0°C
4°C

Lázár, Olimpia névnapja

RETRO RÁDIÓ

Újra jön a háromhatvanas kenyér

Újra jön a háromhatvanas kenyér
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 01. 16. 08:15

A pékek áremelésre készülnek, luxuscikk lesz a pékáru. A fehér kenyér februártól "háromhatvan" lehet. Mint régen. Talán az áfacsökkentés segíthet...

Jó volt a finom kenyér 3,60-ért, s most visszatér. Épp csak a tizedesvessző kerül máshová...

A nem a legrosszabb, de nem a legjobb minőségű kenyér kerül majd ennyibe: tehát éppen az, amit a legtöbben vesznek.

Hiszen a pékek úgy tervezik, februárban ötödével megemelik áraikat. Állítják, 2011 óta nem lettek drágábbak, így épp itt az ideje. A vevők feltehetően másképp gondolják, ők csak azt látják, hogy a most aranyáron kínált kenyér semmiben nem emlékeztet a régi, kovászos pékárura.

30 százalékot emelnének

Kászpári Károly, a Magyar Pékszövetség Baranya-Somogy-Tolna megyei régiós elnöke úgy becsülte, pékenként 23 ezer forintos pluszköltséggel kell számolniuk a járulékok miatt, s emelkedhet a liszt ára is. Ennek akarnak elébe menni. A teol.hu-nak arról beszélt, 30 százalékos volna az ideális drágítás, de annyit nem tudnak emelni.

Ezt valamennyire ellensúlyozhatja, hogy Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint a kenyér áfája is csökken majd. Ez a Magyar Pékszövetség is kérelmezte korábban.

Áfacsökkentés jön

Fontos, hogy az alapvető élelmiszerekhez az emberek olcsóbban jussanak hozzá, és több magyar terméket tudjanak vásárolni.

Várható még áfacsökkentés más alapvető élelmiszereknél is. A kenyér mellett csökkenhet majd a péksütemények, zöldségfélék, halak árának adótartalma is – jelentette ki a miniszter.

A kenyeret jelenleg 18 százalékos áfa sújtja. A tervek szerint ez az áfa 5 százalékra csökken. Ez talán ellensúlyozhatja az áremelést, de sokkal olcsóbb így sem lesz a kenyér.

Igazi kovászt nem használnak

A pékek azt állítják, mindenképpen szükség van az áremelésre, hiszen így is háromezerrel kevesebben sütik a kenyeret, mint kellene, s havi 160 ezer forint nettóért kevesen akarnak korán kelni és sokat dolgozni.

Manapság nem készítjük az élelmiszereket, hanem gyártjuk – mondta a %Ripost%-nak Vajda József, a Kenyérlelke fesztivál szervezője. – Egyre kevesebben használnak kovászt, pedig az a kenyér lelke…

 

EGYRE TÖBB AZ ALBÁN PÉKSÉG A fővárosban majd’ minden sarkon, de most már a településeken is megjelentek az albán pékségek. Különös ismertetőjelük, hogy általában éjjel-nappal nyitva vannak és hihetetlen olcsón adják termékeiket. Mivel a korábbi tapasztalatok szerint a higiéniát és az adózási rendet elég rugalmasan kezelik, gyakran sújtják őket bezárással. Ám mindig újra kinyitnak…

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.