4 éve

Világhírű magyar találmány: utat építenek a műanyag szemétből

A tengerek helyett betonba öntené a világ mûanyaghulladékát egy magyar feltaláló. Bus Károly speciális eljárásával olyan újfajta beton készülhet, mely nem csak olcsóbb, de rugalmasabb is, mint a hagyományos, így a szélsõséges idõjárásnak és az extra terhelésnek is jobban ellenáll.

Itt a frappáns válasz a világ egyik legnagyobb problémájára, mely évente 8 millió tonna műanyagot juttat a vizekbe.

Bus Károly feltaláló zseniális ötletével ugyanis a ledarált műanyagszemét képes kiváltani az egyre dráguló és fogyó természetes folyami kavicsot a betonban.


A találmányommal úgy alakítjuk át a vizes cementet, hogy az sóder helyett minden olyan darált hulladékkal képes betonná összeállni, amellyel egyébként nem alkotna elegyet

– nyilatkozta az ötletgazda nemrég az EuroNews-nak.

Bus Károlyt lapunk is kereste, hogy megtudjuk, honnan jött az ötlet és mennyi kísérletezés előzte meg a forradalmi találmányt. Jelezte, köszöni a megkeresést, ám jelenleg egy komoly tárgyalássorozat közepén jár, így pillanatnyilag nem tud válaszolni a kérdéseinkre.


Érthető a levédett találmány iránti óriási nemzetközi érdeklődés, hiszen az úgynevezett MASUKO újrahasznosító technológiának nevezett eljárással egy köbméter beton felét, négyötödét is kiteheti a műanyaghulladék.

A különleges végeredmény pedig a szakértők szerint nem csak jelentősen kíméli a környezetet, de a benne található műanyag miatt a hagyományosnál jóval rugalmasabb. Vagyis sokkal ellenállóbb az olyan, egyre gyakrabban jelentkező szélsőséges időjárási helyzeteknek, mint az extrém hőség vagy a tartós, nagy hideg. Ráadásul az újfajta beton a folyamatos terhelést is rendkívül jól bírja, így kiváló autóutak-, illetve járdák és zajvédő falak építéséhez. Arról nem beszélve, s ez további jó pont a környezetvédők szemében, hogy a MASUKO beton szükség újrahasznosítható!


Ráadásul a magyar feltaláló ötlete alapján egészen elképesztő anyagok kerülhetnek még a betonba! A részletekért keresd a %Ripost% napilap szombati számát az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!