Létrehozva: 2016.08.16.

Mennyit keresnek a vízimentők?

A balatoni strandokon napozva nem szoktunk belegondolni, hogy azok, akik az életünkért felelnek, vajon mennyit keresnek. Lehet, hogy meglepõdsz, ha elolvasod, ki mennyi fizetést kap!

Nem úsznak a pénzben a vízimentők, pedig nagy felelősség van a vállukon, és nem is egyszerű megszerezni a mentéshez a képesítést. Az ember azt hinné, hogy az életmentőket megbecsülik, de nem biztos, hogy mindenhol így van.

Máshogy keresnek a civilek, és máshogy a hivatásos vízimentők. A különbség szembetűnő, és meg fogsz lepődni, kit fizetnek meg jobban.

A vízimentők fizetéseiről a %RIPOST% a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat elnökét, Seller Andrást is megkérdezte. Õ elmondta, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) civil szervezet nem tagja a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetségnek, így az ottani fizetésekre nincs rálátása.

A szakszolgálat dolgozói, ha parti vízimentési feladatokat látnak el, mondjuk egy strandon, akkor óránként bruttó 850 forintot keresnek - vagyis havonta nagyjából 136 ezer bruttót,

90 ezer forint körüli nettót.

Ha kiemelt biztosításra van szükség, például egy fesztivál vagy verseny idején, a bérek is nőnek, óránként bruttó 1250 forintra.

Más a helyzet a civileknél

A Balatonnál idén 62 strandon viszont a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) civil munkatársai dolgoznak, akik között felnőttek és diákok is vannak.

A VMSZ a %RIPOST%-nak a bérekkel kapcsolatban elmondta, hogy az adott strandok választják ki, hogy honnan toboroznak vízimentőket, így az is tőlük függ, hogy civileket vagy hivatásosakat vesznek fel. Ha a VMSZ-hez fordulnak, akkor a felnőttek mellett diákok is kimennek dolgozni, a fizetést pedig az adott strandok adják.

A VMSZ által kiküldött diákok idén nyáron az egyik iskolaszövetkezet hirdetése szerint bruttó 9560 forintot kaptak naponta, ez folyamatos munkával havi nettó 130 ezer forint körül mozog. A VMSZ állandó dolgozóinak egyébként nemrég megduplázták a bérét, így lett belőle nettó 160-170 ezer forint havonta.

Külföldön azért más a helyzet...

A Németországi Magyarok Facebook-oldalon május elsején tettek ki vízimentő álláshirdetést. A munka helyszíne a Stuttgart közelében fekvő Heilbronn egyik strandja. Az álláshirdetés szerint 2 műszakban kell dolgozni, napi 12-13,5 euróért. Ez, 5 napos munkahéttel számolva, havonta több mint 600 ezres fizetést jelent. Sőt, a munkába járást 5 euróval támogatják, és a szállásban is segítenek.

Horvátországban a diákmunkában dolgozó vízimentők nagyjából 25 kunát keresnek óránként, vagyis nagyjából 1050 forintot. Tehát ott is 160-170 ezer forintot tudnak havonta megkeresni ezzel a munkával.

Itthon változik a képzés

Tovább szigorodhatnak a vízimentővé válás feltételei a jövőben, pedig most sem egyszerű megkapni a képesítést. Azon felül, hogy jól kell tudni úszni, a gyakorlati és az elméleti vizsgát is sikeresen kell teljesíteni. Hamarosan viszont OKJ-s vizsgához köthetik ezt a munkát is, vagyis még több tanulásra és gyakorlásra lesz szükség.

A mostani - még nem OKJ-s - tanfolyamokra a vízimentők oldalán lehet jelentkezni. Egy képzés ára 101 600 forint és 9-10 napig tart Zánkán. Csak azok jelentkezhetnek, akik már elmúltak 16 évesek, megvan a 8 általánosuk, és jól tudnak úszni. Emellett orvosi igazolás is szükséges, és a szintfelmérőt is sikeresen teljesíteni kell.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

mandiner.hu

Most akkor kitől vesz el szavazatokat Magyar Péter? Szakértőt kérdeztünk!

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Rendkívül súlyos vádakat fogalmazott meg az Egyesült Államok Oroszországgal szemben

origo.hu

Megszólalt a megcsalásról a Marics Petivel összehozott énekesnő

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: etikai kérdéseket is felvető fiaskó csúfítja Gál J. Zoltán fővárosi tevékenységét

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről