4 éve

Ennyivel löki meg a rezsit a hirtelen jött hideg

Hajnalonta fagy, holnap mínusz 1 fok is lehet, de nappal meg 20 fokhoz közelít a hõmérséklet! Sok családban és társasházban heves vitákat folytatnak a lakók: kell-e ilyenkor fûteni?

„Süt a nap, 18 fok van, de megy a távfűtés, megőrültek ezek?”– kérdezi Judit, egy belvárosi társasház lakója. Rengeteg társasházban vitatkoznak most a lakók arról, érdemes-e ilyenkor bekapcsoltatni a fűtést. Sőt, sokszor családon belül is konfliktusok alakulnak ki. „Szétfagyok, a gyerekek meg megfáznak, mert hidegben kell, hogy fürödjenek” – méltatlankodott a %Ripost%-nak Eszter, a zuglói családi házban lakó családanya, aki hozzátette: férje, Mihály nem engedi bekapcsolni a fűtést, mert azt mondja: ez pazarlás, és különben is, „attól lesztek mindig betegek, hogy sosem akartok fázni egy kicsit, gyengék vagytok, aztán az első hűvös szélre kidőltök!”

A társasház kérheti, hogy kapcsolják be

A hivatalos fűtési szezon szeptember 15-én kezdődött, ám a társasházak maguk dönthetik el, kérik-e a fűtés bekapcsolását. A fővárosban 240 ezer lakást látnak el távhővel, a házak 90 százalékánál automatikusan bekapcsol a fűtés egy bizonyos hőfok alatt. Egyedileg is kérhetik a háztömbök a fűtés visszakapcsolását a közös képviselőn keresztül, de ehhez a lakók többségének döntésére van szükség. Ehhez persze házon belül is meg kell egyezni egymással… Sok házban zajlik most a vita arról, kérjék-e már a fűtés bekapcsolását.

5-15 ezer forinttal dobja meg a rezsit a hideg

Egy átlagos társasházi lakás fűtésszámláját 2-3 ezer forinttal dobja meg egy pár napig tartó hidegfront – ám ha valahol már szeptember elejétől bekapcsolták a fűtést a fagyos éjjelek és reggelek miatt, akkor hiába a nappali felmelegedés, akár plusz 15 ezer forintba is kerülhet a szeptember. Két hétre számítva, egy teljesen átlagos, 50 négyzetméteres lakást felfűteni 21 fokra 5-15 ezer forintba kerülhet. Hasonló eredményt kapunk gázfűtés esetén is. A távfűtés erre az időre 5-6000 forintba kerülhet.

A fűtésellenőrzésre alig találni szerelőmestert

A hirtelen jött hideg miatt égnek a szakemberek telefonvonalai, alig találni olyan fűtésszerelő mestert, aki rövid határidőn belül kiérkezne ellenőrizni, esetleg kijavítani a meghibásodott fűtési rendszereket. A legoptimistább becslések szerint is több napot kell várni a szakemberre. „A következő hetekre szinte nincs szabad időpontom, annyi előjegyzésem van” – nyilatkozta a %Ripost%-nak Borbíró Csaba gázszerelő mester. A szaki azt is hozzátette, hogy az ügyfeleknek nem csak a várakozási idő miatt kell bosszankodniuk, idén a szerelési díjak akár 10-15 ezer forinttal is emelkedhetnek. Míg a megkérdezett mester fűtési rendszertől függően 15-20 ezer forintért megy házhoz idén, addig vannak olyan szerelők, akik akár 30 ezer forintot is elkérnek a szolgáltatásaikért.

Az ellenőrzésre ráadásul nem csak az egyedi fűtéses, gázfűtéses lakásokban van szükség, hanem a távhős panellakásokban is. A különböző rendszerekben ugyanis egyaránt lehet szivárgás. A gázfűtésnél a gázszivárgásra, távhőnél pedig a vízszivárgásra kell ügyelni, hiszen ezek óriási bajokhoz vezethetnek.

 

Vigyázat, csalók is jönnek ellenőrizni!
A fűtési szezonnal nem csak az ellenőrzések szaporodnak meg, hanem több az ezt kihasználó csaló is. Legutóbb a Főtáv Zrt. hívta fel a figyelmet, hogy a társaság nevében illetéktelenek próbálnak bejutni az ügyfelekhez. Érdemes mindig elkérni a szakemberek igazolványát!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hosszú Katinka és Tusup, Dzsudzsák esete Zimány Lindával, meg a pornós Jordan

origo.hu

Húsz gyerekkel veretett össze a mezőcsáti tanár egy 12 éves fiút a tornaórán

borsonline.hu

Most jött: Utasokkal teli busz balesetezett, rengeteg a halott

ripost.hu

Egy hónapja tűntek el, megtalálták a két fiatal lány holttestét

mandiner.hu

Saját tornatanára verette meg a 12 éves Lorenzót Mezőcsáton

borsonline.hu

Jacuzziból nézi Budapestet: Megmutatta egymilliárdos álomlakását a TV2 következő Nagy Ő-je – Videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. január 29.: az Oroszlán kisugárzása felerősödik, a Bika vidám

ripost.hu

Óriási ötlet, így küzdött egy nyugdíjas a kátyúk ellen

ripost.hu

„Szánalmas, amit csinálsz!” - durván nekiestek a kommentelők Csutinak

ripost.hu

Katalin hercegné helyretette Meghant: ez a válasza a sógornőjének

ripost.hu

Hátborzongató, mi vár ránk 2023-ban Nostradamus jóslatai szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

INSIDER

"A szülinapomon születtem újjá" - megszólalt a kómába esett fiú

INSIDER

Exkluzív kulisszatitkok: gigantikus medencében vették fel az Avatar 2. jeleneteit

INSIDER

FELHÍVÁS A SZÜLŐKHÖZ ÉS DIÁKOKHOZ! Felháborodtak a diákok is - az Eötvös Gimnáziumban nyílt titok volt, hogy jó pénzért be lehet kerülni

INSIDER

Évi kétezer eurót bukik minden német az ukrajnai háborún

INSIDER

Fontos határidő jár le az autósoknak, utána jön a büntetés

INSIDER

Nagy Márton: hamarosan felminősítésre számíthat Magyarország

INSIDER

Durva hideggel köszönt be a vasárnap, de nem ez lesz a legrosszabb

INSIDER

Döbbenetes, mit műveltek a kóbor kutyák, mindenki retteg a magyar faluban