek most vége, mert nem tudom, mennyit kell várnom a rendelőben. Nagyon okos volt, aki ezt kitalálta” – panaszkodik a férfi.

Lapunk munkatársai a Nyugati Pályaudvarról utaztak el Vácra, majd visszaindulás előtt szerették volna a jegyet kicseréltetni egy másik négyórás időintervallumosra, ám a pénztáros hölgy nem igazán tudta, hogyan is kell ezt megtenni, mint mondta: mi voltunk az első ilyen ügyfelei.

Több olyan utassal is beszéltünk, akik sérelmezték, hogy még a hangosbemondó sem tájékoztatja a változásról az embereket. Mások nem is értik a 4 órás jegy lényegét. Többen azt gondolják, hogy a jegyvásárlás idejétől szól ez a négy óra, miközben azt is lehet kérni, hogy mondjuk délután kettőtől hatig legyen érvényes, vagyis az időintervallum bármikorra kérhető.

A %Ripost% megkereste a MÁV sajtóosztályát is az ügyben, akik későbbre ígértek tájékoztatást a tapasztalatokról.

 

Ezt gondolják az utasok

Nagy Mária: „Alapvetően jó az elgondolás a visszaélések miatt, ám ennek a négyórás jegynek az a legnagyobb hiányossága, hogy az ember nem tud vele tervezni. Ha adódik valamilyen váratlan a napi ügymenetben, akkor újra sorban kell állnom és át kell íratnom az időpontot.”

Mihalovics Alex:Az utasoknak egyáltalán nem válik hasznára ez a döntés, mert az emberek többsége nem tudja előre kiszámítani a napját. Szerintem visszaélések ide vagy oda, ez egy rossz döntés. Én ezentúl csak akkor veszem meg a jegyem, ha pontosan tudom, mikor akarok utazni.”

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Mit szólnak a baloldali jogvédők, hogy Magyar Péter kínozta a feleségét?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

A Frizbi interjú után Magyar Péter bejegyzést tett közzé + videó

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

mandiner.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"