6 éve

Bajban a bagósok: teljesen egyforma lesz minden egyes doboz cigi szombattól

Legalábbis azok, amelyek most kerülnek a magyar piacra: sehogy nem lehet megkülönböztetni majd egyiket a másiktól.

Hatályba lép szombaton a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendelet. Vagyis akkortól már csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra. A már piacon lévő márkák haladékot kaptak, de 2019. május 20-tól minden cigaretta egyforma lesz.

Óbudán az egyik trafikos még életében nem látott egységes csomagolású cigarettát. Az eladó szerint most ugyan nincs ilyen cigijük, de jövő héten akár már kaphatnak is az új áruból. Ha pedig minden cigi ugyanolyan lesz, nagy bajba kerülnek.

Emlékeznünk kell minden cigi helyére. Ha meg véletlenül valahogy elkeveredünk, akkor lehúzzuk a vonalkódját, így a gép kidobja, hogy milyen cigit álcáztak így

- mondta a %RIPOST%-nak Klári, az egyik óbudai trafik munkatársa.

Az új csomagolás valahogy így néz majd ki:

Se márkajelzés, sem pedig az nem lesz rajta, hogy mennyi nikotint vagy kátrányt tartalmaz. Vagyis: minden doboz cigaretta ugyanúgy fog kinézni. De nem csak ez a baj – mondta a %RIPOST%-nak a Brisith American Tobacco kormányzati kapcsolatokért felelős vezetője.

Ha egy baráti társaság elmegy sörözni, és többen rágyújtanak, két sör után hogyan fogják megkülönböztetni, hogy melyik doboz cigi kié? Elmondom. Sehogy

– magyarázta Tóth Attila.

A trafikosok időt, a dohánygyárak márkaértéket veszítenek az egységes csomagolással. Ráadásul a dohánygyáraknak az új csomagolásra való átállás jelenti most a legtöbb gondot.

A %RIPOST% információi szerint az egységes csomagolás nem érinti majd a csempészeket... Nekik teljesen mindegy, hogy milyen dobozban árulják a jóval olcsóbb ukrán vagy szerb cigit.

A világon elsőként Ausztráliában vezették be az egységes cigaretta csomagolást 2013-ban. A márkasemleges csomagolást az EU-ban is folyamatosan vezetik be. Írországban már 2016-tól csak így árulhatnak cigit. A csomagolástól minden ország azt várja, hogy kevésbé lesz vonzó a fiatalok számára, ezért kevesebbet vagy egyáltalán nem fognak cigizni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!