4 éve

Ezért változott meg durván a gyümölcsszezon

Csak kapkodja az ember a fejét a piacon: az ilyenkor sláger szabadföldi szamócát már alig találni, viszont már most rogyásig vannak a ládák kajszival, õszivel és nektarinnal, holott ezek tavaly is csak jóval késõbb értek be.

Elfelejthetjük a naptárt, ha gyümölcsöt szeretnénk venni!

Előbb kezdődött a nyár, előbb értek be a szezonális gyümölcsök. Olyannyira, hogy a nyár eleji slágernek számító szamóca erősen kifutóban van, ahol van, ott is szezonvégi, még a tavalyinál is alacsonyabb áron mérik.


Meggyből és cseresznyéből már most bőven akad, pedig azok általában kicsit később érnek! S akkor még nem beszéltünk a kajszi- és az őszibarackról, no meg a nektarinról! Ezek ugyanis tavaly június közepén, illetve végén jelentek csak meg a piacon. Igaz, a mostaninál jóval olcsóbban!

A kajszibarack gyakorlatilag kétszer annyiba kerül, mint egy éve, amikor a szezon elején 550-700 forint között mozgott az ára, szemben a mostani 1200-as kiírással. A kilónként 980 forintért mért őszi és a kopaszbarackért pedig másfélszer többet kérnek, mint tavaly, amikor 598 forint szerepelt az ártáblán.

Előbb kezdődött a szezon, ugyanakkor hetekkel előbb is ér véget, hiszen ezek a termékek csak adott ideig állnak el

 

– mondja a %Ripost%-nak Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács szakmai igazgatója.

Angyal István, zöldséges kerek perec kijelenti: – Olyan, hogy szezon, ma már nincs. Míg korábban megvolt a gyümölcsök rendes érkezési sorrendje, most három-három és fél héttel előbb, egymásba csúszva jönnek. Az eper időszaka például hihetetlenül gyorsan lement, van még, de ez már nem ugyanaz – magyarázza lapunknak.


A másik standon dolgozó Nagy Géza is hasonló véleményen van. – Minőségben jó a mostani felhozatal, de a nagy meleg miatt nagyon oda kell figyelni, mert hamar szottyad a lédús áru. Szerencsére a meggy, a barack és a maradék eper is jól fogy.

 

A furcsa helyzet kapcsán aggasztó dolgokra hívták fel a vevők a figyelmet, ahogy az is érdekes kérdés, miképp lehet tele a piac barackkal, ha azok jó részét a hírek szerint elverte a jég? Mindezekről bővebben is olvashatsz a szombati %Ripost% napilapban. Keresd az újságárusoknál!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!