Létrehozva: 2018.11.20.

Nemzetközi körözést adtak ki Gyurcsány üzlettársa és barátja ellen. Interpol: Vörös Riasztás

A körözött bûnözõvel évek óta több cégben is, üzlettársként, barátként a lehetõ legszorosabban mûködik együtt Gyurcsány Ferenc. Cvetan Vaszilev ellen a lehetõ legmagasabb, Vörös Riasztás fokozaton adott ki elfogatási parancsot az Interpol. Bûntársaival 600 milliárdot loptak el.

A DK-elnök üzlettársa 600 milliárdot lopott el.

Gyurcsány Ferenc híres-hírhedt cége, az Altus Zrt. révén „feküdt össze”, alapított közös cégeket már évekkel korábban  Cvetan Vaszilevvel, akit az Interpol-akta szerint közel 2 milliárd euró, azaz hozzávetőleg 600 milliárd(!) forint ellopásával vádolnak.

Gyurcsány és az Altus Zrt. a helybéli üzleti félvilággal együttműködve hosszú évek óta seftel a délszláv térségben, főként Macedóniában és Bulgáriában. Ezzel az Altus Zrt. honlapja is el-eldicsekszik.

A DK elnöke mélyen hallgat arról, hogy üzlettársa és személyes jó barátja, Cvetan Vaszilev a róla szóló Wikipédia-szócikk szerint is az Évszázad Rablását hajtotta végre. Gyurcsány barátja a terhére rótt bűncselekményekért húsz év börtönt is kaphat.

600 milliárd forintnyi pénz elsikkasztásával vádolják, ráadásul a bankból eltűnt háromszáz(!) VIP hitelfelvevő 400 milliárd forint értékű kölcsönéről szóló dossziéja. Számos politikus és oligarcha is lehet a soha vissza nem fizetendő hitelt felvevők között. Nagy kérdés, hogy szerepel-e ezen a listán a DK elnök neve.

 

Gyurcsány üzlettársa külföldre menekült

A bolgár legfőbb ügyész hiába próbálta beidézni a külföldre menekült Cvetan Vaszilevet, a ­Corporate Commercial Bank (KTB) többségi tulajdonosát, miután a független auditálók megállapították, hogy mintegy 1,75 milliárd eurónyi pénz tűnt el a negyedik legnagyobb bolgár bankból. A jegybank indítványára nyomozást indított a legfőbb ügyész, ami villámgyors eredménnyel járt. Õrizetbe vették Orlin Ruszevet, a KTB igazgató tanácsának tagját és a bank igazgatóját. Õt is személyesen ismeri Gyurcsány Ferenc.

Zsákokban lopták a készpénzt

Bizonyítékokat találtak arra, hogy az igazgató személyes utasítására vették ki az eltűnt pénzeket a bankból és juttatták el ismeretlen személyeknek.

Õrizetbe vették a bank főpénztárosát, Margarita Petrovát is, aki kivette a pénzt a páncélteremből, zsákokba rakta és átadta a meg nem nevezett harmadik személynek. A vádirat szerint nem sikkasztás, hanem közönséges lopás történt – bár még a profi bankrablók sem dicsekedhetnek ekkora zsákmánnyal.

Mit titkol Gyurcsány a DK elnöksége előtt?

Ezek után adták ki Cvetan Vaszilev, Gyurcsány üzlettársa ellen a legmagasabb, vörös fokozatú nemzetközi elfogatóparancsot a bolgár hatóságok.

Az indoklásban kihangsúlyozták, hogy egy széles nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező veszélyes bűnözőről van szó. A történtekről, a körözött bűnözőhöz fűződő üzleti és baráti kapcsolatáról a DK-elnök még politikustársai előtt is mélyen hallgat, talán mert  kínos kérdéseket tehetnének fel neki.

Cvetan Vaszilevet a Frankfurter Allgemeine Zeitung egy 2013-as elemzése egyébként a kommunista nómenklatúra azon utódaihoz sorolta, akik előbb gazdasági, majd politikai hatalomba próbálták átmenteni korábbi „vörös” hatalmukat. Vagyis, egy tőről fakadnak Gyurcsánnyal.

 

Mi történt a Nagy Rablás előtt?

Gyurcsány üzlettársa és barátja, a körözött oligarcha korábban a DK-elnökhöz hasonlóan politikai szerepet próbált játszani a délszláv térségben, Bulgáriában és Macedóniában is.

Bulgária Cenzúra Nélkül néven a semmiből létrehozott egy különös, euroszkeptikus pártot. Barátját, Gyurcsány Ferencet, az Európai Unió kritikátlan hívét, még ez sem zavarta. Bűnöző barátja több húron is játszott, pénzelte például a bulgáriai törökök pártját is.

Cvetan Vaszilev brutális erővel törekedett a médiahatalom megszerzésére is, az egyik ellene felhozott vádpont szerint bérgyilkosokat fogadott egy, a magyar Fenyő Jánoshoz hasonló médiatulajdonos meggyilkolására. Vajon hogy vélekedik erről a „szabad sajtó” nagy híve, a DK elnöke? Miért nem határolódik el üzlettársától és barátjától, ha már az Interpol nemzetközi körözést adott ki ellene?

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ön tudja, hogy ki festette ezeket a híres festményeket?

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

magyarnemzet.hu

Itt egy Erdély, ott egyetlen román: a meccs, amikor kettéválik a magyar tábor

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

A pornómodell Molnár Anikó még több pénzt akar keresni a meztelen képeivel

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Vonatbaleset: így van most a vagonból kizuhant lány

INSIDER

A szüleink még emlékeznek rá: így vásároltunk régen, a szupermarketek előtt

INSIDER

Újra akcióban a banki csalók: ezek az ügyfelek érintettek

INSIDER

Megrohamozták az emberek Orbán Viktort: Kaposváron is mindenki vele akart fotózkodni