Létrehozva: 2018.02.24.

Hatalmas bajba kerülhetsz, ha így hívsz taxit

Egy budapesti verekedés taxis és utasa között rávilágított a problémára: ha átvernek, nagyon nehéz fellépni a független, taxitársasághoz tartozó "hiénák" ellen. A tanulság: fontos megnézni, hogy milyen taxiba ülünk be, és ha lehet, telefonon, céges taxit hívjunk!

Elképesztő dologról számolt be lapunknak Kónya Balázs, aki nemrég egy Budapesten működő magántaxit vett igénybe, azóta viszont eljárást indított ellene a rendőrség, holott – az áldozat szerint - őt verte meg a sofőr. A solymári férfi a Népligettől taxival szeretett volna eljutni a Kelenföldi vasútállomásig.

"A taxiállomáson várakozó taxis azt mondta, elvisz. Mikor udvariasan megkértem, hogy ha tud, siessen, közölte, hogy akkor 5000 forint lesz"

- mesélte a %Ripost%-nak a 36 éves férfi. Vita kezdődött, majd a taxis pár méter után visszakanyarodott a droszthoz.

"Sajnos nem figyeltem, milyen szolgáltatóhoz ülök be, ezért próbáltam lefotózni a műszerfalat, de bevakuzott a telefonom. A taxis erre dühös lett, és miután kiszálltam, utánam jött és felkent a drótkerítésre"

- mondta Balázs, aki most szemtanúkat keres, ugyanis elmondása szerint az agresszív sofőr ütlegelni és rugdosni is kezdte. Mikor elmenekült, a taxis egy darabig gázspray-vel rohant utána. Balázs egy pékségbe futott be, onnan hívta a rendőrséget. - "Amikor a rendőrök megjöttek, megjelent egy másik taxis. A két sofőr persze ugyanazt a vallomást tette, én pedig a fogdán találtam magam" - mesélte a felháborodott férfi.

Most ellene indult eljárás, holott szerinte a taxis a bűnös. A %Ripost% a rendőrséget is megkereste, de mivel még nyomoznak, nem adhatnak tájékoztatást.

A független taxist nehéz utolérni

Lapunk nem tud igazságot tenni az ügyben, de az eset tanulságos. A független, nagy cégekhez nem tartozó taxisokkal van a legtöbb ilyen gond. Mint a %Ripost% megtudta: nekik például nem is kötelező kiírniuk a telefonszámukat a kocsira, sem a számlára! Így, ha valakit átvernek, és nem tudja a rendszámot, nehezen éri utol, aki ellen panaszt kéne tennie – de ha felírjuk a rendszámot, akkor is feljelentést kell tenni, mert csak hatósági eljárás után derül ki, hogy ki üzemelteti a taxit.

A független szolgáltatóként működő taxisoknak nem kötelező feltüntetniük a telefonos elérhetőségüket sem a számlán, sem az autójukon 

- mondta a %Ripost%-nak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. A gond az, hogy sokan csak azt figyelik, hogy az autó legyen sárga, és azt gondolják, akkor az biztosan korrekt taxi...

"Ha egy független taxissal történik incidens, és nem indul rendőrségi eljárás, az utas valószínűleg bottal ütheti a sofőr és a taxi nyomát, lehet, hogy soha többé nem kerül elő. Naprakész nyilvántartásuk csak a taxi üzemeltetőjéről van a hivataloknak, de az csak hivatalos hatósági megkeresés alapján adható tovább" - tette hozzá a Taxis Szövetség elnöke.

Mindent ötödik taxis „mezítlábas”

Budapesten gyakori probléma, hogy visszaélnek a taxisok az utasok bizalmával. Ez főleg azokra a sofőrökre jellemző, akik nem tartoznak semmilyen céghez. A fővárosban 5400 engedély van kiadva, ebből nagyságrendileg 900 független taxisé. Sok hírhedt taxidroszt van Budapesten, ahol gyakran átvágják az utasokat – az egyik ilyen a népligeti is, ahol a fenti eset történt.

"Fontos hangsúlyozni, hogy ennek ellenére a független szolgáltatók többsége korrekt módon szolgáltat és nem csal. Sőt, olyan is akad, aki feltünteti a telefonszámát a taxi reklámfelületén, bár ez ritkább" - tette hozzá Metál Zoltán.

Kihez fordulhatunk panasszal a taxisofőr ellen?

- A TAXICÉGHEZ: Ha céges taxist hívunk, a cégnél is panaszt tehetünk.

- A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI VÁLLALATHOZ: A fővárosban a taxicégeket felügyelő BKK ügyfélszolgálatához (3255-255) is fordulhatunk panasszal, vidéken a városi tömegközlekedési cégekhez, amelyek általában a helyi taxisokat is felügyelik.

- A FOGYASZTÓVÉDELEMHEZ: Az egész országban, így Budapesten is megkereshetjük panaszunkkal a fogyasztóvédelmet. Bármelyik kormányablakban fogyasztóvédelmi bejelentést tehetünk, és a területileg illetékes kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályán is.

Kerüljük a „mezítlábas” taxisokat!

Akkor nem történhet nagy baj, ha ismertebb, nagyobb fuvarszervezőtől hívunk taxit. A taxitársaságokat szigorúbban szabályozzák, az autóik bármikor visszaellenőrizhetők. A legtöbb magántaxi az útvonalat sem rögzíti, ám a taxitársaságoknál például GPS-alapú rendszerek vannak, és az autókon, meg a számlán is van elérhetőség, így könnyen visszaellenőrizhetőek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti horoszkóp: Ennek a csillagjegynek izgalmas napjai lesznek

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

Születésnapját ünnepli Terence Hill: 85 éves a magyarok kedvenc színésze

vg.hu

Baltimore-i hídomlás: súlyos problémákat találtak a balesetező hajót üzemeltető cég háza táján

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját