Lopás miatt kikérte a legfőbb ügyész Magyar Péter mentelmi jogát

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.26.

„Meghalni mentem, de nem jött össze” – Müller Péter 88 évesen tanul újra járni

Az író többször is elesett otthonában, aminek következtében műteni kellett. Müller Péter azóta egy gép segítségével tanul újra járni, de így sem hagyja, hogy boldogtalannak érezze magát.

Müller Péter a Mokka adásában mesélt balesetéről, feleségével való megismerkedéséről, és új könyvéről. Szerinte a boldogság egy alapállapot, amit csak az ember tud elrontani.

Müller Péter
A Müller Péter könyveket sokan szeretik, a legújabb arról szól, hogy az ember boldogan születik, és csak később veszíti ezt el (Fotó: Markovics Gábor)

Többször is kórházba került

Müller Péter először az év első felében esett el otthonában. Majd mikor pár hónappal később újra elesett, hosszú időre kórházba került, megműtötték, és csípőprotézist kapott. Azóta pedig csak járókerettel tud járni, és otthona földszinti részét tudja csak használni. Egy gép segítségével erősíti a térdét, annak köszönhetően tanul újra járni. Azonban nem ez volt az első eset, hogy az írónak orvosi segítségre volt szüksége. Év elején bécsi előadása alatt többször is rosszul lett, szívrohama volt:

Nem pihenni mentem. Meghalni mentem, de nem jött össze. Ott lehetett volna maradni, de egy zseniális orvos visszaütötte a szívem, és folytattam tovább.

Az íróval azonban nem csak rossz dolgok történtek. A kórházban új barátságokra is szert tett:

Úgy fájt, hogy borzasztó az első hetekben. Mégis, ha valaki odajött hozzám tisztelettel, hogy van problémája, akkor ki tudtam jönni abból, hogy nekem fáj, és át tudtam menni az ő életébe. Ez egy működés. Nem azért, mert én jó ember vagyok, az semmit nem jelent.

A boldogság az ember saját döntése

Ráadásul Müller Péter új könyvvel is készül, ami a boldogságról fog szólni. Felvetése, hogy minden ember úgy születik, hogy boldog. De minél kétségbeesettebben él valaki, annál boldogtalanabb lesz. Viszont úgy döntött, előadásokat már nem vállal:

Másfél hónapig kórházban voltam. 

Ez nem az a hely, ahol az ember boldog szokott lenni. De mivel ezt az alaptanítást az életemben alkalmaztam, ott is rengeteg boldog pillanatom volt, azért, mert nem hagytam magam. Ne hagyja az ember önmagát boldogtalanná lenni.

Ha igazán önmagam vagyok, boldog vagyok. Ha nem vagyok önmagam, akkor mondom, hogy bajban vagyok, zűrben vagyok, nem vagyok otthon. De előadást már nem csinálok. Kevés az erőm, és ott erőt kell adni. Ha az ember előadást tart, akkor nem észt oszt. Az mindenkinek van, és máshol is megkapja.

Müller Péter
A Müller Péter idézetek sok embernek adnak erőt, iránymutatást az életben, de az író úgy érzi neki, elfogyott az ereje (Fotó: NAGY NORBERT)

Müller Péter szerint az igazi romantikába minden belefér

Az író fiatalon, 19 éves korában ismerte meg feleségét. Bár első látásra beleszeretett, kapcsolatuk eleinte nem működött. Négy-öt évig nem is találkoztak, majdnem mást vett el feleségül. Mára azonban több mint 60 éve boldog házasok:

Ez egy romantikus történet. Egy igazi romantika mögött nem a hülyeség, hanem az élettapasztalat áll.

Az igazi nagy romantika - ha jó író írja - egy gazdag történet, és abba minden belefér.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek